SUA anunță că NU au constatat semne care să indice transportarea armelor nucleare rusești în Belarus


SUA anunță că NU au constatat semne care să indice transportarea armelor nucleare rusești în Belarus

SUA nu au înregistrat niciun semnal care să indice implementarea practică a planurilor anunțate de Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko de a desfășura arme nucleare tactice rusești pe teritoriul Belarusului, a declarat luni, 12 iunie, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby.

"Nu am văzut niciun indiciu conform căruia transportarea armelor nucleare este iminentă sau se întâmplă", a spus Kirby.

"În Belarus, tot ce vă pot spune este că nu am văzut niciun indiciu care să ne oblige să ne schimbăm propria poziție în ceea ce privește pregătirea sau capacitățile nucleare", a continuat oficialul american. 

Kirby a subliniat, de asemenea, că retorica folosită constant de autoproclamatul președinte Lukașenko este "în concordanță cu modalitățile imprudente și iresponsabile de a vorbi despre capabilitățile nucleare".

"Dar, din nou, nu am văzut niciun indiciu că transportarea armelor nucleare este iminentă sau se întâmplă. Și cu siguranță nu am văzut nimic care să ne facă să ne schimbăm propria postură", a adăugat Kirby. 

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin declarase că armele nucleare tactice vor fi livrate Belarusului după 7-8 iulie. Pe 25 mai, miniștrii apărării din Rusia și Belarus au semnat o serie de documente privind desfășurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul țării conduse de președintele ilegitim Lukașenko. În aceeași zi, Lukașenko pretindea că armele nucleare ale Federației Ruse au început deja să fie livrate în Belarus. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.