Viktor Orban primește o lovitură zguduitoare de la Washington: "Am decis suspendarea vânzării de noi echipamente militare americane către Ungaria!"


Viktor Orban primește o lovitură zguduitoare de la Washington: "Am decis suspendarea vânzării de noi echipamente militare americane către Ungaria!"

Senatorul James E. Risch, liderul republican din cadrul Comitetului pentru Relații Externe, a decis oprirea vânzării către Ungaria a unor arme americane în valoare de 735 de milioane de dolari, hotărâre ce vine drept pedeapsă pentru refuzul Budapestei de a aproba aderarea Suediei la NATO. Astfel, mișcarea este menită să exercite presiune asupra Budapestei pentru a da undă verde extinderii NATO înaintea Summitului Alianței Nord-Atlantice ce se va desfășura luna viitoare la Vilnius. 

Într-o declarație acordată pentru The Washington Post, Risch a precizat că Ungaria trebuie să permită Suediei să intre în NATO dacă dorește pachetul de armament care include 24 de baterii pentru celebrele lansatoare de rachete HIMARS.

Decizia de a frâna vânzările de armament către Budapesta relevă furia crescândă a susținătorilor NATO, precum Risch, față de Ungaria, de altfel fiind blocate foarte rar vânzările de arme către o țară, indiferent unde se află pe glob. 

"De ceva timp încoace, mi-am exprimat direct îngrijorările către guvernul ungar cu privire la refuzul de a vota aderarea Suediei la NATO", a zis senatorul republican. 

"Întrucât acum este iunie și situația continuă, am decis că vânzarea de noi echipamente militare americane către Ungaria va fi suspendată", a completat acesta. 

Toate vânzările semnificative de arme necesită ca președintele și membrii de rang ai comisiilor de afaceri externe ale Senatului și Camerei să autorizeze, respectiv aprobe procedura înainte ca procesul de vânzare să fie continuat de Departamentul de Stat. Obiecția formulată de Risch împiedică Departamentul de Stat să poată avansa în procesul de vânzare.

Decizia senatorului republican vine pe fondul vizitei efectuate marți la Casa Albă de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Vizita a avut ca scop coordonarea strategiilor în perspectiva Summitului NATO de la Vilnius. La acest summit, președintele Biden și Stoltenberg doresc să anunțe progrese în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO. 

Relațiile dintre Statele Unite și Ungaria au devenit din ce în ce mai tensionate în ultimele luni, dat fiind faptul că Budapesta tergiversează și complică răspunsul Occidentului în raport cu războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. 

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a declarat următoarele: "Statele Unite vor continua să lucreze neobosit pentru o colaborare mai solidă cu aliatul nostru. Cu toate acestea, avem îngrijorări reale cu privire la deciziile strategice pe care le ia Ungaria, iar aceste preocupări sunt împărtășite pe scară largă". 

În calitate de membru cu drept de veto atât al NATO, cât și al Uniunii Europene, Ungaria deține o influență internațională uriașă. Premierul Viktor Orban a blocat finanțarea europeană în sfera apărării ce era destinată Ucrainei, a blocat pachetele de sancțiuni anti-Kremlin și a consolidat legăturile energetice cu Rusia, acțiuni ce au determinat apariția acuzațiilor potrivit cărora Budapesta funcționează drept calul troian al dictatorului sângeros Vladimir Putin. 

Blocarea continuă de către Ungaria a aderării Suediei la NATO a provocat exasperare în rândul aliaților. Vorbind în Qatar luna trecută, Orban a transmis că relațiile dintre Ungaria și Suedia trebuie să se îmbunătățească înainte ca perspectiva aderării să cunoască progrese. 

Washingtonul și-a exprimat, de asemenea, consternarea față de dorința Budapestei de a extinde și a aprofunda legăturile cu Moscova. Astfel, în luna aprilie, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva oficialilor Băncii Internaționale de Investiții cu sediul în Ungaria, ceea ce a reprezentat o mișcare neuzuală față de o entitate ce are conexiuni cu un stat aliat. 

La acea vreme, ambasadorul american Pressman și-a exprimat exasperarea că executivul ungar "a respins preocupările guvernului Statelor Unite" cu privire la banca despre care Washingtonul a avertizat că este folosită ca bază pentru spionajul rus.

Mișcarea lui Risch împotriva guvernului de la Budapesta este în contrast cu modul în care a fost primit Viktor Orban de unii conservatori americani, mai ales de către cei care l-au avut ca invitat la Conferința de acțiune politică conservatoare din 2022. La eveniment, Orban a primit ropote de aplauze în timp ce îi cataloga pe liberali drept un inamic comun. 

"Ei mă urăsc și mă calomniază pe mine și pe țara mea, așa cum vă urăsc și vă defăimează pentru America pe care o reprezentați", spunea Orban.

Ungaria nu își anunțase în mod public cererea de achiziție a sistemelor HIMARS, dar ziarul maghiar Szabad Europa a raportat în ianuarie 2023 că Budapesta analizează o astfel de achiziție, citând oficiali din Ministerul ungar al Apărării. Sistemele de rachete, care potrivit analizelor au sporit capacitatea Ucrainei de a contracara invazia rusă, se află deja în posesia mai multor țări de pe flancul estic al NATO, printre care România. (sursa: The Washington Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.