Încleștare teribilă între militarii ucraineni și ruși! 25 de lupte în doar 24 de ore! Un prizonier Wagner s-a alăturat partizanilor ruși anti-Putin


Încleștare teribilă între militarii ucraineni și ruși! 25 de lupte în doar 24 de ore! Un prizonier Wagner s-a alăturat partizanilor ruși anti-Putin

La o zi după ce Kievul anunța primele victorii, relativ modese, în recuperarea teritoriului ocupat de Rusia, comandamentul militar suprem al Ucrainei a declarat, luni, că forțele sale sunt angajate în lupte grele în mai multe puncte de pe linia frontului.

25 de confruntări au avut loc în ultima zi în apropierea orașului Bahmut din est iar mai la sud, în apropiere de Avdiivka și Mariinka, toate în regiunea Donețk, dar și în apropiere de Bilohorivka, în regiunea Lugansk, a precizat Statul Major al forțelor armate ucrainene, citat de The Guardian. 

Ucraina a precizat, duminică, că trupele sale au făcut progrese în trei sate din Donețk: Blahodatne, Neskuchne și Makarivka.

Imagini de la Blahodatne care surprind arborarea steagului Ucrainei

Unii dintre cei mai proeminenți bloggeri militari ruși au indicat că, în timp ce forțele ucrainene au cucerit Blahodatne și Neskuchne, luptele pentru Makarivka continuau încă luni dimineață.

PODUL a relatat AICI declarația ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, care afirmase că și Makarivka a fost cucerită de ucraineni. Vezi detalii și imagini și pe canalul de Telegram al PODUL - https://t.me/PodulRo

Institutul pentru Studiul Războiului a apreciat că forțele ucrainene au făcut „progrese verificate vizual" în regiunile Donețk și Zaporojie și că surse rusești „au confirmat, dar au încercat să minimalizeze" aceste progrese.

În actualizarea sa, ISW a precizat că Kievul a apreciat că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în zona Bahmut și că sursele rusești au raportat continuarea atacurilor terestre ucrainene pe flancurile de nord și de sud ale orașului din regiunea Donețk.

Imagini geolocalizate și surse rusești au indicat că forțele ucrainene au eliberat mai multe așezări în timpul atacurilor terestre continue la sud, sud-vest și sud-est de Velyka Novosilka, în vestul regiunii Donețk.

Institutul a citat-o pe Hanna Maliar, ministrul adjunct ucrainean al Apărării, care a declarat că forțele ruse își transferă cele mai capabile de unități de lupă din direcția Herson către Bahmut și Zaporojie.

În contextul schimbului de prizonieri de război la 11 iunie, Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) a precizat că unul dintre rușii capturați, care anterior luptase în cadrul Grupului Militar Privat Wagner (PMC), a refuzat schimbul și și-a exprimat dorința de a deveni un luptător al RDK.

„Denis WhiteRex, comandantul RDK, a fost prezent astăzi la procedura de schimb de prizonieri. Tuturor soldaților li s-a oferit posibilitatea de a se alătura voluntar Corpului Voluntarilor Ruși.

Unul dintre prizonieri, Vladyslav Izmailov, care a luptat anterior în cadrul Wagner, a refuzat să fie schimbat și și-a exprimat dorința de a deveni luptător al RDK. După verificări corespunzătoare, vom fi bucuroși să îi oferim lui Vlad posibilitatea de a lupta în rândurile noastre", precizează RDK într-o declarație publicată de Ukrainska Pravda. 

Suspilne, televiziunea de stat a Ucrainei, a oferit, luni, următoarea actualizare care conține informații din ultimele 24 de ore:

„Dimineața și noaptea, armata rusă a atacat regiunea Harkov: un om a fost rănit în Șevcenkove, un altul a fost rănit în timpul bombardamentului de la Vilkhuvatka. În Khorosheve, o clădire cu două etaje a fost distrusă, iar cealaltă a fost avariată.

Începând din această dimineață, nivelul mediu al inundațiilor în regiunea Kherson este de 3,29 m. De ieri seară, apa s-a retras cu 64m. Rezervorul Kakhovka a pierdut deja mai mult de 72% din apă.

În cursul zilei trecute, trei persoane au fost ucise și 12 rănite în regiunea Herson din cauza bombardamentelor armatei ruse (este vorba cel mai probabil de salvatorii ucrainenii care au ajutat mai mulți sinistrați aflați pe malul de est al Niprului); o persoană a murit în regiunea Donețk, alte două au fost rănite; în Zaporojie, o femeie a fost rănită”.

Ancheta Curții Penale Internaționale privind dezastrul de la barajul Kakhovka a început, spune liderul ucrainean Volodimir Zelenski,

În discursul său video nocturn de duminică, președintele ucrainean a declarat că reprezentanți ai CPI au vizitat regiunea Herson în ultimele zile.

Islanda devine prima țară care își închide ambasada de la Moscova. Rusia amenință că va da un „răspuns”, acuzând Reykjavikul de „ruinarea” relațiilor dintre cele două țări

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.