Un oficial rus de rang înalt îi cheamă de urgență în țară pe rușii care au fugit în Occident, avertizându-i că occidentalii vor să-i trimită în "lagăre de concentrare"


Un oficial rus de rang înalt îi cheamă de urgență în țară pe rușii care au fugit în Occident, avertizându-i că occidentalii vor să-i trimită în "lagăre de concentrare"

Un politician rus de rang înalt, cunoscut ca fiind din cercul de apropiați ai dictatorului sângeros Vladimir Putin, le-a cerut emigranților ruși, care au fugit din țară pe fondul războiului dus la scară largă de Kremlin împotriva Ucrainei, să se întoarcă de urgență, acesta susținând că "isteria" din țările occidentale îi va pune cu timpul în pericol. 

Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Vyacheslav Volodin, a lansat luni un apel în acest sens într-o postare pe Telegram. 

"Astăzi există oportunitatea de a reveni (în Rusia - n.red.), mâine cu isteria ce escaladează în Europa de Vest, s-ar putea să nu mai fie", a scris Volodin.

"Pentru a înțelege mai bine situația din jurul celor plecați, este suficient să vă familiarizați cu declarația președintelui ceh, care a lansat un apel ca cetățenii ruși care locuiesc în străinătate să fie trimiși în lagăre de concentrare", a continuat Volodin, interpretând greșit declarațiile recente făcute de președintele ceh Petr Pavel. 

Pavel – unul dintre cei mai fervenți susținători ai Ucrainei și critici ai Rusiei din cadrul Uniunii Europene și NATO – a declarat săptămâna trecută că, deși a simpatizat cu situația rușilor ce au fugit de războiul declanșat de Kremlin, "atunci când există un război în desfășurare, măsurile de securitate referitoare la cetățenii ruși ar trebui să fie mai stricte decât în vremurile normale".

"Toți rușii care trăiesc în țările occidentale ar trebui monitorizați mult mai mult decât în trecut, deoarece sunt cetățeni ai unei națiuni ce duce un război agresiv", a spus Pavel într-un interviu acordat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty.

"Acesta este pur și simplu costul războiului", a continuat acesta. 

Mass-media de stat din Rusia a preluat rapid declarațiile în cauză, echivalând interviul acordat de Pavel cu lansarea unui apel la internarea cetățenilor ruși. Concret, Mass-media de stat din Rusia a scos în relief afirmația președintelui ceh despre lagărele de internare din SUA din perioada celui de-al Doilea Război Mondial ce au fost destinate pentru persoanele de origine japoneză. 

Purtătoarea de cuvânt a președintelui ceh, Markéta Řeháková, a declarat ulterior pentru AFP că Pavel nu a sugerat în niciun caz internarea sau persecutarea cetățenilor ruși.

Dar Volodin se numără printre figurile Kremlinului care se folosesc de varii declarații și contexte pentru a crea în Rusia perspectiva că războiul împotriva Ucrainei este de fapt o confruntare mai largă, cu Occidentul. 

"După astfel de cuvinte, cetățenii noștri, care rămân în țările occidentale, trebuie să se gândească unde au ajuns, ce au găsit și ce îi așteaptă", a mai scris Volodin pe Telegram.

Potrivit datelor existente, aproximativ 900.000 de ruși au părăsit țara din momentul în care Kremlinul a lansat războiul la scară largă împotriva Ucrainei. Moscova a transmis că încearcă să țină ușa deschisă pentru ca aceștia să fie repatriați, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând în martie că guvernul intenționează să păstreze un dialog constant cu cei care au fugit în străinătate. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.