Kyivul pregătește deja cadrul legal de tragere la răspundere a colaboratorilor forțelor ruse din Crimeea. Oficial ucrainean: "Există o cerere uriașă de a se face dreptate împotriva celor care au coordonat sau au luat parte la persecutarea civililor. Mulți vor fi urmăriți penal, dar nu vor fi milioane sau sute de mii"


Kyivul pregătește deja cadrul legal de tragere la răspundere a colaboratorilor forțelor ruse din Crimeea. Oficial ucrainean: "Există o cerere uriașă de a se face dreptate împotriva celor care au coordonat sau au luat parte la persecutarea civililor. Mulți vor fi urmăriți penal, dar nu vor fi milioane sau sute de mii"

După eliberarea Crimeei, Ucraina ar putea aduce în fața justiției aproximativ 10.000 de colaboratori care au cooperat cu autoritățile ruse, iar, pe de altă parte, nu îi va pedepsi pe cei pe care îi consideră drept "victime" ale ocupației moscovite, a precizat reprezentanta președintelui Ucrainei în Crimeea, Tamila Tasheva, într-un interviu acordat pentru Newsweek. 

Totodată, Tasheva a transmis că preconizează că mulți dintre colaboratori vor fugi din Crimeea înainte de intrarea pe teritoriul peninsulei a trupelor ucrainene. 

În același timp, conform celor spuse de Tamila Tasheva, Ucraina se află deja în dialog cu diverse departamente, respectiv cu cetățenii săi din Crimeea, îndemnându-i să părăsească peninsula dacă este posibil pentru a nu coopera cu ocupanții.

"Dar dacă rămâneți și participați la ocupația ilegală și la crimele de război comise de ruși, veți fi trași la răspundere. Nu va fi un proces ușor, așa că dezvoltăm deja cadrul legal pentru procesele viitoare, inclusiv pentru lustrația foștilor funcționari cetățeni ai Ucrainei care au colaborat cu administrațiile de ocupație... Li se va interzice să ocupe funcții publice sau oficiale pentru cel puțin câțiva ani. Mulți vor fi urmăriți penal, dar nu vor fi milioane sau sute de mii. Vor fi eventual 10.000", a comunicat reprezentanta președintelui Ucrainei în Crimeea. (sursa: AICI)

Ucraina va adopta o abordare flexibilă privind potențialii colaboratori, a explicat Tasheva, Kyivul plănuind potențiala reintegrare a aproximativ 2 milioane de oameni care trăiesc în peninsula pe care Moscova a ocupat-o începând cu 2014. 

Se estimează că sute de mii de ruși s-au mutat în Crimeea din momentul în care peninsula a fost ocupată de forțele dictatorului sângeros Vladimir Putin. Estimările variază, dar Tasheva a precizat că numărul este cuprins între 500.000 și 800.000 de nou-veniți. Toți acei ruși care au intrat ilegal vor fi supuși "expulzării forțate", a spus Tasheva. 

Amploarea campaniei "depinde de cum va arăta eliberarea și de cum vor fugi rușii", a zis Tasheva. 

"Presupun că vor părăsi Crimeea înainte de intrarea (Forțelor Armate ale Ucrainei - n.red.), așa că în ceea ce privește aducerea în fața justiției a tuturor colaboratorilor — cei care au schimbat tabăra în 2014 sau mai târziu — în mod clar ei se așteaptă la asta și cel mai probabil vor încerca să fugă", a continuat aceasta. 

Kyivul plănuiește o evaluare sistematică a celor care rămân în urmă, a spus Tasheva.

"Pentru cei ce sunt cetățeni ucraineni, ei vor fi văzuți ca atare de noi, indiferent dacă au obținut sau nu cetățenia rusă din 2014, voluntar sau sub constrângere", a mai zis Tasheva. 

"Nu vorbim de deportare, ci de «expulzare forțată», care va fi desfășurată numai împotriva cetățenilor non-ucraineni care au venit ilegal în țară de la momentul anexării până în prezent. Nu vor fi expulzări în masă, dar vom aborda problema de la caz la caz", a mai precizat oficialul ucrainean. 

Oficialii de la Kyiv au făcut apel în mod repetat la rezidenții Crimeei să ajute la efortul de război și să se pregătească pentru întoarcerea forțelor ucrainene, chiar dacă o astfel de perspectivă încă pare îndepărtată.

Tasheva și alți lideri ucraineni încearcă să recâștige inimile și mințile crimeenilor care trăiesc timp de aproape un deceniu sub controlul Rusiei. Chiar înainte de anexare, sondajele și rezultatele alegerilor sugerau că în Crimeea existau mai multe simpatii pro-Moscova decât în altă parte a țării. 

"Elementul-cheie de evidențiat este că cetățenii Ucrainei care s-au trezit sub ocupație și nu au lucrat cu rușii vor fi considerați victime ale invaziei și vom face totul pentru a le proteja drepturile", a spus Tasheva.

"Și pot exista circumstanțe atenuante – multe dintre ele au fost victime ale propagandei ruse, ale intimidării și amenințărilor, ale sistemului juridic rus și chiar ale culturii și limbii ruse. Toate acestea trebuie luate în considerare", a continuat aceasta. 

"În ceea ce privește amnistia, (acest lucru - n.red.) nu poate fi discutat cu adevărat în detaliu sau serios în timp ce «faza fierbinte» a războiului este în desfășurare. Oamenii noștri sunt uciși zilnic, orașele noastre sunt bombardate – nu este momentul sau locul să discutăm despre orice viitoare amnistie a făptuitorilor", a subliniat Tasheva. 

Cu toate acestea, unele infracțiuni nu vor fi tolerate, a reliefat aceasta. 

"Există o cerere uriașă de a se face dreptate împotriva celor care au coordonat sau au luat parte la persecutarea civililor, care au ucis și jefuit orașele noastre, care au atacat minoritățile precum tătarii din Crimeea și trebuie să satisfacem această cerere", a explicat Tasheva. 

"Nu puteți amnistia pe cineva care a luat parte la crime împotriva umanității – acesta este un principiu acceptat la nivel internațional. Nu există o dată de prescriere pentru astfel de crime. Dar înțelegem, de asemenea, că nu poate fi pedepsită toată lumea, chiar dacă este posibil ca o persoană să fi fost forțată să se angajeze cumva în serviciul administrațiilor și forțelor ocupante", a zis aceasta. 

"Este o chestiune ce ține de nivelul de implicare a acelor persoane și (cazurile - n.red.) vor fi tratate în consecință (adică proporțional cu faptele - n.red.)", a conchis Tasheva. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.