Ministrul de Externe de la Budapesta participă la un forum internațional organizat de Rusia, deși acel eveniment este evitat inclusiv de o serie de țări, respectiv alți exponenți care și-au manifestat adesea apropierea de Kremlin


  • ACP
  • Jun 13, 2023 18:20
  • 781
Ministrul de Externe de la Budapesta participă la un forum internațional organizat de Rusia, deși acel eveniment este evitat inclusiv de o serie de țări, respectiv alți exponenți care și-au manifestat adesea apropierea de Kremlin

Forumul Economic de la Sankt Petersburg, care a fost mulți ani marele eveniment internațional al Rusiei, la care participau lideri politici precum președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel alături de o mulțime de investitori globali, a devenit un eveniment ocolit de majoritatea foștilor oaspeți de mare calibru și astfel un semn foarte clar al izolării Rusiei.  

În timp ce organizatorii au făcut tot posibilul să atragă personalități politice importante și în acest an la evenimentul care va începe miercuri și care reprezintă o scurtă prezentare generală a modului în care Rusia vrea să-și reconstruiască relația economică sub presiunea sancțiunilor internaționale, chiar și unii dintre liderii fostelor state sovietice sau țări apropiate Rusiei au decis să nu participe la Forum.  

Agenția Bloomberg a descris situația astfel: "Forumul economic anual al lui Vladimir Putin de la Sankt Petersburg a fost un magnet pentru politicienii și investitorii globali până la invazia sa asupra Ucrainei. Acum a devenit o măsură a adâncirii izolării Rusiei. Cu liderii de afaceri europeni și americani aproape absenți, cel de-al 26-lea Forum Economic Internațional din Sankt Petersburg atrage în mare parte oficiali de nivel inferior din țări care au rămas în mare măsură neutre în ceea ce privește războiul, inclusiv din Orientul Mijlociu, America Latină și Asia".

Între cei care au refuzat să vină la evenimentul rus se află președintele socialist al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, care are simpatii declarate pentru Rusia. Nici măcar președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, care s-a întâlnit luna trecută cu Putin la Kremlin nu intenționează să participe, așa cum au declarat reprezentanții săi. 

Potrivit programului, cea mai mare prezență internațională va fi din Orientul Mijlociu, ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite, Abdullah bin Touk Al Marri venind cu un grup de oficiali din țara sa care vor participa la sesiunea privind relațiile comerciale cu Rusia.

La evenimentul rus participă însă și un lider politic european și al unei țări NATO - ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó – care urmează să vorbească la un panel pe tema energiei globale tocmai cu ministrul petrolului din Venezuela comunistă, Pedro Tellechea, conform Bloomberg. Astfel, Budapesta își confirma din nou în mod public, fără pic de rușine, pe scena internațională, statutul de apropiată și chiar susținătoare a Rusiei invadatoare. (sursa: Bloomberg

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.