EXCLUSIV Investigație. Pensiunea Kubiq din Giarmata, cuibușorul de nebunii al polițiștilor, judecătorilor și procurorilor din Timiș. Dealeri de droguri și interlopi cunoscuți își fac veacul la paranghelii, sub protecția oamenilor legii, care terorizează o întreagă comunitate. Cine sunt beneficiarii afacerii


EXCLUSIV Investigație. Pensiunea Kubiq din Giarmata, cuibușorul de nebunii al polițiștilor, judecătorilor și procurorilor din Timiș. Dealeri de droguri și interlopi cunoscuți își fac veacul la paranghelii, sub protecția oamenilor legii, care terorizează o întreagă comunitate. Cine sunt beneficiarii afacerii

Începând cu anul 2020, în localitatea Giarmata, pe strada Tineretului nr. 6, unde funcționează pensiunea Kubiq, se desfășoară activități comerciale care presupun organizarea de paranghelii, party-uri cu DJ, piscină și focuri de artificii (printre altele), toate acestea disturbând puternic liniștea și ordinea publică, motiv pentru care vecinii trec printr-un adevărat calvar.  

Deși organizarea unor astfel de evenimente presupune obținerea unor autorizații de funcționare, proprietarul și firmele pe care le folosește pentru desfășurarea acestor activități economice nu dețin autorizațiile necesare.

În pofida nenumăratelor sesizari ale vecinilor și în ciuda unei plângeri penale depusă împotriva proprietarului și a firmei organizatoare de evenimente, autoritățile publice se dovedesc a rămâne impasibile în fața tuturor plângerilor.

Podul.ro (care a mai tratat despre acest subiect – detalii AICI) avertizează că, în fapt, putem vorbi despre un grup infracțional organizat care a dezvoltat o schemă de afaceri de tip ”suveică” ce are ca scop eludarea taxelor și a normelor legale de autorizare ale unor activități comerciale.

Proprietarul imobilului este Ioan Nechiti, fost polițist, care, în baza unui contract de comodat a transferat posesia locației către două firme în care sunt implicați, printre alții, fiica și ginerele său:

- KUBIQ RESIDENCE RENT S.R.L.

Sat Giarmata, Comuna Giarmata, Str. Tineretului, Nr. 6, Județ Timiş;

- OPREA IOANA-DIANA ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ

Sat Giarmata, Comuna Giarmata, Str. Tineretului, Nr. 6, Județ Timiş;

Până la finalul anului trecut, de incintă s-a ocupat Întreprinderea Individuală Oprea Ioana Diana. E bine de știut că Ioana Diana Oprea este fiica lui Ioan Nechiti și soția lui Ovidiu Oprea, acesta din urmă fiind adevăratul beneficiar al afacerii. 

Tatăl lui Ovidiu este nimeni altul decât Traian Oprea, fostul director general al Hidroelectrica, personaj condamnat la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica, pentru un prejudiciu de 165 milioane euro. 

Potrivit documentanției noastre, până în 2014, proprietatea din Giarmata a fost înregistrată pe numele fiului. La scurt timp după condamnarea tatălui său în primă instanță, Ovidiu a transferat proprietatea pe numele socrului – Ioan Nechiti. De notat că Ovidiu Oprea avea numai 28-29 ani în momentul în care a făcut o investiție de peste 1 milion de euro în locația amintită, pe atunci neavând vreo calificare sau un job ce ar putea justifica banii pompați în construirea clădirii. 

Potrivit informațiilor Podul.ro, după ce vechea firmă a primit amenzi de la ANAF, în cursul anul trecut, activitățile comerciale desfășurate pe strada Tineretului la nr. 6 au fost trecute pe o altă firmă – Kubiq Residence Rent, ai cărei acționari sunt Ioan Nechiti, Ovidiu Oprea și Harabagiu Mihai Ștefan (fost polițist, proaspăt pensionar).

Această firmă închiriază cu ziua / noaptea către diverși clienți cele 3 camere disponibile în baza autorizației nr. 24206 obținută de la Ministerul Turismului, deși activitățile reale sunt de club cu DJ și petrecerile cu piscină și ocazional cu focuri de artificii. Tariful pentru o noapte, fără alte servicii, variază între 600 și 800 de euro.

Avertizăm că, pentru desfășurarea activităților comerciale enumerate mai sus, firma trebuie să posede următoarele autorizații și avize: 

– Autorizație de funcționare emisă de Primăria Giarmata, în baza unei hotărâri a Consiliului Local;

– Document de înregistrare sanitar-veterinară emis de Direcția Sanitar Veterinară (DSV);

– Certificat de conformitate cu normele de igienă și sănătate publică obținut de la Direcția de Sănătate Publică (DSP);

– Autorizație sau negație de securitate la incediu obținută de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU);

– Certificat de urbanism pentru schimbarea destinației unui spațiu (din spațiu de locuit, așa cum a fost înregistrat inițial) obținut de la Primarie;

– Autorizație de la Ministerul Sănătății pentru funcționarea piscinei;

Orice tip de afacere ce desfășoară activitățile la care ne referim trebuie să dețină aceste cerificate și autorizații (plus altele, secundare, pe care nu le-am enunțat).  

Coordonată de Ioan Nechiti, Ovidiu Oprea și Harabagiu Mihai Ștefan, firma Kubiq Residence Rent nu are niciunul dintre aceste documente, cu toate că obține profituri importante de pe urma unor activități pe care nu le declară ca atare. Scopul înșiruirii de contracte încheiate între cei numiți mai sus sau între diverse entități comerciale înființate tot de ei are rolul de a fenta reglementările legale cu scopul de a evita plata taxelor suplimentare, presupuse de autorizațiile și avizele necesare.  

Asta în condițiile în care, chiar acționarii evidențiază și își asumă public, pe pagina de Facebook a locației (detalii AICI) activitățile de club, restaurant, ștrand șamd.  Aceleași activități sunt specificate explicit pe toate rețelele sociale unde e promovată această afacere (Tik Tok, Telegram etc), așa cum puteți observa AICI, AICI, AICI, AICI, AICI sau AICI

Mai jos puteți vedea două clipuri video de promovare în care sunt asumate la nivel de ofertă toate activitățile comerciale menționate: 


Deși nu dețin nicio autorizație care să le permită desfășurarea acestor activități comerciale, iată că Ovidiu Oprea&Co nu se ascund în a-și promova serviciile oferite, asta în timp ce eludează legea

Cum de este posibilă tolerarea acestei situații flagrante? Potrivit informațiilor Podul.ro, gruparea amintită beneficiază de protecția unor persoane bine înșurabate în Poliție și Procuratură.  Nu este o coincidență faptul că, în pofida numeroaselor reclamații înregistrate la diverse instituții publice de control, niciuna nu a dispus măsuri concludente. 

Polițiști, procurori, judecători și alte persoane ce provin din zona de securitate publică

Potrivit documentației noastre, în cele mai multe dintre cazuri, clienții stabilimentului de pe strada Tineretului nr. 6 sunt de trei feluri: 

– Grupuri de oameni obișnuiți atrase prin promovarea afacerii pe rețele și platforme de marketing online;

– Organizatori aflați în relații de afaceri / prietenie cu acționarii (de exemplu Event Sound DJ sau Boema Events ). Aceștia generează cel mai mare deranj, cauzându-le multe prejudicii vecinilor;

– Grupuri de polițiști, procurori, judecători și alte persoane ce provin din zona de securitate publică. În ultima perioadă, aceștia sunt mai discreți, însă unii dintre ei protejează afacerea în fața legii. Chiar săptămâna trecută, la o petrecere de pomină a participat un grup de procurori;

Tarifele solicitate pentru închirieri sunt între 3000-4000 lei per zi / noapte, fără alte servicii incluse. Evident, toate celelalte se tarifează în funcție de cerințe. De-a lungul ultimelor luni, evenimentele s-au succedat zilnic, locațiile fiind rezervate – potrivit lui Ovidiu Oprea – până în septembrie. 

Drogurile. Și scandalurile 

Vecinii susțin că la multe evenimente se consumă droguri, mai ales de către grupurile de tineri (elevii în special), care beneficiază de faptul că incinta e cu circuit închis, nefiind deranjați de nimeni. 

”O astfel de situație presupun că a fost în 24 septembrie 2022”, a precizat Laurențiu Ștefănescu, unul dintre vecinii terorizați de parangheliile și scandalurile care se țin lanț, acesta relatând, în exclusivitate pentru Podul.ro, conjunctura respectivă:  

”Atunci s-a ajuns la situația în care un tânăr participant la petrecere și-a snopit în bătaie trei colegi, cauzându-le răni grave. Din câte știu s-a deschis un dosar penal, urmare a intervenției poliției. Am fost martor la ieșirea tânărului pe strada și din atitutudinea lui pot bănui că era drogat. Din cele auzite de la alți vecini, din surse neoficiale, pot spune că aprovizionarea cu droguri s-ar face și de către dealeri din Giarmata”.

Interlopi și polițiști de-a valma 

Ștefănescu a punctat și faptul că, nu de puține ori, la bairamurile cu piscină participlă și lumea interlopă a Timișoarei, cot la cot cu polițiști activi sau pensionați:  

”Clienți obișnuiți ai acestei locații sunt și o serie de interlopi din Timișoara, care au organizat party-uri cu DJ și maneliști. Până în septembrie 2022, la astfel de evenimente participau și numeroși polițiști de la Secția 4 Timișoara și Secția 1 Rural, care organizau diferite evenimente private. De exemplu, pe 14 iulie 2022, un tânăr ofițer de la Secția 4 a organizat un eveniment și, intermediat de polițiștii locali, mi-a cerut, de pe o poziție de intimidare, să nu sun la 112, deși muzica era asurzitoare. 

După scandalul generat de dezvăluirile Podul.ro (august 2022 / detalii AICI) și continuat de cele operate de G4media (septembrie 2022 / detalii AICI) a existat o perioadă, până în aprilie 2023, când activitățile au scăzut în intensitate. 

De remarcat și că, în urma acestor articole, polițiștii solicitați prin serviciul 112 au început să acționeze și să aplice sancțiuni mai mari de 100 lei. Până la acel moment, poziția celor mai mulți dintre polițiștii solicitați la 112 era de neimplicare. 

Mai mult, au fost cazuri de polițiști în funcție care au amenințat comunitatea locală, protejând prin abuzuri afacerea de pe strada Tineretului nr. 6. 

”La un moment dat, domnul Cristian Turcu – polițist la Secția 1 Rural – a găsit de cuviință să ne amenințe explicit pe mine și pe alți vecini, insistând că ne va amenda dacă vom mai suna la 112. Inevitabil, acest fapt a cauzat o stare de neîncredere în autoritatea statului. Cei mai mulți dintre vecinii mei s-au speriat și acum preferă să sufere în tăcere decât să sune la 112. Această campanie de intimidare a vecinilor a fost susținută și de polițiștii locali, care continuă să-i protejeze pe beneficiarii afacerii. Uneori au existat situații când vecinii au văzut cum acești polițiști au primit ‹atenții›, în special băuturi alcoolice, pentru a nu interveni. 

După scurta diminuare a activităților, pe fundalul dezvăluirilor mediatice, începând cu luna aprilie, petrecerile s-au reluat cu o intensitate și mai mare. Atât eu cât și alți vecini am fost nevoiți să sunăm la 112 și de două-trei ori pe zi, asta pentru că anumite patrule de poliție refuzau să mai intervină. 

De exemplu, în data de 9 iunie 2023, echipajul format din polițiștii Mascas Ionuț și Laurențiu Neamțu a refuzat să intervină pe motiv că ‹deranjează doamnele aflate la petrecere, fiindcă au tocuri înalte și le vor murdări de nămol›. Aceasta a fost motivația invocată de agentul Laurențiu Neamțu. Cei doi polițiști au plecat fără să rezolve situația reclamată. De față la discuția respectivă a fost martor vecinul meu Claudiu Varjog.

Între timp, evenimentele continuă fără intermitențe. De exemplu, se organizează petreceri de copii într-o piscină care n-are nicio autorizație și care nu îndeplinește nicio condiție legală. Dacă se va întâmpla vreo tragedie, cine credeți că va răspunde?

Afacerea de pe strada Tineretului nr. 6 este un exemplu ilustrativ de fraudă, întrucât beneficiarii reali desfășoară, fără autorizații, adică fără respectarea criteriilor legale necesare, activități de club, ștrand șamd. În astfel de cazuri, lipsa acordului din partea vecinilor ar trebui să fie decisiv, dar iată că nu e. Prin perfectarea unei scheme de tip ‹suveică›, beneficiarii afacerii eludează cadrul legal necesar obținerii de venituri din activități comericiale ce sunt supuse autorizării. Oricare dintre noi am fi linșați de organe dacă am vinde doar pătrunjel în fața casei, pe când stimabilii fac afaceri de sute de mii de euro anual fără să fie deranjați de nimeni și nimic. Eu și ceilalți vecini am făcut o grămadă de sesizări la toate instituțiile statului, rezultatul fiind zero (vedeți AICI răspunsul Inspectoratului de Poliție județean Timiș, respectiv AICI răspunsul Primăriei Giarmata)

Am făcut o sesizare și la ANAF (Direcția Antifraudă Deva), iar răspunsul a fost că mi-au clasat-o, înștiințindu-mă că orice altă sesizare pe această temă va fi clasată fără comunicare (vedeți răspunsul ANAF AICI).

În serile de vară, când bate vântul dinspre nord-vest, simt de pe terasă izul inconfundabil de iarbă. Beizadelele fumează tot ce vor, sub protecția Poliției, în timp ce organizează evenimente în stabiliment. Nu mai vorbesc despre calvarul prin care trec vecinii cu toate aceste paranghelii și scandaluri care se întind până dimineață. Mai devreme sau mai târziu, astfel de lucruri se vor întâmpla tuturor. Trăim o epocă în care fărădelegea e lege!”. 

În curând vom reveni cu un nou episod privitor la o serie de magistrați și politicieni care susțin afacerea ilegală ce se desfășoară în stabilimentul pe pe strada Tineretului nr. 6.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.