Rasmussen: "Este extrem de periculos argumentul potrivit căruia nu putem acorda Ucrainei aderarea la NATO atât timp cât e un război în desfășurare"


Rasmussen: "Este extrem de periculos argumentul potrivit căruia nu putem acorda Ucrainei aderarea la NATO atât timp cât e un război în desfășurare"

Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen pledează ca la Summitul Alianței Nord-Atlantice din luna iulie să fie extinsă invitația către Ucraina de a se alătura NATO. 

De asemenea, Rasmussen a reliefat că oficialii occidentali comit o greșeală atunci când spun că Ucraina nu poate fi invitată în NATO atât timp cât războiul este în desfășurare:

"Aud argumentul potrivit căruia nu putem acorda Ucrainei aderarea la NATO atât timp cât este un război în desfășurare. Acesta este un argument extrem de periculos. Dacă garanțiile de securitate și apartenența la NATO depind de încetarea ostilităților, atunci i se oferă lui Putin un stimulent pentru a continua războiul pe termen nelimitat", a spus fostul secretar general al NATO. 

Redăm integral analiza realizată de Rasmussen: 

"În ultimul an, mi-am petrecut mult timp reflectând la problema aderării Ucrainei la NATO. Ieri, într-un discurs susținut în Lituania, mi-am prezentat punctele de vedere. Iată concluzia mea:

Personal, sunt în favoarea extinderii unei invitații către Ucraina de a se alătura NATO la Summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius. Am reflectat cu atenție la această problemă, întrucât ar fi pentru prima dată când am invita în NATO o țară aflată în război. Asta necesită o analiză atentă.

Am ajuns la această concluzie din trei motive.

În 2008, am decis că Ucraina va deveni membră a NATO. Dar nu am oferit o foaie de parcurs. Ucraina se află în sala de așteptare de 15 ani. Acesta nu este un loc sigur. Sala de așteptare este înconjurată de o bandă de bandiți care îi atacă pe cei care așteaptă. A venit timpul să mutăm Ucraina într-un loc sigur – așa cum facem cu Finlanda și Suedia.

Se spune că perspectiva extinderii NATO l-a provocat pe Putin. Adevărul este invers. Eșecul de a extinde garanțiile de securitate în cazul Ucrainei a fost cel care l-a provocat pe Putin. Zonele gri sunt zone de pericol. Neutralitatea nu oferă securitate, așa cum, de altfel, au realizat Finlanda și Suedia.

Aud argumentul potrivit căruia nu putem acorda Ucrainei aderarea la NATO atât timp cât este un război în desfășurare. Acesta este un argument extrem de periculos. Dacă garanțiile de securitate și apartenența la NATO depind de încetarea ostilităților, atunci i se oferă lui Putin un stimulent pentru a continua războiul pe termen nelimitat.

Extindem acum invitația și îi spunem lui Putin: Ucraina va deveni membră a NATO! Nu puteți opri acest proces! Ușa noastră este deschisă pentru Ucraina, iar tu nu ești portarul!

Dacă aliații nu ajung la un consens la Vilnius, atunci a doua cea mai bună opțiune este să contureze calea către aderarea la NATO în doi pași.

În primul rând, trebuie eliminat Planul de acțiune pentru calitatea de membru – acest plan are rolul de condiție prealabilă pentru trecerea către calitatea de membru. Am făcut asta pentru Finlanda și Suedia. Aceeași cale accelerată ar trebui oferită Ucrainei.

Următorul pas ar putea fi un angajament luat la Vilnius de a revizui chestiunea extinderii NATO la Summitul de la Washington de anul viitor.

Permiteți-mi să subliniez: o invitație nu implică aderarea peste noapte. După invitație, va trebui să elaborăm aspecte practice referitoare la Articolul 5.

Ce zonă va fi acoperită? Cum vom reacționa dacă și când vor avea loc noi ciocniri în teritoriile ocupate?

În cel mai bun caz, aceste probleme vor fi rezolvate chiar de ucrainenii, când vor da afară toate trupele ruse de pe teritoriul ucrainean. Dacă nu, va trebui să găsim răspunsuri adecvate. Sunt subiecte importante pentru aliații care iau în serios Articolul 5. Trebuie să găsim soluția potrivită pentru angajamentele care ar putea include desfășurarea de trupe și echipamente militare în Ucraina.

Oricum, Ucraina are nevoie de garanții de securitate acum. Avem nevoie de măsuri puternice pentru a descuraja alte agresiuni rusești.

Acesta este scopul Pactului de securitate de la Kyiv al cărui coautor sunt alături de Andrii Yermak. Aceste garanții nu vor înlocui apartenența Ucrainei la NATO, dar ele pot oferi o punte până când această țară se va afla sub umbrela Articolului 5. (sursa: Euromaidan Press)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.