Consiliul Audiovizualului a amendat repetat un post propagandistic de televiziune găgăuz, de această dată cu 15.000 de lei. În realitate, postul este mai degrabă RUSESC decât găgăuz. Propagandiștii Rusiei genocidare


Consiliul Audiovizualului a amendat repetat un post propagandistic de televiziune găgăuz, de această dată cu 15.000 de lei. În realitate, postul este mai degrabă RUSESC decât găgăuz. Propagandiștii Rusiei genocidare

Consiliul Audiovizualului a amendat din nou postul propagandistic de televiziune găgăuz GRT pentru nerespectarea normei din Codul serviciilor audiovizuale al Republicii Moldova. Amenda de 15.000 de lei a fost aplicată din cauza faptului că postul a alocat mai puțin de 25% din conținutul său în limba română.

Consiliul a notificat GRT că postul de televiziune a încălcat în mod repetat prevederile articolului 4 din Codul serviciilor media audiovizuale. Acest lucru a fost raportat chiar de canalul de televiziune. Conform normelor, cel puțin 25% din programele audiovizuale locale trebuie să fie difuzate în limba română. De asemenea, CTR a cerut ca postul de televiziune să publice textul sancțiunilor de cel puțin trei ori în decurs de 48 de ore în prime time, inclusiv în buletinul principal de știri. 

Postul nu este la prima sa abatere. Anterior, GRT a fost amendat pentru nerespectarea regulilor privind publicitatea politică atunci când a acordat candidatului la funcția de bașcan al Găgăuziei, Nicolae Dudoglo, de 23 de ori mai mult timp pentru publicitate electorală plătită decât prevede legea. Și, de asemenea, GRT a fost sancționat pentru că l-a atacat pe jurnalistul pro-european de la Comrat al portalului Nokta.md, Mihail Sirkeli.

GRT (care se pretinde a fi un post găgăuz de televiziune) este, de-fapt, unul rusesc, iar majoritatea emisiunilor și a știrilor sunt difuzate în limba rusă. Astfel, nu poate fi o surpriză pentru nimeni faptul că GRT a fost din nou amendat. Vorbim despre un post care nici măcar nu popularizează suficient de mult conținut media în limba maternă a majorității cetățenilor din regiunea autonomă, limba găgăuză. Despre alocarea unui timp suficient pentru conținut în limba română nici nu poate fi vorba.Astăzi în Găgăuzia, datorită unor procese feroce de rusificare și deznaționalizare timp de decenii, precum și a propagandei rusești agresive, limba română nu numai că nu este cunoscută la nivel de conversație printre găgăuzi, dar nici măcar nu este înțeleasă.

De la începutul războiului genocidar al Rusiei în Ucraina, GRT a devenit o altă portavoce a propagandei rusești la Comrat. Postul a popularizat un conținut media menit să distorsioneze realitatea din Republica Moldova și vecinătatea ei, iar unele opinii ajungând să justifice punctele de vedere ale genocidarilor de la Kremlin. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.