Care sunt partenerii comerciali europeni ai Coreei comuniste


  • ACP
  • Jul 3, 2023 15:17
  • 1216
Care sunt partenerii comerciali europeni ai Coreei comuniste

În timp ce se afundă într-una din cele mai catastrofale situații economice, Coreea de Nord a prins la limită posibilitatea de a rămâne pe linia de plutire sprijinind deschis invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei, obținând astfel beneficii economice concrete din legăturile relansate cu Rusia agresoare.

Sancțiunile internaționale care au izolat țara comunistă, alături de politica autoimpusă, extrem de severă, de izolare pe perioada pandemiei de coronavirus, împinseseră Coreea de Nord într-o criză extremă, agravată și mai mult de politica extrem de costisitoare de înarmare nucleară.  

Numai că în acesta perioadă foarte grea de izolare, țara comunistă nu a rămas total lipsită de parteneri economici străini, unii chiar din Europa, chiar dacă schimburile comerciale cu acești parteneri au fost la un nivel mai degrabă simbolic în ultimii ani.  

În timp ce China a rămas de la distanța principala parteneră comercială a Coreei de Nord, fiind țara din care importă 99% din mărfuri și către care își îndreaptă 69,6% din exporturi, baza de date Comtrade a ONU dezvăluie că Olanda și Polonia sunt, la rândul lor, în topul țărilor care au relații economice Coreea de Nord.  

Polonia a importat anul trecut produse din fier, oțel și plastic, precum și produse farmaceutice, mașini electrice și alte mașini, în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 5,2% din totalul exporturilor nord-coreene și situează Polonia pe locul 2 în topul țărilor importatoare din Coreea de Nord.  

Olanda a importat la rândul ei nichel și produse din nichel, cantități substanțiale de polietilenă, dar și piese de avioane, achiziționând 4,2% din totalul mărfurilor exportate de Coreea de Nord și situându-se pe locul 3 în topul importatorilor din țara comunistă.  

Ambele țări europene, care au menținut relații diplomatice într-o anumită formă cu Coreea de Nord, au relații comerciale care, deși pot fi descrise mai degrabă simbolice după standardele occidentale, nu sunt tocmai acceptabile. Universitatea din Leiden (Olanda) a identificat în 2019 importuri de textile fabricate în țara comunistă în condiții de muncă forțată și exploatare, care au ajuns în Olanda și în alte țări occidentale după ce au fost etichetate ca fiind de origine chineză. Problema în cazul importurilor din Coreea de Nord nu este numai una de principiu, ci și una foarte concretă - țara comunistă are o politică externă extrem de agresivă, susținută de programul de înarmare nucleară, dar și o poziție deschisă pro-Rusia, iar importurile din această țară este practic o susținere concretă a ei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.