VIDEO. Rebeliunea Wagner a expus vulnerabilitatea lui Vladimir Putin și a debusolat elitele de la Moscova care șușotesc deja despre un potențial alt candidat la alegerile din 2024 / Toată suflarea așteaptă însă răzbunarea tiranului de la Kremlin despre care se știe că nu iartă trădarea


VIDEO. Rebeliunea Wagner a expus vulnerabilitatea lui Vladimir Putin și a debusolat elitele de la Moscova care șușotesc deja despre un potențial alt candidat la alegerile din 2024 / Toată suflarea așteaptă însă răzbunarea tiranului de la Kremlin despre care se știe că nu iartă trădarea

La mai bine de 24 de ore după ce Evgheni Prigojin a fost de acord să pună capăt rebeliunii Wagner și să le ceară mercenarilor să revină la bazele lor temporare din Ucraina, corespondentului BBC la Moscova, Steve Rosenberg, a publicat un comentariu despre cum a fost percepută atitudinea contradictorie a liderului de la Moscova, Vladimir Putin, de către elite care, lucru rar, vorbesc acum chiar despre un posibil alt candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Redăm integral opinia corespondentului BBC:

„După un weekend de haos, încep să înțeleg de ce simbolul național al Rusiei este vulturul cu două capete: două capete care privesc în direcții opuse.

Inițial, Evgheni Prigojin susține că este pregătit să „meargă până la capăt" în revolta sa împotriva armatei ruse. Apoi face o întoarcere bruscă și ordonă luptătorilor săi Wagner să se întoarcă la bază.

Într-un discurs televizat, președintele Vladimir Putin declară rebeliunea „o aventură criminală... o crimă gravă... trădare... șantaj și terorism". Cu toate acestea, doar câteva ore mai târziu, ca parte a unui acord cu Prigojin, Kremlinul afirmă că renunță la toate acuzațiile penale împotriva liderului Wagner.

Cam atât despre „crima gravă" a acestuia.

Mesajele contradictorii ale liderului de la Kremlin au ridicat sprâncene aici (la Moscova, n.red) și au schimbat percepția în privința președintelui Putin.

„Cu siguranță pare mai slab", afirmă Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta.

„Nu poți să susții o declarație publică în care să afirmi că indivizii sunt criminali și apoi, în aceeași zi, la sfârșitul zilei, să lași secretarul tău de presă să nu fie de acord cu tine și să spună "Nu, acei oameni nu au încălcat codul penal"."

Fostul ministru rus al dezvoltării economice, Andrei Nechaev, a făcut o afirmație similară.

Într-o postare pe rețelele de socializare, dl Nechaev susține: „Legea și-a pierdut orice putere. Chiar și crimele grave nu vor fi pedepsite din cauza oportunității politice. Dimineața, s-ar putea să fii declarat trădător. Seara, poți fi iertat și dosarul penal împotriva ta poate fi abandonat”.

„Țara se află atât de clar în pragul unei mari schimbări".

O mare schimbare? O predicție îndrăzneață. Dar dacă se apropie o schimbare, ar putea fi rebeliunea Wagner declanșatorul? S-ar putea ca o înțelegere să fi fost încheiată și revolta să fi fost anulată. Dar faptul că revolta a avut loc sub privirile domnului Putin este jenant pentru președinte, care mai este și comandant-șef al forțelor armate ruse.

Și țineți cont de asta: Actualul mandat prezidențial al lui Putin se încheie anul viitor.

„Toate grupurile de elită vor începe acum să se gândească la alegerile prezidențiale din 2024", prezice Remchukov. „Se vor întreba dacă ar trebui să se bazeze pe Vladimir Putin, așa cum au făcut-o până la această lovitură militară. Sau ar trebui să se gândească la cineva nou, care este capabil să abordeze problemele într-o manieră mai actuală?".

„Cineva nou" pentru președinție nu este un subiect pe care, în mod normal, elita rusă să-l discute în mod deschis. Asta nu înseamnă că o schimbare de gardă la Kremlin este iminentă. Dacă există un lucru pe care Vladimir Putin l-a perfecționat după 23 de ani la putere, acesta este arta supraviețuirii politice.

Însă decizia sa de anul trecut de a lansa invazia la scară largă a Ucrainei a declanșat o instabilitate generalizată în propria țară: de la probleme economice la atacuri cu drone asupra regiunilor rusești, de la bombardarea zonelor de frontieră rusești cu Ucraina la incursiuni transfrontaliere în Rusia de către grupuri de sabotori, iar acum o revoltă armată a grupului Wagner.

Toate acestea sporesc presiunea asupra liderului de la Kremlin.

Să nu vă așteptați însă ca președintele Putin să recunoască că a greșit. Recunoașterea greșelilor și a calculelor greșite nu sunt incluse în stilul său.

Așadar, care va fi următoarea mișcare a președintelui rus? Un indiciu a venit, poate, în cea mai recentă ediție a emisiunii de știri de duminică seară a televiziunii de stat rusești. Raportând despre revolta din Wagner, prezentatorul a redat un fragment dintr-un vechi interviu cu Putin.

Întrebare: „Sunteți capabil să iertați?"

Răspuns: „Da. Dar nu totul."

Î: „Ce nu puteți ierta?".

R: „Trădarea."

Mă întreb dacă Evgheni Prigojin s-a uitat”.

PODUL a scris AICI că, într-adevăr, pornirea inițială a lui Putin la adresa lui Prigojin a fost de a-l scoate din joc.

CITEȘTE ȘI: Tiranii și teroriștii rebeli au căzut la pace. Insurecția Wagner s-a fâsâit, dar Prigojin a arătat oricui este interesat cât de ușor e să cucerești orașe rusești și să bagi groaza în Putin / Încotro se îndreaptă șeful mercenarilor Wagner



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.