Ungaria devine vasala mai multor dictaturi. Budapesta se raliază acum intereselor Chinei, criticând Uniunea Europeană pentru demersul de a reduce dependența de marea țară comunistă


  • ACP
  • Jun 27, 2023 19:42
  • 919
Ungaria devine vasala mai multor dictaturi. Budapesta se raliază acum intereselor Chinei, criticând Uniunea Europeană pentru demersul de a reduce dependența de marea țară comunistă

După ce s-a afirmat drept cea mai vocală susținătoare din Europa a intereselor Rusiei, Ungaria se dovedește a fi și o susținătoare categorică a intereselor Chinei pe continentul european.  

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a criticat planul Bruxellesului de eliminare a legăturilor care fac Europa dependentă de China și a avertizat că întreruperea legăturilor cu a doua economie a lumii ar fi "o sinucidere brutală" pentru Europa. "Reducerea riscurilor" este noua politică anunțată săptămâna trecută de Bruxelles. Politica în cauză constă în renunțarea la aprovizionarea cu minerale esențiale din China și restricționarea investițiilor chineze în industriile sensibile – inclusiv inteligența artificială, microcipurile și calculul cuantic – pe fondul temerilor de furt de tehnologie și de consolidare a complexului militar-industrial din Beijing.

"Liderii politici din Europa nu sunt prea interesați de interconectivitatea dintre Europa și China. Dimpotrivă, ei sunt interesați de așa-numita decuplare sau reducere a riscurilor, care, ca să fim sinceri, după înțelegerea noastră, ar fi o sinucidere, o sinucidere brutală comisă de economia europeană", a spus marți Szijjarto în cadrul unei întâlniri a Forumului Economic Mondial care are loc în orașul-port Tianjin.

"Interesul nostru este să cooperăm cu China, spre deosebire de alții. Ungaria privește China ca pe o țară cu care cooperarea aduce multe potențiale beneficii", a mai spus ministrul ungar.

Viitorul relațiilor dintre China și UE "depinde de măsura în care Europa este pregătită să revină la raționalitate și bun simț", a mai adăugat reprezentantul Budapestei, pentru care dependența blocului european de cea mai mare țară comunistă nu pare să producă nicio îngrijorare. 

"Sper că vom putea reveni la raționalitate și vom putea să stăm cu ambele picioare pe pământ", a zis Szijiarto. De asemenea, ministrul ungar s-a opus etichetării Chinei drept rival sistemic prin invocarea diferențelor de cultură și sisteme politice.

Șeful Externelor de la Budapesta a spus că ambele părți ar putea extinde cooperarea în domeniul mașinilor electrice – o "industrie renăscută" în care China a devenit lider global și una care ar putea da un impuls sectorului auto din Europa, care a fost în mod tradițional "coloana vertebrală" a economiei sale. Îmbunătățirea comerțului, investițiilor și lanțurilor de aprovizionare dintre cele două părți este "o necesitate din perspectiva noastră", a adăugat ministrul ungar, recunoscând dependența țării sale de energia rusă și menționând că Rusia a fost un partener de încredere. El a mai spus totodată că Ungaria este "absolut interesată de o relație pragmatică cu Rusia" și ca sprijină propunerile Chinei de a pune capăt războiului din Ucraina. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.