De frica sancțiunilor americane, China începe să restrângă ajutorul financiar acordat Rusiei, într-un moment extrem de sensibil pentru Kremlin


  • ACP
  • Jun 20, 2023 13:47
  • 2166
De frica sancțiunilor americane, China începe să restrângă ajutorul financiar acordat Rusiei, într-un moment extrem de sensibil pentru Kremlin

Beijingul pare să dea semne că reacționează corespunzător așteptărilor occidentale la presiunea Washingtonului și reduce susținerea Rusiei într-unul din cele mai sensibile domenii, în cel financiar, în care chinezii au răspuns în buna parte cererilor venite de la Moscova de la începutul invaziei din Ucraina. 

Acum Bank of China a oprit tranzacțiile între clienții ruși și băncile din SUA, UE, Marea Britanie și Elveția, care se făceau în yuani, după lunga perioadă în care Rusia a folosit yuanul chinezesc pentru a evita sancțiunile occidentale. 

Canal de știri de afaceri din Rusia, RBC a informat că marele creditor chinez Bank of China a început să restricționeze tranzacțiile ruse care foloseau yuanul, oprind transferurile care implică Banca Chinei ca bancă intermediară sau corespondentă care mută bani din Rusia către bănci care aparțin unor țări terțe. 

”Banca Chinei impune restricția de transfer din cauza temerilor de sancțiuni secundare sau alte restricții”, a declarat pentru RBC Dmitry Lesnov, șeful de dezvoltare a serviciului clienți al Finam Holdings, o companie majoră de servicii financiare cu sediul în Moscova. 

Restricționarea transferurilor intermediare de yuani de către Bank of China vine pe măsură ce economia rusă a ajuns să fie în buna parte dependentă de valuta chineză, pe fondul sancțiunilor internaționale care includ interzicerea unor bănci rusești în sistemul global de mesagerie financiară Swift. 

Pavel Semyonov, președintele Consiliului de Administrație al băncii ruse Modulbank, a declarat pentru RBC că transferurile de yuani rusești către SUA și UE ar reprezenta doar 3% din toate transferurile în valută, cea mai mare parte a monedei chineze fiind folosită până acum pentru plata celei mai mari părți a petrolului rusesc cumpărat în ultimul an.

Așadar, o mare parte din utilizare este folosită pentru a reglementa comerțul Rusiei cu China, dar, în același timp, potrivit datelor Bloomberg, yuanul chinez a depășit dolarul american ca cea mai puternic tranzacționată monedă pe piețele financiare în februarie și martie, potrivit datelor Bloomberg – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.