Catastrofa de la Nova Kakhovka. Drama localnicilor aflați sub ocupație rusă pe care nu-i evacuează nimeni. Stau în podurile caselor sau pe acoperiș și își așteaptă moartea. Ocupanții au distrus sau confiscat toate bărcile din regiune în săptămânile de dinaintea dezastrului


Catastrofa de la Nova Kakhovka. Drama localnicilor aflați sub ocupație rusă pe care nu-i evacuează nimeni. Stau în podurile caselor sau pe acoperiș și își așteaptă moartea. Ocupanții au distrus sau confiscat toate bărcile din regiune în săptămânile de dinaintea dezastrului

Pe fondul înmulțirii relatărilor de presă și din rețelele de socializare despre situația dramatică a locuitorilor aflați în zonele ocupate de ruși în proximitatea barajului rupt de la (Nova) Kakhovka, care nu doar că nu sunt evacuați de invadatori, ba chiar sunt împiedicați să se salveze pe cont propriu, sub amenințarea armelor, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adus în discuție tragedia acestora în discursul său de miercuri noapte. De asemenea, o impotantă publicație ucraineană a reușit să culeagă mărturii cutremurătoare din mai multe localități controlate de ruși. Doar cei cu pașaport rusesc sunt lăsați să plece. Restul stau fără apă și mâncare pe acoperișurile caselor, în condițiile în care ambacațiunile personale le-au fost distruse sau confiscate cu puțin timp înainte de distrugerea barajului. Detalii mai jos!

„Situaţia din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanţii i-au abandonat pur şi simplu pe oameni în aceste condiţii groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperişuri în aşezările inundate. Şi aceasta este o altă crimă deliberată a Rusiei: după ce statul terorist a provocat un dezastru, maximizează daunele produse”, arată liderul de la Kiev, solicitând implicarea organizaţiilor internaţionale, precum Crucea Roşie, pentru salvarea oamenilor din teritoriile ocupate ale regiunii Herson.

„Acordăm toată atenția consecinţelor actului de terorism rusesc de la centrala hidroelectrică Kakhovka. Zeci de aşezări de pe teritoriul aflat sub controlul nostru au fost inundate. Mii de case! Evacuarea continuă. În bătaia focului! Artileria ruşilor continuă să tragă! Barbari”, a mai precizat Zelenski, arătând că, până miercuri seară, peste 2.000 de oameni au fost salvaţi în regiunile Herson şi Mykolaiv.

„Este imposibil chiar să stabilim exact câţi oameni din teritoriile temporar ocupate din regiunea Herson ar putea să moară fără salvare, fără apă de băut, fără mâncare, fără asistenţă medicală. Armata noastră şi serviciile speciale salvează cât de mulţi oameni se poate, în pofida bombardamentelor. Dar este nevoie de eforturi pe scară largă. Avem nevoie ca organizaţii internaţionale, precum Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, să se alăture imediat operaţiunii de salvare şi să ajute oamenii din partea ocupată a regiunii Herson. Fiecare persoană care moare acolo este o sentinţă privind arhitectura internaţională existentă şi organizaţiile internaţionale care au uitat cum să salveze vieţi. Dacă acum nu este nicio organizaţie internaţională în zona acestui dezastru, înseamnă că ea nu există deloc, că este incapabilă să funcţioneze. Toate apelurile relevante ale Ucrainei şi ale guvernului nostru au fost făcute”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Aflat pe malul stâng al Niprului (malul de est) și deci sub controlul trupelor ruse, Oleshky (Oleșkî) este un orășel care avea o populație de 24.000 de locuitori înainte de invazie. Este acoperit de ape și, fiind foarte aproape de regiunea Herson controlată de Kiev, a furnizat ucrainenilor cele mai multe relatări dramatice. Localnicii povestesc că nu au fost evacuați, nu au apă sau alimente, iar mulți și-au pierdut până și documentele de identitate.

The Kyiv Independent, publicație independentă din Ucraina, a vorbit cu rudele celor aflați sub ocupație rusă în Oleșkîi și a colectat o serie de relatări despre ce se întâmplă la fața locului. 

Sinistrații au povesti că inundațiile i-au luat pe nepregătite și fie că nu au avut un vehicul cu care să părăsească zona, fie nu au avut combustibil sau chiar au fost împiedicați să plece de către forțele rusești.

Agenția rusă de știri controlată de Kremlin TASS preciza că, până pe 7 iunie, la ora 9:00, fuseseră evacuate 1.300 de persoane. Principalul colaborator al Rusiei în regiunea Kherson, Volodymyr Saldo, spunea și el că persoanele care au suferit pierderi materiale vor primi ajutor financiar, în vreme ce copiii sunt transportați în regiunea Herson ocupată și în Crimeea în „tabere de vacanță".

Însă oamenii din zonă sau rudele acestora susțin că nu a existat vreo evacuare.

„În acest moment, mulți oameni stau pe acoperișuri în Oleșkî", a declarat Oleh care are o mătușă și un nepot cu handicap în oraș. 

„Nu au nici mâncare, nici apă. Vecinii i-au ajutat să-l urce pe nepotul bolnav pe acoperiș, dar acolo sus nu au reușit să ia nimic cu ei", a spus el. „Stau acolo fluturând o cârpă roșie. Trec uneori bărci pe acolo, dar nimeni nu i-a evacuat încă."

Serhiy, ai cărui părinți sunt și ei blocați în Oleșkî, a trimis căte The Kyiv Independent un mesaj vocal primit de la un apropiat din oraș: o femeie - a cărei indentitate a fost protejată – care spune că situația din oraș este critică, mulți copii, bătrâni și persoane cu dizabilități fiind blocați pe acoperișuri de mai multe ore.

Aceeași sursă susține că trupele de ocupație au înființat puncte de control în zonele mai puțin inundate pentru a-i „împiedica" pe localnici să scape din zona calamitată sau să salveze alte persoane, iar ea a auzit despre oameni care s-ar fi înecat.

„Rușii ne distrug", a strigat femeia în mesajul vocal trimis amicului său.

Nivelul apei a crescut mult în doar câteva ore, a spus Serhiy. Mulți oameni s-au refugiat la etajele superioare, în timp ce unii locuitori încearcă să îi salveze pe cei dragi.

Încercările sinistraților de a scăpa cu barca sau în alt mod au fost zădărnicite de forțele rusești, care nu au lăsat pe nimeni să plece dacă nu deținea pașaport rusesc. Numeroase persoane au raportat chiar că s-a tras asupra lor atunci când au încercat să scape din zonele inundate.

Publicația Politico a relatat că forțele rusești au oprit persoanele care au încercat să fugă imediat după distrugerea barajului, spunându-le să aștepte acasă lista oficială a evacuaților cu autobuzul. 

„Orcii au abandonat orașul", spune Evhen Rischuk, primarul din exil al Oleșkî. „Oamenii stau pe acoperișurile caselor. Nu există bărci în oraș. Starea de asediu nu a fost anulată. Genocid".

Mai mult, rușii ar fi distrus deliberat mijloacele cu care localnicii s-ar fi putut evacua singuri. 

Părinții lui Serhiy i-au povestit că rușii au trecut prin oraș și au adunat sau au distrus toate bărcile pe care le-au găsit chiar în săptămânile de dinaintea declanșării exploziei care a provocat ceea ce pare a fi cea mai cumplită catastrofă din Ucraina din ultimele decenii (după dezastrul de la Cernobîl, după cum opinează deja mai mulți analiști).

„Au furat bărcile înainte de toate astea... toate ambarcațiunile, au luat toate bărcile", a spus Serhiy, arătând că asta e versiunea aflată de la părinții săi. „Este ca și cum s-ar fi pregătit pentru asta, de parcă ar fi ceat în mod special această situație din care nimeni nu mai poate ieși pe cont propriu, nimeni nu mai are scăpare”.

„Am crezut că sunt jafuri. Acum înțeleg că a existat un ordin special de a elimina toate mijloacele de plutire pentru ca oamenii să nu se poată salva."

Oleh susține că a aflat de la mătușă o poveste similară.

„I-au lăsat fără bărci", a spus el, citându-și ruda. „Unele au fost distruse, împușcate sau luate”

Autoritățile de ocupație au dispărut Oleșkî, afirmă Serhiy. Dar când civilii au încercat să fugă nu li s-a permit.

„Ieri (miercuri, n.red), oamenii au încercat să scape, dar rușii au tras focuri de avertisment în aer și nu au permis nimănui să plece", a spus Oleh.

Doar persoanelor cu pașapoarte rusești li s-a permis să se evacueze, au confirmat mai multe persoane pentru The Kyiv Independent.

Tetiana Akhtemenko, o localnică din Antonivka, a declarat pentru televiziunea ucraineană că membrii familiei sale au vorbit despre o „situație dramatică”- apa continuă să crească, dar ei interzic evacuarea, trăgând în picioarele oamenilor. Ba chiar i-ar fi amenințat cu grenade la un moment dat. 

Rușii blochează, de asemenea, și voluntarii care încearcă să ajute persoanele afectate, a relatat site-ul de știri ucrainean Texty, citând o femeie care are apropiați printre sinistrați. Forțele rusești nu le-au explicat motivul. Chiar și voluntarii ruși, care au sosit pentru a ajuta oamenii din Crimeea, au fost opriți la punctele de control potrivit voluntarului ucrainean Andriy Kniga, ai cărui membri de familie se află în zona calamitată.

Din cauza întreruperilor de curent și a lipsei de conexiune la telefoanele mobile în localitățile afectate, mulți oameni au pierdut legătura cu rudele sinistrate, multe dintre acestea persoane în vârstă cu probleme grave de sănătate și mobilitate.

Chat-urile de pe canalele de Telegram sunt pline de mesaje ale celor care imploră să le fie salvații cei dragi, precizând că aceștia s-au refugiat în poduri sau pe acoperișurile locuințelor din satele Kardashynka, Solontsy și altele.

Imaginea de mai jos surprinde sinistrați pe acoperișul uneia din casele din zona controlată de ruși așteptând să fie evacuați. Sursa: The Kyiv Independent

 

Imagine din zona controlată de ucraineni:

 

CITEȘTE ȘI: Apa și glonțul, uneltele crimei de război: Rușii trag de pe acoperișurile caselor inundate asupra ucrainenilor care fug din calea apelor

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.