Rareș Bogdan face radiografia Rusiei după haosul creat de mercenarii Wagner: "Un stat eșuat! Toată imaginea proiectată de propaganda statului rus a fost bazată pe nimic! Rusia este la zeci de ani lumină în urma civilizației occidentale!"


Rareș Bogdan face radiografia Rusiei după haosul creat de mercenarii Wagner: "Un stat eșuat! Toată imaginea proiectată de propaganda statului rus a fost bazată pe nimic! Rusia este la zeci de ani lumină în urma civilizației occidentale!"

În contextul scurtei rebeliuni pe care mercenarii Wagner au desfășurat-o împotriva Kremlinului, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, respectiv lider al delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, a declarat, în cadrul unei emisiuni la Realitatea PLUS, că în pofida imaginii pe care Rusia și-a proiectat-o în ultimii 33 de ani, s-a dovedit a fi de fapt un stat eșuat, situat "la zeci de ani lumină în urma civilizației occidentale", nicidecum o mare putere ce se bate de la egal la egal cu SUA și Europa. 

De asemenea, Rareș Bogdan a punctat faptul că degringolada determinată vineri și sâmbătă de mercenarii Wagner pe teritoriul Rusiei reprezintă o mare victorie a Occidentului și a Ucrainei. 

"Niciunul dintre marii analiști și politologi care au studiat Rusia după Al Doilea Război Mondial și în timpul Războiului Rece nu puteau să prevadă că situația Rusiei va arăta precum un stat eșuat. Vladimir Putin și-a proiectat o imagine de lider atotputernic, care duce poporul rus spre victorii, spre o preamărire, respectiv spre o poziționare de la egal la egal cu marile puteri, în primul rând cu SUA și, totodată, cu China. Însă, realitatea ultimelor 16 luni arată că toată imaginea proiectată de propaganda statului rus în ultimii 33 de ani a fost bazată pe nimic, a fost precum un castel de cărți de joc. Rusia este mult mai slabă decât imaginea proiectată, Vladimir Putin e un lider care nu controlează Rusia, ci pare controlat de generalii din FSB, din SVR și, de asemenea, de Gerasimov și Șoigu. Totodată, pare un lider care în momentul acesta este disperat, căruia i se raportează fals de 1 an și ceva situația de pe frontul din Ucraina. Iar declanșarea războiului din Ucraina, declanșarea încercării de anexare a unor teritorii ucrainene, a reprezentat momentul fatal pentru Vladimir Putin. (...)

Chiar dacă pericolul unei Rusii în degringoladă este foarte mare pentru regiunea noastră, inclusiv pentru România (...), din punctul meu de vedere e și o mare victorie a Occidentului, respectiv a Ucrainei, întrucât Ucraina va continua contraofensiva. Foarte probabil concentrarea forțelor ucrainene va fi mult mai mare pentru eliberarea teritoriului național. Deja se înaintează în zonele controlate până mai ieri de Rusia. Iar Rusia își arată adevărata față, un stat nereformat, capturat de oligarhi, în care corupția este lege și în care a slăbit complet însăși fibra statală pornită de la Kremlin. (...) 

Vă dați seama ce imagine a avut acest stat? Se proiecta la un moment dat - având adepți și în media românească, în zona societății civile sau a partidelor politice - de la egal la egal cu SUA, cu Europa, cu NATO. De fapt, Rusia este la zeci de ani lumină în urma civilizației occidentale. Involuția e una reală. Și din punct de vedere economic și din punct de vedere informațional, dar și al modalității de propagare a imaginii, Rusia este un stat ce nu are nicio legătură cu imaginea care i s-a creat. Practic e o dezgolire a unei imagini, o prezentare în oglindă a unui stat obosit, eșuat, a unei puteri care nu a evoluat absolut deloc și care a încercat să-și subjuge poporul exclusiv prin forță", a spus eurodeputatul PPE. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.