Războiul din Ucraina. Forțele Kievului avansează lent, dar constant în est și sud-est / Lupta Putin-Prigojin nu s-a încheiat / Liderul Wagner ar fi revenit în Rusia / Netanyahu afirmă că nu a permis Ucrainei să achiziționeze sistemul Iron Dome, în ciuda presiunilor făcute de SUA


Războiul din Ucraina. Forțele Kievului avansează lent, dar constant în est și sud-est / Lupta Putin-Prigojin nu s-a încheiat / Liderul Wagner ar fi revenit în Rusia / Netanyahu afirmă că nu a permis Ucrainei să achiziționeze sistemul Iron Dome, în ciuda presiunilor făcute de SUA

Ucraina face „progrese lente, dar constante" pe frontul de est și sud-est. Numărul persoanelor ucise în urma atacului cu rachete rusești de la Kramatorsk a crescut la 12, premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmând nonșalant pentru o prestigioasă gazetă americană că s-a ținut tare și nu a cedat presiunilor Statelor Unite de a vinde Ucrainei performantul sistem de apărare anti-aeriană Iron Dome. Detalii ample mai jos.

Sunt informații, pe surse, că generalul rus trădător „Armaghedon” a fost arestat de mai multe zile și că Vladimir Putin și Evgheni Prigojin încă negociază un acord. Detalii mai jos.

Procuratura Generală a Rusiei a declarat publicația independentă Novaya Gazeta Europa drept organizație „indezirabilă” la scurt timp după discursul devastator de la Bonn al redactorului-șef Dmitri Muratov despre „operațiunea specială” a Moscovei și despre cum sunt pedepsiți opozanții regimului sau chiar și cei care se împotrivesc războiului. PODUL a publicat AICI integral discursul lui Muratov. 

Forțele ucrainene avansează „lent, dar constant" pe liniile de front din estul și sud-estul țării, precum și în jurul fostului oraș Bahmut, au precizat oficiali miliari de rang înalt citați de Reuters. 

Generalul Valeri Zalujnîi, șeful Statului Major al Armatei Ucrainei, a afirmat că forțele sale au recucerit grupuri de sate în sud-est, precum și că au câștigat teren de-a lungul flancurilor din zona Bahmut, zonă disputată intens de luni de zile. 
„Forțele de apărare ale Ucrainei își continuă acțiunea ofensivă și am făcut progrese", a precizat comandantul suprem al forțelor ucrainenen pe Telegram.

„Inamicul opune o rezistență puternică, în timp ce suportă pierderi considerabile", a adăugat el.

Generalul ucrainean i-a comunicat generalului american Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, că forțele sale „au reușit să preia inițiativa strategică".

Zalujnîi i-a menționat lui Milley și armele de care au nevoie forțele ucrainene, precum și echipamentele de deminare - oficialii ucraineni au invocat suprafețe mari de teritoriu minat drept un un impediment major pentru orice avans semnificativ.

Reuters precizează și că ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a vorbit la televiziunea națională despre progresele înregistrate în sectoarele din sud unde se află două orașe importante ocupate - Berdiansk și Mariupol.

„În fiecare zi, există un avans", a declarat Maliar. „Da, avansurile sunt lente, dar sunt sigure".

Ea a invocat recucerirea din această săptămână a satului Rivnopol din sud-est, spunând că „operațiunile de curățare au fost finalizate" și că armata ucraineană este acum bine ancorată (în teritoriile recucerite).

Analistul militar ucrainean Oleksander Musiyenko a opinat că succesele ucrainene de la periferia Bahmut sunt probabil un preludiu pentru planurile de recucerire a altor zone, inclusiv a orașelor îndelung contestate Avdiivka și Maryinka.

„Nu are sens să intrăm acum în Bahmut propriu-zis. Riscul este prea mare", a declarat el pentru Radio NV din Ucraina. „Dar în est, Ucraina a preluat treptat inițiativa. Ucraina și-a îmbunătățit pozițiile tactice fără să trimită rezerve semnificative".

Aceasta era situația teritorială din Ucraina la 18 iunie, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului:

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a precizat, pentu cotidianul The Wall Street Journal, că nu a permis Statelor Unite să ofere Ucrainei sistemul de apărare Iron Dome, sistem mobil care interceptează rachete cu rază scurtă de acțiune, motivând că Israelul nu poate risca ca tehnologia să cadă în mâinile Rusiei și să fie potențial transmisă Iranului. 

Deși sistemul a fost finanțat de SUA, Israelul are dreptul de veto final în ceea ce privește locul în care va fi folosit. 

Potrivit Times of Israel, Joe Biden a făcut presiuni intense asupra premierului israelian pentru a permite ca sistemul să fie achiziționat pentru Ucraina.

Rusia a declarat publicația Novaya Gazeta Europe drept organizație „indezirabilă”!

Potrivit Interfax, Procurorul General al Rusiei a desemnat Novaya Gazeta Europe -  publicație rusă independentă cu sediul în Letonia, „emanată” din fosta Novaya Gazeta (din Rusia, laureată a Premierului Nobel pentru Pace în 2021), după ce conducerea redacțională a decis suspendarea apariției pe hârtie în noile condiții de cenzură impuse de agresiunea militară contra Ucrainei  - drept organizație "indezirabilă".

Procuratura Generală afirmă că activitățile Novaya Gazeta Europe reprezintă o amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și a securității statului rus. Printre motivele specifice invocate pentru declararea NG ca organizație „indezirabilă" se numără publicarea de „informații false despre presupuse încălcări în masă ale drepturilor și libertăților cetățenilor ruși, acuzând țara noastră de lansarea unui război de agresiune în Ucraina, de comiterea de crime de război împotriva civililor și de represiuni".

De asemenea, Procuratura rusă a precizat că Novaya Gazeta Europe a publicat informații provenite de la organizații "extremiste" și "indezirabile", cum ar fi Fundația Anticorupție a lui Navalnîi, The Insider și Bellingcat.

Novaya Gazeta Europe a fost fondată de jurnaliști exilați de la principalul ziar independent din Rusia, Novaya Gazeta, în aprilie 2022, după ce publicația originală și-a suspendat activitățile în Rusia din cauza "represiunilor guvernamentale și a legilor de cenzură". 

Redactorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021, a rămas un critic vocal al războiului. Recent, el a susținut la Bonn un discurs devastator la adresa puterii de la Kremlin. Podul l-a publicat integral AICI.

Novaya Gazeta Europe a promis că își va continua activitatea în ciuda noii etichetări primite din partea Rusiei.

„Ceea ce fac autoritățile ruse în Ucraina este mult mai teribil decât orice "statut" pe care îl pot oferi celor care spun adevărul", a precizat publicația într-un comunicat.

Putin și Prigojin încă negociază

În ciuda precizărilor publice, potrivit cărora Kremlinului a ajuns la un acord cu Evgheni Prigojin, autorul rebeliunii Wagner de week-endul trecut, în culise lucrurile sunt mult mai complicate decât au lăsat să se înțeleagă autoritățile ruse.

Pe lângă trădarea generalului Serghei Surovikin care ar fi ales să se alieze cu Prigojin în ajunul rebeliunii conduse de acesta și care ar fi fost arestat, miercuri seară, ecourile rebeliunii Wagner nu s-au atenuat încă, iar Vladimir Putin mai are încă pași importanți de făcut pentru a-și restabili autoritatea.

Porivit Sky News, Putin și apropiații încearcă să „submineze" autoritatea lui Prigojin în sânul Wagner pentru a-i convinge pe mercenari să se alăture armatei, a opinat generalul britanic în rezervă Rupert Jones. 

„Putin va încerca să păstreze cât mai mulți luptători posibil, în ciuda revoltei, motiv pentru care încearcă în mod clar să îl separe pe Prigojin de Wagner, să îi submineze influența în rândul oganizației", a mai spus generalul Jones.

Și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) este de părere că o serie de negocieri în jurul acordului care a pus capăt rebeliunii armate Wagner în Rusia ar putea avea loc în continuare.

Oficial, după ce Rusia a afirma că acesta nu va fi acuzat pentru revolta de la sfârșitul săptămânii trecute, iar FSB a anunțat că retrage acuzațiile penale formulate pe numele său, Evgheni Prigojin a plecat, marți, în exil în Belaru, după cum însuși liderul de la Minsk, Alexander Lukașenko, a precizat. 

Grupul de monitorizare belarus Hajun Project a analizat însă datele zborurilor de marți, care sugerează că un avion conectat cu Prigojin a plecat din Belarus spre Moscova, de unde a zburat apoi spre Sankt Petersburg. 

Criminalul de război rus Igor Girkin („Strelkov), ajuns între timp blogger militar proeminent, a afirmat că Prigojin s-a întors în Rusia pentru a purta discuții cu oficiali de rang înalt.

În acest context, ISW a concluzionat că aceste speculații și informații greu de verificat din suse independente sugerează că părțile ar putea negocia în continuare aspecte ale acordului.

"ISW nu poate confirma în mod independent dacă Prigojin s-a întors în Rusia, nici detaliile presupusei vizite, dar este posibil ca Prigojin să se fi întors pentru scurt timp pentru a stabili alte detalii ale acordului negociat de dictatorul belarus Alexander Lukașenko", a scris ISW în ultima sa actualizare.

În ceea ce-l privește pe generalul rus de rang înalt Serghei Surovikin, cel puțin două surse oficiale au declarat pentru The Moscow Times, sub protecția anonimatului, că secundul armatei ruse se află într-un centru de detenție preventivă. 

Surovikin nu a mai fost văzut de sâmbătă, după ce în timpul rebeliunii Wagner a lănsat un apel bizar pentru calmarea spiritelor, nu a mai luat legătura cu familia sa de mai multe zile, ceea ce i-a determinat pe unii să afirme că a "dispărut". 

Surovikin a comandat forțele Rusiei în Ucraina timp de trei luni, între octombrie 2022 și ianuarie 2023, fiind apoi înlocuit de șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov. Ministerul Apărării nu a comentat încă presupusa arestare a lui Surovikin..

„Situația cu el nu era 'OK'. Pentru autorități. Nu pot spune mai mult", a declarat una dintre surse.

Potrivit celei de-a doua surse, arestarea a avut loc „în contextul revoltei lui Prigojin".

„Aparent, el [Surovikin] a ales să fie de partea lui Prigojin în timpul revoltei, iar autorităție au decis să-l strângă de ouă", a precizat una din surse pentru The Moscow Times.

Când a fost întrebată despre locul unde se află în prezent generalul, sursa a răspuns: „Nici măcar nu comentăm aceste informații prin canalele noastre interne".

Bloggerul militar pro-război Vladimir Romanov afimase anterior că Surovikin a fost reținut duminică, a doua zi după revolta eșuată a lui Prigojin, și că s-ar afla în centrul de detenție Lefortovo din Moscova.

The New York Times a relatat marți, citând oficiali americani anonimi, că Surovikin știa despre planul lui Prigojin de a organiza o rebeliune împotriva conducerii militare a Rusiei.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins însă relatările publicației americane, catalogându-le drept  "speculații" și  "bârfe" și sugerând că Putin nu ar ceda, în niciun caz, cererilor lui Prigojin privind remanierea conducerii armatei ruse.

Rebeliunea Wagner a declanșat cea mai gravă criză de securitate în Rusia din ultimele decenii, înainte ca Evgheni Prigojin, perceput ca finanțator al grupării (însă după ultimele declarații ale lui Putin rezultă că mercenarii sunt susținuți din fonduri publice, detalii AICI), să accepte să se retragă, în cursul serii de sâmbătă, urmând ca autoritățile de la Moscova să le acorde imunitate lui și membrilor Wagner, ca urmare a unui acord negociat de tiranul din Belarus, Alexander Lukașenko.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.