VIDEO. Forțele Ucrainei au eliberat mai multe localități din Donțek. Ofițer: „Și nici nu am adus încă pe front toate forțele de care dispunem” / Ce a dezocupat armata Kievului și ce a pierdut în luptă


VIDEO. Forțele Ucrainei au eliberat mai multe localități din Donțek. Ofițer: „Și nici nu am adus încă pe front toate forțele de care dispunem” / Ce a dezocupat armata Kievului și ce a pierdut în luptă

Forțele armate ucrainene au eliberat cel puțin trei așezări aflate pe linia frontului din vestul Donețkului, la aproape o săptămână de la lansarea operațiunilor de contraofensivă. 

Imagini difuzate în rețelele de socializare (publicate și de Podul pe canalul de Telegram – AICI) surprind trupele ucrainene sărbătorind și arbordând steagul Ucrainei în localitățile învecinate Blahodatne și Neskuchne din Donețk.

Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat că și Makarivka, aflată în apropiere, a fost cucerită de ucraineni.

Dinamica de pe front este însă în continuă schimbare, diverse canalele de Twitter anunțând, chiar luni dimineață, înainte de ora 7, eliberarea altor localități din apropierea celor menționate mai sus. 

 

 

Atât observatorii ucraineni, cât și cei ruși apreciază că forțele Ucrainei mai au doar un hop până la Staromlynivka, unde situația ar putea deveni critică pentru ruși. Dacă nu cumva ucrainenii au și ajuns acolo, duminică noapte, angajându-se deja în lupte cu rușii mai ales că, așa cum apreciau chiar bloggerii militari ruși, forțele Kievului sunt mult mai bine pregătite pentru lupta nocturnă decât rușii. 

 

 

„În zonele în care trupele noastre se află în defensivă, nicio poziție nu a fost pierdută", spunea, duminică, Maliar pe Telegram.

Cele trei de mai sus sunt primele așezări pe care forțele armate le-au confirmat oficial ca fiind eliberate de la începutul contraofensivei.

O altă așezare situată mai la sud, de-a lungul aceluiași drum, Urozhaine, era intens disputată, potrivit bloggerilor militari ruși. 

Pe harta publicată de Videgrad24 pe Twitter, ea apărea luni dimineață în zona albastră, adică eliberată de sub ocupație, însă aceste ultime informații nu au fost confirmate și pe căi oficiale.

„Apropo, și nici nu am adus încă pe front cele mai multe dintre forțele noastre", a transmis un ofițer ucrainean prin SMS de pe frontul sudic. „Sunt motive serioase, așadar, să ne așteptăm la ce e mai bine”, a mai spus ofițerul citat de The Guardian. 

„În total, într-o săptămână de operațiuni de asalt în jurul Velyka Novosilka, ucrainenii au reușit să elibereze aproximativ 95 de kilometri pătrați de teren", a transmis un reporter militar ucrainean pe blogul „Reporting from Ukraine".

Înaintarea spre sud dinspre Velyka Novosilka reprezintă una din cele mai semnificative câștiguri ale contraofensivei de până acum, dar forțele ucrainene mai au o cale lungă de parcurs până să ajungă la principala linie defensivă fortificată a Rusiei.

Duminică, liniile de cale ferată care aprovizionează regiunea Zaporojie ocupată de Rusia și Crimeea ar fi fost aruncate în aer în urma a două atacuri de sabotaj, unul asupra unui pod feroviar la Yakimivka în Zaporojieși altul la Kirovskoye în Crimeea, unde o locomotivă de marfă ar fi fost avariată.

Pe lângă indiciile tot mai evidente că contraofensiva începe să ia amploare, cel puțin într-una din zonele atacate de ucraineni, duminică au ieșit la iveală noi dovezi ale fisurilor profunde din conducerea militară a Rusiei. 

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a respins o inițiativă a ministrului apărării, Serghei Șoigu, de a plasa luptătorii Wagner sub controlul ministerului, dispunând ca toate „detașamentele de voluntari" să semneze contracte cu ministerul până la sfârșitul lunii.

„Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu", a declarat Prigojin.

Analiștii militari observă că, pe întregă linia frontului, progresele au fost lente și istovitoare pentru ucraineni în prima săptămână a contraofensivei, soldații ruși reușind în general să-și mențină pozițiile puternic fortificate și minate. Însă observatorii mai arată și că Ucraina a angajat până acum doar un mic segment din cele 12 brigăzi pregătite de luptă

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat în raportul de duminică: „Forțele ucrainene încearcă în prezent o operațiune tactică extraordinar de dificilă - un asalt frontal împotriva unor poziții defensive pregătite, complicat și mai mult de lipsa de superioritate aeriană - dar aceste asalturi inițiale nu ar trebui să fie extrapolate pentru a prezice toate operațiunile ucrainene”.

„Armata rusă rămâne periculoasă, iar forțele ucrainene au de înfruntat o situație dificială. Însă Ucraina nu a angajat încă marea majoritate a forțelor sale de contraofensivă, iar apărarea rusă nu este nici ea uniform de puternică de-a lungul tuturor sectoarelor de pe linia frontului."

ISW a raportat că zona din jurul Velyka Novosilka a fost una dintre cele cel puțin patru direcții principale de atac ucrainean în weekend, celelalte fiind în jurul Bilohorivka din Lugansk, la aproximativ 10 km vest de orașul Lugansk; Bakhmut în nordul Donețk; și vestul Zaporojiei, în special la sud de orașul Orikhiv.

Moscova nu a confirmat pierderea vreunei localități în Ucraina, vorbind în schimb despre respingerea asalturilor ucrainene în regiune.

În schimb, presa de la Moscova a relatat că o navă rusească de patrulare, Priazovie, a fost atacată de șase ambarcațiuni cu drone ucrainene în timp ce se afla în misiune la marile gazoducte submarine TurkStream și Blue Stream din Marea Neagră care transportă gaze rusești către Turcia și Europa. Rapoartele au precizat că Priazovie a reușit să respingă atacul, iar imaginile video postate pe rețelele de socializare au arătat cum de pe puntea navei se trage cu arme de foc asupra unor mici ambarcațiuni fără pilot, una dintre acestea sărind în aer.

Forțele ucrainene sunt nevoite să-și continue contraofensiva în condițiile în care o parte importantă din resurse sunt folosite pentru misiunile de salvare din regiunea Herson și Mykolaiv/ Nikolaiev, devastate de inundații după distrugerea barajului Nova Kakhovka.

Șase persoane au fost confirmate ca fiind moarte pe malul drept al râului Dnipro, aflat sub control ucrainean, iar ministrul de Interne, Ihor Klymenko, a anunțat duminică că există încă 35 de persoane dispărute, inclusiv șapte copii. Klymenko a declarat că 77 de orașe și sate au fost inundate în Kherson și Mykolaiv și că 3.700 de persoane au fost evacuate.

Se crede că numărul morților este mult mai mare pe malul stâng al Niprului, controlat de ruși, unde mulți oameni din orașele și satele inundate au fost lăsați să se descurce singuri. Kievul a cerut intervenția agențiilor umanitare internaționale.

Mai mult, Ucraina a precizat, duminică, că Rusia a aruncat în aer un alt baraj din regiunea Zaporojie.

Valeri Shershen, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că forțele Moscovei au ales să arunce în aer un al doilea baraj în apropiere de satul Novodarivka, ceea ce „a dus la inundații pe ambele maluri ale râului Mokri Yaly".

Shershen a declarat că Rusia aruncă în mod deliberat în aer baraje din regiune pentru a opri înaintarea Ucrainei spre zonele ocupate. 

Ce au piedut ucrainenii pe front

Un grup de soldați ucraineni a declarat pentru AFP că au pierdut mai multe vehicule blindate de luptă Bradley noi, de fabricație americană, joia trecută, în timpul unui atac întreprind în sud-estul regiunii Zaporojie.

Șase din cele nouă vehicule au fost distruse, au spus ei, adăugând că se tem că cineva a divulgat informații despre planurile lor. 

Alte informații din surse credibile despre vehiculele occidentale distruse pe front nu sunt.

Potrivit Reuters, cel mai recent bilanț rusesc privind distrugerile provocate Kievului sunt de șapte tancuri Leopard și cinci Bradley-uri în aproximativ 48 de ore. 

Vă invităm să urmăriți și analiza pilotului ucrainean Denis Davidov: 



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.