Sondaj dat publicității în ajunul Summitului NATO de la Vilnius. Proporția ucrainenilor care susțin aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică


Sondaj dat publicității în ajunul Summitului NATO de la Vilnius. Proporția ucrainenilor care susțin aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică

Sprijinul ucrainenilor pentru aderarea Ucrainei la NATO rămâne la un nivel înalt. Această chestiune este relevată de un sondaj ce a fost realizat de grupul sociologic Rating prin chestionarea atât a ucrainenilor care locuiesc în Ucraina, cât și a celor din străinătate. 

Potrivit sondajului, aderarea la NATO este susținută de 83% dintre ucrainenii din Ucraina și de 86% dintre cei care trăiesc în Europa. Pe de altă parte, 6% dintre ucrainenii din Ucraina și 4% dintre cei din Europa se opun aderării la Alianță.

Sprijinul pentru aderarea la NATO este mare în toate macroregiunile Ucrainei. Însă, există desigur și anumite nuanțe geografice. Sprijinul pentru aderarea la NATO este mai scăzut în regiunile estice: 74% dintre respondenții din est și-au manifestat susținerea pentru aderarea la NATO, 8% s-au pronunțat împotrivă, iar alți 15% nu ar vota în cazul în care chestiunea ar fi supusă unui referendum.

Același sondaj a arătat că majoritatea ucrainenilor se așteaptă ca Summitul NATO de la Vilnius, care se va desfășura în perioada 11-12 iulie, să garanteze aderarea Ucrainei la NATO.

Pentru efectuarea sondajului pe teritoriul Ucrainei, au fost chestionați 2.000 de respondenți adulți din toate regiunile, cu excepția teritoriilor ocupate temporar Crimeea și Donbas, precum și a zonelor în care rețelele de telefonie ucrainene nu erau disponibile la momentul realizării cercetării sociologice. Marja de eroare nu este mai mare de 2,2%.

În străinătate, 2.000 de ucraineni în vârstă de peste 18 ani au fost chestionați în 31 de țări europene. Marja de eroare este de cel mult 3,2%. (sursa: Ukraninska Pravda)

Sursa imaginii din deschidere: Petras Malukas/Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.