EXCLUSIV. Care au fost MIZELE așa-zisei ”lovituri militare de stat” a lui Prigojin? Slăbiciunea lui Putin dă semnalul luptei pentru putere. Bestiarul de la Kremlin: cine sunt principalii rivali ai ”țarului” / Anna Neplii


EXCLUSIV. Care au fost MIZELE așa-zisei ”lovituri militare de stat” a lui Prigojin? Slăbiciunea lui Putin dă semnalul luptei pentru putere. Bestiarul de la Kremlin: cine sunt principalii rivali ai ”țarului” / Anna Neplii

La sfârșitul lunii iunie, toată lumea a stat cu ochii pe evenimentele din Rusia. S-a tot vorbit despre o posibilă ”lovitură de stat militară” condusă de Evgheni Prigojin. 

În pofida tuturor fibrilațiilor și în ciuda numeroșilor ”experți” care anunțau diverse scenarii, evenimentele s-au domolit la fel de repede cum au început. Unii au rămas cu gustul searbăd al unei speranțe pierdute, alții au rămas cu vechea frică, iar cei mai mulți au rămas cu o totală lipsă de înțelegere a situației. E motivul pentru care, în prezentul articol voi analiza posibilele premise și scopuri ascunse ale controversatelor incidente. 

Vin alegerile

În martie 2024 este de așteptat ca Rusia să-și aleagă țarul, adică președintele. Firește, Putin mizează pe faptul că va rămâne președinte pe viață. Pe de altă parte, conceptul de ”alegeri corecte” nu este deloc clar pentru cetățenii ruși. Nu a fost niciodată. 

În prezent, Putin se confruntă cu un eșec militar evident al așa-zisei ”operațiuni speciale”, care iată că trenează pe toate fronturile, cu pierderi colosale în vieți, bani și logistică, de peste 500 de zile. Oricât ar încerca să ascundă și să cosmetizeze eșecurile, prezentându-le dintr-un unghi favorabil, fiecare înfrângere de pe front îi slăbește autoritatea. Asta e inevitabil. 

Bestiarul de la Kremlin. Principalii rivali ai lui Putin 

Pe fundalul eșecului militar din Ucraina, jocurile de putere și rivalitățile dintre greii Kremlinului sunt mai interesante ca niciodată. Nu-l uitați pe Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care vrea să-și vadă fiul, pe Dmitri Patrushev, în fruntea Rusiei. Printre cei interesați de o schimbare a regimului se numără și fostul prim-ministru Serghei Kiriyenko (acum responsabil de teritoriile ocupate). Guvernatorul regiunii Tula – l-am numit pe Alexey Dyumin –, vechiul lider al milițiilor din așa-zisa ”republică populară” Donețk – Igor Girkin, care face parte din clanul Patrushev – și șeful FSB – Alexander Bortnikov – sunt doar o parte dintre jucătorii interesați, din varii motive, de o înlăturare a lui Putin. 

”O trădare a Rusiei” 

În momentul desfășurării evenimentelor ce l-au avut ca protagonist principal pe Evgheni Prigojin, toți aceștia s-au dat la fund, unii chiar au părăsit în grabă Moscova, așteptând ca situația să fie tranșată într-un fel sau altul. Asta în timp ce Prigojin amenința că ”acțiunile nu s-au încheiat”, iar Putin reacționa public, acuzând că acțiunile șefului PMC Wagner sunt ”o trădare a Rusiei”. 

3 întâlniri. Prigojin și-a negociat în mod direct protecția

În pofida tuturor acestor aparențe, mai târziu, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse – Dmitri Peskov – a spus că, în data de 29 iunie, Putin a avut o întâlnire de 3 ore cu Prigojin și comandanții PMC Wagner. Potrivit aceluiași Peskov, președintele rus a evaluat acțiunile wagneriților de pe front și ”evenimentele din 24 iunie”, oferindu-le mercenarilor reveniți o serie de opțiuni pentru angajări ulterioare. 

Interesant că primul care a dezvăluit această întâlnire a fost ziarul francez Libération, publicația citând surse din cadrul serviciilor secrete. Potrivit Libération, Prigojin și câțiva comandanți ai PMC Wagner au fost la Kremlin pe 1 iulie, iar pe lângă întâlnirea cu Putin, șeful wagneriților s-a întâlnit cu Viktor Zolotov, șeful Rosgvardiya, dar și cu Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe. Cel mai probabil, Prigojin a vrut să-și negocieze protecția prin discuții directe cu ei. 

Un show rusesc

Un alt aspect interesant este că Prigojin e în viață, deși e cunoscut că Putin și-a lichidat întotdeauna trădătorii. Acest lucru poate indica faptul că șeful PMC Wagner a fost folosit drept paravan, probabil de o grupare din cadrul serviciilor secrete, o grupare conectată cu nume grele care vor înlăturarea lui Putin, fiind distribuit într-un rol în care a făcut performanță, rămânând în viață tocmai din pricina succesului partiturii. Și chiar avem de-a face cu o performanță, pentru că, dacă analizăm în detaliu evenimentele acelor zile, observăm că mai toate acțiunile s-au desfășurat pe internet, cu largul concurs al unor canale rusești de Telegram, care au răspândit instant informații despre ”acțiuni majore spre Moscova”, deși Prigojin și cei mai mulți wagneriți se aflau la Rostov. De dragul unui astfel de show rusesc prin excelență, al cărui scop a fost, în principal, testarea unor reacții, au fost doborâte câteva elicoptere / avioane – din istorie știm că, în lupta pentru putere, rușii n-au nici cele mai mici scrupule.  

Obiectivul: dezvăluirea slăbiciunii lui Putin. Lupta pentru tronul de la Kremlin 

Care este rezultatul prestației lui Prigojin? Incidentele au arătat slăbiciunea și singurătatea lui Putin, creând premisele unei lupte pentru tronul de la Kremlin. Chiar și dictatorul Belarusului, Alexandr Lukașenko, care a vorbit public despre slăbiciunea lui Putin, a dat dovadă de curaj. Cel mai probabil, va începe o luptă aplicată pentru putere, luptă ce va comporta convulsii vizibile și invizibile, obiectivul acesteia fiind înlăturarea lui Putin. Rusia nu crede în lacrimi și nici în țarii învinși pe front și măcinați de slăbiciuni. 

Se va mai implica Xi Jinping în salvarea omului care se îneacă? 

Toată planeta a observat slăbiciunea lui Putin, inclusiv China comunistă, care inițial ”pariase” pe el, considerându-l jucător puternic. Cu toate astea, Beijingul vede că Putin nu face altceva decât să se ascundă în timpul oricărei crize, amenințând și șantajând cu folosirea armelor nucleare. E caraghios să tot ameninți Occidentul cu arme nucleare, când Occidentul are și el arme nucleare, dincolo de gigantica-i putere financiară și logistică. În aceste condiții, se va mai implica Xi Jinping în salvarea omului care se îneacă? 

Jocul Occidentului 

Slăbiciunea lui Putin a fost remarcată și consemnată ca atare pretutindeni în Occident. Trebuie spus că anumite zone din UE și NATO se tem de o prăbușire a Federației Ruse, pentru că atunci va trebui reconstruită arena politică și regândită problema armelor nucleare, procesele fiind costisitoare și dificile din toate punctele de vedere. E motivul pentru care Occidentul colectiv mizează pe slăbirea treptată a Rusiei, chiar dacă asta se face cu sângele ucrainenilor, timp în care importante companii occidentale câștigă sume consistente din comerțul cu Rusia, plătind taxe și impozite la bugetul statului genocidar – detalii AICI.  

Disperarea lui Putin

Principalii susținători ai lui Putin rămân Serghei Șoigu, ministrul Apărării, și Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General. Disperarea lui Putin transpare și în enormul PR pe care și-l face în ultima perioadă, folosind de-a valma copii, mame și bătrâni, cu scopul de a atrage sprijin în rândul electoratului. Războiul eșuat a modificat multe realități și percepții în Rusia. Putin are nevoie ca de aer de teritoriile ucrainene și de pace, sau va fi eliminat de la Kremlin – știe prea bine riscurile la care se supune. E motivul pentru care așa-zișii ”mediatori” ai lui Putin fac presiuni asupra conducerii militare și politice a Ucrainei cu scopul de a impune așa-zise ”negocieri”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.