Alternativa Dreaptă: "Autoritățile de la Kiev să renunțe la sintagma «limba moldovenească»! Asta ar consolida relațiile de prietenie între Ucraina și România!"


Alternativa Dreaptă: "Autoritățile de la Kiev să renunțe la sintagma «limba moldovenească»! Asta ar consolida relațiile de prietenie între Ucraina și România!"

Partidul Alternativa Dreaptă a remis miercuri, 21 iunie, un comunicat prin care solicită autorităților de la Kyiv să elimine complet din legislație sintagma "limba moldovenească", fiind o decizie care ar consolida relațiile de prietenie între Ucraina și România.

Redăm integral comunicatul AD: 

"Susținem cererea Consiliului Național al Românilor din Ucraina de a elimina complet sintagma «limba moldovenească» la nivel de stat și în spațiul public din Ucraina.

Considerăm că utilizarea sintagmei «limba moldovenească» este o invenție sovietică ce nu are nicio bază lingvistică sau culturală reală. Guvernul de la Kiev ar trebui să urmeze exemplul Republicii Moldova și să renunțe definitiv la această sintagmă, recunoscând că limba vorbită în această regiune este limba română.  

Alternativă Dreaptă solicită autorităților de la Kiev să respecte diversitatea lingvistică și culturală a țării și să promoveze unitatea națională prin recunoașterea oficială a limbii române și renunțarea la termenul «limba moldovenească».

Ne reafirmăm sprijinul pentru poporul ucrainean în acest moment dificil și considerăm că autoritățile de la Kiev trebuie să înțeleagă că recunoașterea oficială a limbii române ar contribui la consolidarea unității naționale și ar consolida relațiile de prietenie între Ucraina și România.

Partidul Alternativa Dreaptă îndeamnă autoritățile de la Kiev să ia în considerare cererea Consiliului Național al Românilor din Ucraina și să renunțe definitiv la utilizarea sintagmei «limbă moldovenească». În același timp, suntem hotărâți să sprijinim Ucraina în eforturile sale de apărare și reconstrucție, într-un spirit de cooperare și prietenie.

Vom continuă să susținem drepturile românilor din diaspora și să luptăm împotriva oricărei forme de discriminare lingvistică sau culturală. Valorile noastre sunt fundamentate pe respectul pentru identitatea națională, drepturile omului și principiile democratice.

Ne angajăm să lucrăm împreună cu toți cei implicați pentru a asigura un viitor sigur, prosper și unit pentru toți cetățenii români de pretutindeni".

Comunicatul remis de AD vine în contextul în care Consiliul Național al Românilor din Ucraina le-a cerut recent autorităților de la Kyiv să renunțe complet la utilizarea sintagmei "limba moldovenească" în spațiul public și sistemul de învățământ. Însă, potrivit BucPress, Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politici Etnice și Libertatea Conștiinței (DESS) nu a dat curs solicitării, subliniind că nu dorește să încalce drepturile minorității moldovenești din Ucraina.

MAI MULTE DETALII: Răspuns oficial: Kyivul menține în legislație anomalia sovietică cunoscută drept "limba moldovenească". Apelul adresat de românii din Ucraina către autoritățile de la București și Chișinău

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.