Sondaj: Procentul covârșitor al rușilor care-l vor susține pe Putin la prezidențialele din 2024. Datele arată de ce sunt necesare sancțiuni internaționale aspre care să vizeze pe termen lung societatea rusă, nu doar clasa politică de la Moscova


Sondaj: Procentul covârșitor al rușilor care-l vor susține pe Putin la prezidențialele din 2024. Datele arată de ce sunt necesare sancțiuni internaționale aspre care să vizeze pe termen lung societatea rusă, nu doar clasa politică de la Moscova

Aproape 70% dintre ruși îl vor sprijini pe dictatorul sângeros Vladimir Putin la alegerile prezidențiale ce se vor desfășura în martie 2024, potrivit unui sondaj realizat de Levada Center, o organizație neguvernamentală rusă din domeniul cercetărilor sociologice. 

68% dintre ruși doresc ca Putin să fie reales, ceea ce reprezintă un declin raportat la luna mai 2022, atunci când 72% susțineau realegerea lui Putin.

Majoritatea respondenților își descriu atitudinea față de Putin ca fiind pozitivă sau neutră. Susținătorii realegerii dictatorului sângeros explică această abordare spunând că Putin este "un lider bun", respectiv că "duce o politică corectă". 

Aproximativ un sfert dintre respondenți (23%) își descriu atitudinea față de Putin ca una de "simpatie", iar alți 19% drept una de "admirație". Alți 12% dintre respondenți au precizat că au o atitudine "neutră, indiferentă" față de Putin, iar aproximativ o treime (31%) nu pot spune "nimic rău" despre președintele Rusiei.

În același timp, 20% dintre ruși sunt împotriva realegerii lui Putin, conform sondajului realizat de Levada Center. 

Chiar dacă prin comparație cu luna mai 2022, sprijinul pentru Vladimir Putin a cunoscut un ușor declin, datele relevă că societatea rusă sprijină în continuare regimul criminal de la Kremlin și acțiunile genocidare pe care le comite în Ucraina. În acest sens, merită reliefat din nou faptul că vina pentru atrocitățile din Ucraina nu stă doar pe umerii oficialilor de la Kremlin, ci pe majoritatea cetățenilor ruși, iar sancțiunile internaționale trebuie să fie înăsprite, respectiv impuse pe termen lung, plecând de la acest adevăr. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.