"Vă mulțumim că ne-ați arătat cum ar trebui să fie vecinii și frații autentici!". Mesajul de mulțumire adresat românilor de președinta centrului de refugiați ucraineni Malva


"Vă mulțumim că ne-ați arătat cum ar trebui să fie vecinii și frații autentici!". Mesajul de mulțumire adresat românilor de președinta centrului de refugiați ucraineni Malva

În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul de la Kyiv USCC, președinta centrului de refugiați ucraineni Malva, Inessa Shehai, le-a mulțumit românilor în numele comunității ucrainene din România pentru că, spre deosebire de ruși, "ne-ați arătat cum ar trebui să fie vecinii și frații autentici". De asemenea, Inessa Shehai a oferit detalii despre activitatea pe care o desfășoară în București centrul Malva. 

Redăm integral discursul susținut de președinta Malva: 

"Sunt președinta organizației ucrainene Malva, respectiv mamă refugiată din Ucraina. Malva înseamnă nalbă în limba ucraineană, o floare care reprezintă dragostea și apartenența la țara ta, oamenii tăi și casa ta.

De unde sunt? Întrebarea mi s-a pus des aici în România și inclusiv înainte în Ucraina. Vin dintr-o familie de migranți coreeni din Donețk. Donețk este un oraș din regiunea Donbas, în care se mai află Mariupol, Avdiivka, Sloviansk, Volnovaha, Mariinka și Bakhmut, orașe care pentru restul lumii au adus o imagine oribilă a crudei realități. 

Iar pentru mine, acelea au fost cele mai bune locuri și momente din viața mea. Copilăria, tinerețea și viața mea care a fost furată în 2014 de Rusia.

Astăzi se împlinesc 9 ani de când am părăsit casa mea și încă nu mă pot întoarce.

În februarie 2022, copilăria copiilor mei a fost furată. Precum în cazul celorlalți copii ucraineni. Rusia a lansat un război la scară largă în fiecare colț al țării mele.

Nu am avut niciodată intenția să rămân în București, dar când am ajuns aici, am văzut sprijinul extraordinar pe care românii îl acordă ucrainenilor. Am decis să rămân și să-mi aduc propria contribuție.

În ultimele 15 luni, am avut norocul să cunosc o mulțime de oameni buni, printre care mai multe femei din Ucraina care sunt și ele prezente la acest eveniment. 

Mame refugiate, care au ales să fugă pentru a-și salva copiii. Mame care nu doar că au rămas puternice, ci au ales să-i slujească pe alții.

Împreună cu ele am organizat centrul nostru comunitar Malva. Am creat un spațiu sigur în care să ne unim, să-i ajutăm pe alții să facă față traumei și să ne sprijinim una pe alta. Comunitatea noastră e formată din sute de femei din Ucraina, mame, soții și fiice ale celor care ne apără țara chiar acum.

Oferim servicii și activități gratuite care contribuie la recuperarea și sănătatea fizică, emoțională și psihosocială a copiilor și mamelor ucrainene din București. Organizăm și sprijinim proiecte care ajută ucrainenii să se integreze în societatea românească.

Și bineînțeles că asta nu se va putea face niciodată fără ajutorul venit din partea românilor.

Fiind onorați să fim prezente astăzi aici în Parlament și să fim vocea comunității noastre, vrem să mulțumim Guvernului României pentru că a oferit programe pentru ucraineni. Acest lucru ne permite să trăim într-un mediu sigur și să ne întreținem singure. Dorim să mulțumim națiunii române pentru tot sprijinul, bunătatea și umanitatea pe care ni le-ați oferit!

Ne pare profund rău că nu știam prea multe despre România și despre români înainte de război. Dar acum știm și vă mulțumim că ne-ați deschis casele și inimile!

Pentru că ne-ați arătat cum ar trebui să fie vecinii și frații autentici!

Și vrem să spunem: nu vrem să vă pară rău pentru noi, ci vrem să credeți în noi! Suntem în continuare aici în cea de-a 461-a zi a atacului rusesc asupra Ucrainei și încă ne păstrăm speranța și credința. Așa că, vă rog, continuați să fiți alături de Ucraina. Слава Україні!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.