Ciolacu subliniază importanța apartenenței la NATO în contextul ultimei amenințări lansate de ruși la adresa țării noastre. Mesajul premierului României pentru frații de peste Prut: "Avem obligația de a oferi securitate Republicii Moldova!"


Ciolacu subliniază importanța apartenenței la NATO în contextul ultimei amenințări lansate de ruși la adresa țării noastre. Mesajul premierului României pentru frații de peste Prut: "Avem obligația de a oferi securitate Republicii Moldova!"

În contextul în care teroristul rus Vladimir Saldo, așa-zisul guvernator al Hersonului ocupat, a amenințat că trupele ruse vor bombarda podul Giurgiulești-Galați, premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că a fost probabil doar o amenințare "de testare", dar care arată "cât de importantă este apartenența noastră la NATO".

CITIȚI ȘI: R.Moldova răspunde amenințărilor lui Vladimir Saldo, guvernatorul rus din Hersonul ocupat, care a delirat că forțele Moscovei vor bombarda un pod de la granița cu România

Dat fiind faptul că respectivul pod se află parțial pe teritoriul Republicii Moldova, Ciolacu a reiterat că România are obligația de a-i apăra pe frații de peste Prut. 

Reporter: Domnule premier, ați avut o postare ieri, după ce guvernatorul Hersonului a trimis amenințări către România. Este această amenințare una reală? Are România de ce să își facă griji? În plus, România a declarat în nenumărate rânduri că protejează Republica Moldova. Acel pod aparține jumătate țării noastre și jumătate Republicii Moldova.

Marcel Ciolacu: Acum vedem cât de importantă este apartenența noastră la NATO. Mai vedem anumiți lideri politici care vin și le propun românilor să ieșim și din Uniunea Europeană, uitând că de la Uniunea Europeană am avut peste 54 de miliarde de euro până acum, care se regăsesc în infrastructura și în dezvoltarea acestei țări. Uităm cât de important este NATO și umbrela NATO în acest moment, mai ales într-o criză de securitate regională majoră pentru întreaga Europă, având un conflict în Europa în anul 2023. Poate când îi mai vedeți că exprimă astfel de păreri îi întrebați ce vor pune în loc. Poate au ei alte concepte. O amenințare cred că doar de testare și era obligatoriu ca statul român să aibă o reacție. Am văzut că a avut și Ministerul de Externe, am avut și eu, în calitate de premier, dar și ca și român. Avem obligația de a oferi securitate și Republicii Moldova. Vă reamintesc că în Republica Moldova trăiesc români, la fel ca și mine, la fel ca și dvs., și aveam această obligație.

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat inițial printr-un mesaj postat pe Twitter după ce teroristul Vladimir Saldo a amenințat că rușii vor arunca în aer podul Galați-Giurgiulești.

"România condamnă ferm declarațiile așa-zisului <<reprezentant>> al Rusiei în Herson, regiune ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova, care vizează și o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război", postase Marcel Ciolacu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.