Apostol și Tribun


Apostol și Tribun

Rar cine îndrăznește să atingă sau să poarte o viață crucea pe care a fost, este și mai rămâne răstignită Basarabia românească. Doar oamenii mânați de o mare dragoste de Neam și de Țară cred, se zbat, luptă și apucă să scoată, prin dăruire și jertfă, o parte din cuiele bătute de istoria nemiloasă, să spună mulțimilor adormite că dreptatea lui Dumnezeu și Învierea se apropie, iar Basarabia va coborî de pe cruce și va reîntregi România noastră! 

Opera lui Nicolae Dabija -- publicistica, poezia și romanul „Tema pentru acasă” -- poartă taina scrisului, urmele apostolilor, semințele cuvintelor divine și Idealul Unirii. Unele texte antologice și poeme-rugăciuni par a fi scrise direct pe lemnul însângerat al crucii, lângă piroanele în care Basarabia crucificată se zbate între viață și moarte, între identitatea răpită și memoria ștearsă, între țipătul deportaților și disperarea înfometaților, între gropile comune și altarele arse, între sârma ghimpată și harta sfâșiată, între martiri și farisei, între credință și licărul de speranță. 

(Împreună, timp de o viață, luptând pentru Reîntregirea României noastre! Nicolae Dabija și Alecu Reniță / sursa foto: Alecu Reniță)

Chiar dacă Nicolae Dabija și-a caligrafiat sufletul și trăirile cu o pană de înger, îmbrăcând dorurile, iubirile și peisajele în psalmi și flori de primăvară, El a fost mai întâi un mare luptător pentru cauza și ființa națională, având dimensiunea adevăraților tribuni, care trezesc popoare, le scot din robie și le dă aripi să zboare. 

Destinul lui Nicolae Dabija se contopește cu destinul Basarabiei luptătoare, El lăsând urmașilor drept armă victorioasă opera sa testamentară și misiunea de a reîntregi națiunea română, fiindcă Unirea, ca și „Libertatea, are chipul lui Dumnezeu!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.