"Mitul unității Rusiei lui Putin a luat sfârșit!". Ministrul de Externe al Italiei trasează concluziile despre rebeliunea lui Prigojin


"Mitul unității Rusiei lui Putin a luat sfârșit!". Ministrul de Externe al Italiei trasează concluziile despre rebeliunea lui Prigojin

Un pas înainte pentru atingerea păcii în Ucraina. Un pas înapoi pentru Vladimir Putin și un sistem de putere de la Kremlin care, până ieri, părea de neclintit. Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, s-a declarat convins, într-un interviu acordat pentru publicația Il Messaggero, că rebeliunea declanșată de mercenarii Wagner în Rusia pune capăt unei ere. 

"Mitul unității Rusiei lui Putin a luat sfârșit!", a subliniat Tajani. 

Totodată, subliniem faptul că Tajani a criticat pe parcursul interviului așa-zisa formulă de pace propusă de comuniștii chinezi pe fondul războiului dus de Rusia contra Ucrainei: "Are aspecte pozitive, dar are și un defect fundamental: nu vorbește despre o retragere imediată a trupelor ruse. O încetare a focului care lasă o parte din teritoriile ucrainene în mâinile Rusiei nu reprezintă o soluție".

Reporter: Domnule ministru, revolta lui Prigojin îngrijorează guvernul italian?

Tajani: Nu ne amestecăm în afacerile interne ale Rusiei. Urmărim îndeaproape situația pentru a asigura siguranța a peste 5.400 de italieni prezenți în Rusia. Au existat contacte cu diplomația rusă pentru a fi asigurată integritatea structurilor noastre diplomatice și consulare.

Reporter: Mercenarii au încheiat un armistițiu. Se termină în orice caz o eră pentru Vladimir Putin?

Tajani: Mitul unității Rusiei lui Putin a luat sfârșit! Această escaladare internă divizează Rusia militar. Este un rezultat inevitabil atunci când sprijini și finanțezi o legiune de mercenari.

Reporter: Suntem la un moment de cotitură în războiul din Ucraina?

Tajani: Un lucru este cert: astăzi frontul rusesc este mai slab decât ieri. Sper că acum pacea este mai aproape. Așteptăm să înțelegem următoarele mișcări ale Rusiei în Ucraina.

Reporter: Revolta poate avea repercusiuni asupra prezenței Wagner în țările africane. Este aceasta o veste bună pentru Italia?

Tajani: Evaluăm cu atenție ceea ce se întâmplă în privința Wagner în Africa. Mercenarii lui Prigojin din Africa desfășoară activități contrare interesului național italian și european. Evident că sperăm ca gruparea Wagner să devină cât mai puțin influentă în acele zone.

Reporter: Invazia rusească asupra Ucrainei s-a întors împotriva Kremlinului?

Tajani: S-a dovedit a fi un bumerang pentru Putin. Rușii nu au reușit să câștige, au eșuat în ceea ce privește blitzkrieg-ul. Acum ei plătesc pentru problemele și contradicțiile din cadrul aparatului militar. 

Reporter: Sunteți îngrijorat de ideea unei Rusii fără Putin? Vă e teamă de o escaladare nucleară?

Tajani: Nu avem elemente pentru a vorbi despre un astfel de scenariu. Repet, evenimentele din aceste ore sunt afaceri interne: nu suntem în război cu Rusia, suntem împotriva invaziei sale criminale asupra Ucrainei. 

Reporter: Ar putea rebeliunea Wagner să accelereze contraofensiva ucraineană?

Tajani: Să sperăm că da și că ucrainenii își vor recâștiga independența.

Reporter: Este Crimeea o țintă legitimă?

Tajani: Primul obiectiv constă în readucerea trupelor ruse pe pozițiile din 24 februarie 2022. Cu toate acestea, este clar că nimeni nu a recunoscut vreodată Crimeea ca parte a Federației Ruse.

Reporter: Escaladarea din Rusia riscă să încetinească eforturile diplomatice pentru pace. Aveți încredere în medierea Vaticanului?

Tajani: Toate inițiativele pentru pace sunt binevenite, apreciem că Papa Francisc l-a primit pe Zelenski, la fel cum salutăm medierea Turciei privind coridorul ucrainean de cereale pentru Africa. Pentru noi există doar o singură pace dreaptă și aceasta coincide cu restabilirea integrității teritoriale ucrainene.

Reporter: Dar medierea chineză?

Tajani: Are aspecte pozitive, dar are și un defect fundamental: nu vorbește despre o retragere imediată a trupelor ruse. O încetare a focului care lasă o parte din teritoriile ucrainene în mâinile Rusiei nu reprezintă o soluție.

Reporter: În iulie, NATO se va reuni la Vilnius. Sunteți în favoarea aderării Ucrainei?

Tajani: Avem nevoie de o cale graduală. Primul pas este înființarea Consiliului NATO-Ucraina, respectiv reluarea, odată cu încheierea conflictului, a procesului de la punctul la care s-a rămas la București în 2008.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.