VIDEO Urmăriți pe Podul.ro serialul ucrainean "Mama"! Când decorul filmului devine realitate. Războiul și cinematografia ucraineană / Anna Neplii


VIDEO Urmăriți pe Podul.ro serialul ucrainean "Mama"! Când decorul filmului devine realitate. Războiul și cinematografia ucraineană / Anna Neplii

Odată cu începutul invaziei rusești la scară largă a apărut o anumită tendință de a se aprecia și răspândi tot ceea ce este ucrainean. Mulți oameni care până acum nu auziseră nimic despre Ucraina și ucraineni au devenit interesați de Ucraina. Acest fapt a dat un impuls nesperat multor industrii. Și nu este vorba numai de audiență, de modul în care e percepută Ucraina pe plan extern, și nici doar de acele produse sau producții ucrainene ce ajung acum pe piața internațională, fiindcă această tendință s-a încetățenit și în interiorul Ucrainei. De exemplu, până în momentul debutului invaziei rusești, în ceea ce privește muzica, filmele și cultura în general, ucrainenii îi preferau pe producătorii occidentali sau pe cei ruși. Acum prevalează tot ceea ce este ucrainean.  

Cum s-a ajuns aici? Războiul genocidar al Rusiei a făcut ca Ucraina să adere masiv la cultura ”desființării” a tot ceea ce este rus sau de sorginte rusească, fapt ce a generat eliberarea/deschiderea mai multor nișe pentru dezvoltarea sferelor ucrainene. Evident, atenția globală acordată Ucrainei contribuie din plin la consolidarea și creșterea acestei tendințe. 

Astăzi vom vorbi despre cinematografia ucraineană, care o perioadă îndelungată de timp a fost considerată insuficient avansată. Cu toate acestea, cinematografia noastră are un farmec propriu, o atmosferă specifică. Mai mult, studiourile de producție din Ucraina sunt la mare căutare pe plan internațional – străinii vin deseori la Kiev sau în alte orașe pentru a produce filme, videoclipuri muzicale și reclame. 

Pe de altă parte, de-a lungul deceniilor, multe filme ucrainene au primit recunoaștere internațională (de exemplu, producția lui Serhiy Parajanov, ”Caii sălbatici ai focului”).  

Astăzi vreau să vă povestesc despre ”Mama”, serialul TV a cărui premieră (primul sezon) a avut loc în iarna lui 2021. Este o dramă de război în două sezoane a câte patru episoade fiecare pe care le veți putea urmări la finalul acestui articol. Recent, Netflix a achiziționat drepturile de transmitere, serialul urmând să fie disponibil în curând pentru o gamă largă de audiențe internaționale.  

Intriga serialului e una de factură artistică, dar dezvăluie cu acuratețe tema războiului din estul Ucrainei. Drama familiei protagoniste e drama a mii și mii de ucraineni, a familiilor mutilate de războiul Rusiei genocidare. 

În plus, serialul tratează și celelalte mari probleme ale Ucrainei: corupția, sistemul criminal din teritoriile ocupate și influența agenților ruși din interiorul Ucrainei. De asemenea, privitorii vor avea ocazia de a se familiariza cu viața de zi cu zi a oamenilor din teritoriile ocupate. Serialul vă arată realitățile dramatice ale războiului văzute prin prisma locuitorilor așa-ziselor ”republici populare” Lugansk și Donețk. 

Protagonista principală este o mamă din Jîtomîr, al cărei fiu s-a oferit voluntar pe front pentru a-și apăra țara în fața invadatorilor ruși. Din acel moment, familia lor a devenit o altfel de familie: o familie în care s-a instalat războiul.  

Într-o zi, mama află că fiul i-a fost capturat. Circumstanțele sunt de o așa natură încât unica șansă de a-și recupera feciorul este aceea de a pleca singură în căutarea lui. Astfel, mama militarului va trebui să facă un drum lung, străbătând orașe și sate, trecând prin zone de conflict și prin birouri ale autorităților locale, depășind toate blocajele și finalmente întâlnindu-se față-n față cu invadatorii, ca să afle cel mai important răspuns pentru o mamă – dacă fiul ei este în viață.  

Serialul dezvăluie perfect atmosfera orașelor ucrainene dar și birocrația procedurilor. Prin intermediul actorilor, spectatorul are ocazia de a simți starea emoțională depresivă a mamelor ucrainene, dar cu un strop de speranță strălucitoare în inimă. Intriga te ține în tensiune, te face să rezonezi cu drama mamei și a fiului. 

Eu am lucrat în platourile acestui serial în toamna lui 2020, fiind parte a unei echipe de filmare. De asemenea, am jucat un mic rol, fapt ce m-a onorat. 

Miza principală a echipei de proiect: ridicarea unor probleme dureroase cu mijloace cinematografice, atât pentru publicul ucrainean, cât și, în viitor, pentru cel internațional. Am vrut să transmitem tragedia pe care o trăiesc de amar de ani familiile ucrainene. Dar acum războiul ne-a afectat pe toți, nu doar estul Ucrainei. Urmărind serialul, fiecare ucrainean se poate regăsi acolo. 

În urmă cu doi ani, i-am privit pe actorii care jucau rolul militarilor, i-am văzut însângerați (desigur, nu era sânge real). Am văzut, de asemenea, modele de echipamente militare și cum un transportator blindat de personal a fost aruncat în aer, în timp ce cascadorii cădeau la pământ cu încetinitorul. Întotdeauna am știut că în țara mea se desfășoară un război, dar tot simțeam că este undeva departe. Probabil că nu a existat o conștientizare deplină a amplorii tragediei, mai ales din cauza vârstei mele. Pe-atunci nici nu bănuiam că o să văd totul live peste numai doi ani. Și că apoi va avea loc o regândire completă a evenimentelor filmului și ale realității.  

Redăm în cele ce urmează episoadele serialului ”Mama” - selectați subtitrarea în limba engleză (în lista subtitrărilor este trecută drept ucraineană, dar de fapt subtitrarea e în limba engleză) pe platforma YouTube: 

Sezonul 1, Episodul 1: 



Sezonul 1, Episodul 2: 



Sezonul 1, Episodul 3:



Sezonul 1, Episodul 4:



Sezonul 2, Episodul 1:



Sezonul 2, Episodul 2:



Sezonul 2, Episodul 3:



Sezonul 2, Episodul 4:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.