Ucraina ar putea avea un număr mai mare de tancuri decât Rusia, pentru prima oară de la începutul războiului


Ucraina ar putea avea un număr mai mare de tancuri decât Rusia, pentru prima oară de la începutul războiului

Ucraina ar putea avea acum mai multe tancuri de luptă disponibile decât are Rusia, conform celor mai recente date prezentate de Bloomberg (detalii AICI), care indică faptul că forțele ucrainene dețin în prezent aproximativ 1500 tancuri active, iar armata rusa mai are aproximativ 1400. 

La începutul războiului, în martie 2022, armata invadatoare avea 3.417 tancuri disponibile, iar Ucraina avea doar 987, conform Balanței militare pentru 2023, un raport anual al think tank-ului Institutului Internațional pentru Studii Strategice care analizează inventarele de echipamente militare. 

În cele 500 zile de război, forțele ucrainene ar fi pierdut 558 de tancuri și ar fi capturat 546, iar Rusia ar fi pierdut 2.091 de tancuri pe câmpul de luptă, conform Oryx, un site web olandez de analiză militară. 

Un înalt oficial britanic al Ministerului Apărării a declarat, săptămâna aceasta, că Rusia ar fi pierdut în realitate „aproape jumătate” din forța de luptă, din momentul începerii invaziei și până în prezent. Ucraina a primit 471 de tancuri de la începutul războiului, ca ajutor din partea țărilor occidentale, în timp ce alte 286 urmează să sosească, conform datelor publicate de Institutul Kiel pentru Economia Mondială. 

Pe hârtie Rusia ar avea 12.000 de tancuri, dar e clar că acestea sunt în marea lor majoritate exemplare foarte vechi, conservate din timpul Războiului Rece, ce pot fi folosite cel mult ca artilerie mobilă, cum s-a întâmplat și până acum cu multe exemplare primite de forțele ruse după pierderile catastrofale de blindate înregistrate anul trecut. 

Dar paritatea numărului tancurilor de pe câmpul de luptă nu înseamnă neparat că forțele ucrainene nu mai au dificultăți în a purta ofensiva, conform unui specialist în război terestru la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, Yohann Michel. „Chiar dacă situația este mai egală ca număr, nu așa funcționează lucrurile. Problema este că Ucraina trebuie acum să recâștige teritoriu, așa că este în ofensivă împotriva unei apărări bine pregătite și pentru asta ai nevoie de un avantaj puternic”, a punctat Michel pentru Bloomberg.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.