Ungaria apasă pedala întăririi relațiilor cu Moscova. Ministrul rus al Sănătății, primit cu brațele deschise la Budapesta: "Ungaria dorește să mențină canalele de comunicații deschise"


Ungaria apasă pedala întăririi relațiilor cu Moscova. Ministrul rus al Sănătății, primit cu brațele deschise la Budapesta: "Ungaria dorește să mențină canalele de comunicații deschise"

Ministrul rus al Sănătății a mers astăzi în Ungaria, ceea ce a reprezentat o vizită rarisimă a unui membru din Executivul de la Moscova într-un stat membru al UE și NATO. Budapesta a afirmat în acest context că dorește să mențină deschise canalele de comunicații.

Ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, a susținut o conferință de presă alături de ministrul rus Mikhail Murashko. Ungaria a precizat că dorește să mențină "canalele de comunicații deschise" cu Rusia, respectiv vizează "o cooperare rațională și pragmatică", a transmis Szijjártó.

Szijjártó a condamnat războiul doar în termeni generali, a cerut negocieri pașnice, a criticat sprijinirea Ucrainei cu armament și nu a acuzat în mod direct Rusia de agresiune.

"Condamnăm războiul în modul cel mai ferm, dar în același timp credem că transporturile de arme prelungesc războiul", a spus Szijjártó, reiterând că Ungaria nu va trimite arme.

Szijjarto a mai spus că se așteaptă ca agenția rusă de energie nucleară Rosatom să construiască două noi reactoare la centrala nucleară din Paks până în 2030, respectiv 2031, așa cum s-a convenit în cadrul unui contract din 2014, care a suferit până acum tergiversări majore.

El a reiterat că Ungaria nu va sprijini plata următoarei tranșe din Facilitatea Europeană pentru Pace, un program de ajutor al UE destinat Ucrainei, atât timp cât Kyivul nu elimină banca maghiară OTP de pe lista sa de "sponsori internaționali ai războiului".

Murașko a declarat în briefingul de presă că Moscova va sprijini operațiunile companiilor maghiare prezente în Rusia. De pildă, OTP și producătorul maghiar de medicamente Richter au operațiuni în Rusia.

"Vom sprijini activitatea companiilor maghiare din Federația Rusă", a spus Murashko. În ceea ce privește centrala nucleară, acesta a precizat: "Paks e un proiect pe care îl implementăm împreună, iar ambele părți sunt interesate să realizeze acest proiect conform acordului".

Sub conducerea premierului populist Viktor Orbán, Ungaria menține, în pofida invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, relații strânse cu Moscova. 

Ungaria primește în continuare o parte semnificativă din necesarul de petrol și gaze naturale de la Rusia, deși restul UE a pus capăt în mare măsură importurilor rusești. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.