Generalul american Ben Hodges e optimist în privința Ucrainei, însă atrage atenția că rușii, din disperare, sunt dispuși să sacrifice un număr uriaș de soldați. „Rușii pierd zilnic echivalentul unui batalion. Aproape 1.000 de soldați pe zi”


Generalul american Ben Hodges e optimist în privința Ucrainei, însă atrage atenția că rușii, din disperare, sunt dispuși să sacrifice un număr uriaș de soldați. „Rușii pierd zilnic echivalentul unui batalion. Aproape 1.000 de soldați pe zi”

Generalul-locotenent (în rezervă) Ben Hodges - fostul comandant al Armatei Americane din Europa - a declarat pentru Newsweek.com că, deși forțele rusești sunt inferioare din punct de vedere al prestației, dotărilor și motivației față de inamicii ucraineni, comandanții Moscovei sunt dispuși să suporte rate de pierderi care ar șoca națiunile occidentale.

„Ce le iese lor foarte bine este alimentarea luptei cu carne de tun", a opinat Hodges într-un interviu despre contraofensiva Kievului, care a debutat la începutul acestei luni, după mai multe luni de pregătire intensă. 

„Rușii pierd echivalentul unui batalion în fiecare zi; aproape 1.000 de soldați uciși. Și vă puteți imagina cum trebuie să arate răniții. E ca și cum nu le-ar păsa ", a adăugat Hodges, completând „și vor continua să arunce în această luptă oameni care nu au nicio pregătire pentru front”. 

Nici Kievul, nici Moscova nu dezvăluie numărul real al victimelor. Cea mai recentă actualizare a Ucrainei datează din în decembrie 2022, când un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski spunea că între 10.000 și 13.000 de soldați de la Kiev au fost uciși în luptă din 24 februarie 2022. În schimb, Ucraina susține că a „lichidat" aproape 223.000 de soldați ruși.

Rusia a vorbit o singură dată despre pierderile sale umane de pe front, afirmând că 6000 de militari au fost uciși, potrivit unei intervenții a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, care datează din septembrie 2022. În schimb, Șoigu spunea că peste 61.000 de soldați ucraineni ar fi fost uciși de trupele sale. 

Estimările externe indică o situație dureroasă pentru ambele părți, dar estimează că Rusia a pierdut un număr mult mai mare de vieți. Documente Pentagonului scurse primăvara trecută arătau că evaluările în privința Rusiei sunt între 189.500 și 223.000 de pierderi totale, 35.500 - 43.000 de morți pe front și între 154.000 și 180.000 de răniți.

Hodges a declarat că optimismul său în privința reușitelor viitoare ale Ucrainei se bazează pe performanțele anterioare ale forțelor acesteia de pe câmpul de luptă. „Cred că ceea ce va conta de data asta e cine se va adapta mai rapid", a mai spus generalul american.

„Cred că Ucraina va continua să facă ceea ce a făcut până acum, adică să se adapteze rapid la situație pentru a învăța din ea. Și despre asta este vorba în toată această primă fază a ofensivei", a spus Hodges.

Generalul apreciează că trupele armate rusești mai au puține opțiuni, chiar dacă încă mai au suficientă forță convențională.

„Rușii au mai multe avioane", a adăugat el. „Dar chiar și având în vedere superioritatea numerică uriașă pe care o au, nu au reușit să obțină superioritatea aeriană. Nu au reusit să distrugă niciun convoi sau tren venind dinspre Polonia spre Ucraina cu echipamente și muniții. Dar ce ziceți de Flota Mării Negre? Tot ce este capabilă este să lanseze rachete împotriva blocurilor de apartamente. În rest, nu e de prea mare jutor. (...) Cred că rușii speră să poată pur și simplu să absoarbă atacurile ucrainene. Rușilor nu le pasă de unitățile care sunt izolate sau distruse", a mai spus generalul Hodges.

Presupusa distrugere de către Rusia a barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei, de la începutul acestei luni, dezvăluie disperarea comandamentului militar, a apreciat Hodges. Inundațiile care au urmat au devastat porțiunile inferioare ale râului Nipru, ceea ce face mai dificil orice eventual atac amfibiu ucrainean peste calea navigabilă.

„Cred că au aruncat în aer barajul prea repede. Au intrat în panică", a declarat Hodges, adăugând că decizia s-ar putea întoarce împotriva lor în cele din urmă. 

„Apele inundațiilor s-au diminuat deja. Teren se va usca destul de repede, iar Niprul va fi un obstacol mult mai puțin important decât era înainte. Cred că se vor întâmpla multe lucruri în următoarele săptămâni".

Un început mai lent al operațiunilor ofensive ucrainene nu ar trebui să stârnească panică în Occident, a indicat Hodges.

„Ucrainenii au demonstrat agilitate și inteligență, și cred că oamenii care deja spun: "Ce s-a întâmplat? De ce se bâlbâie? De ce eșuează?" sunt absolut ignoranți", a conchis Hodges.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.