EXCLUSIV "În loc de recunoștință și respect". Nedreptățile comise de autoritățile ucrainene față de militarii care luptă eroic, uneori cu prețul vieții, împotriva hoardelor rusești / Anna Neplii


EXCLUSIV "În loc de recunoștință și respect". Nedreptățile comise de autoritățile ucrainene față de militarii care luptă eroic, uneori cu prețul vieții, împotriva hoardelor rusești / Anna Neplii

Ne-am aștepta ca în timpul unui astfel de război sângeros la scară largă, armata să fie tratată cu demnitate de la organele guvernamentale și instituțiile statului până la cetățenii de rând. Însă, astăzi vom analiza mai multe cazuri realmente șocante. Aceste cazuri atrag atenția asupra necesității consolidării luptei împotriva corupției și a descendenților sistemului impus de influența rusiei și de lobbyiștii săi în inima politicii ucrainene.

În Kyiv, în noaptea de 26 mai, președintele Judecătoriei Makarivsky din regiunea Kyiv, Oleksiy Tandyr, l-a lovit cu mașina pe Vadym Bondarenko, un soldat al Gărzii Naționale care se afla la un punct de control. Tandyr depășise viteza legală și se afla în stare de ebrietate. Soldatul a murit pe loc din cauza rănilor suferite.

Tandyr a fost informat cu privire la suspiciunea potrivit căreia ar fi comis un accident mortal sub influența alcoolului. Sancțiunea prevăzută de lege constă într-o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Instanța, la solicitarea parchetului, a permis prelevarea forțată a probelor biologice de la învinuit, dat fiind faptul că acesta refuzase să facă analize cu privire la alcoolemie și consumul de droguri. În instanță, Tandyr a susținut că la momentul accidentului era treaz și nu a băut alcool cu o zi înainte. Asta în pofida faptului că la fața locului a fost găsită o sticlă de alcool pe jumătate goală pe un scaun din față al mașinii lui Tandyr.

În iulie, Biroul de Investigații de Stat a raportat că una dintre examinările psihologice criminalistice a arătat că judecătorul se afla sub influența alcoolului în momentul accidentului. Ancheta a mai reținut că Tandyr, având cunoștințe juridice speciale și aptitudini profesionale, a luat măsuri pentru a ascunde urmele de intoxicație cu alcool și a face imposibilă determinarea cantității de alcool din fluidele biologice prelevate de la el.

Pe 17 iulie, la o ședință a Tribunalului Districtual Pechersk, Tandyr a făcut apel la instanță cu o cerere de a interzice Biroului de Investigații de Stat să încalce prezumția de nevinovăție. Tandyr a mai cerut aceleiași instituții să nu mai susțină că el se afla sub influența alcoolului. Judecătoarea Olesya Batryn a susținut această cerere. 

De asemenea, avocatul său Oleg Yurchenko a precizat că el și Tandyr consideră că lipsa rezultatelor examinării alcoolemiei la două luni după prevalare reprezintă o încălcare.

Drept răspuns, procurorul Mykhailo Domansky a spus că este nevoie de mai mult timp pentru a evita inexactitățile.

"Totuși, înregistrarea video s-a efectuat prin bodycam. Comunicare pe deplin vizibilă, primele explicații ale suspectului... Adică, întregul complex de probe indică prezența intoxicației la suspect", a subliniat procurorul.

Al doilea avocat al lui Tandyr, Iryna Bovnegra, a adus două scheme de blocaje rutiere - prima arăta punctul de control unde s-a produs tragedia, iar a doua prezenta cum ar fi trebuit să fie amplasat. Potrivit acesteia, au existat încălcări în prima schemă - lipsa gardurilor mici, precum și a semnalizărilor de rigoare. 

În plus, avocata lui Tandyr a adăugat că soldații Gărzii Naționale ar fi încălcat regulile, deoarece au plecat mai devreme la drum.

Conform cererilor preliminare formulate de Iryna Bovnegra, judecătorul a citit în ședință inclusiv mărturia șefului punctului de control, acesta fiind principalul martor. Potrivit avocatei, există destul de multe inexactități.

Totodată, reprezentanților părții vătămate li s-a refuzat participarea la proces. 

La rândul său, Tandyr a vorbit în discursul său despre acuzațiile nefondate ce i se aduc și a cerut schimbarea măsurii de arest la domiciliu. În cele din urmă, Tribunalul Districtual Kyiv Pechersk a emis pe 17 iulie o decizie conform căreia Tandyr va fi ținut în arest nu pentru două luni, ci până pe 26 august 2023 fără a se stabili o cauțiune. Decizia a fost emisă astfel întrucât cercetarea preliminară a cazului accidentului de la punctul de control se încheie pe 26 august.

Însă, dacă ne uităm la trecutul judecătorului Tandyr, devine clar că acesta acționează conform schemei "cum să eviți pedeapsa pentru conducerea sub influența alcoolului", schemă pe care a elaborat-o de ani de zile. Mai mult, a fost implicat într-o serie de scheme infracționale, în special legate de politicieni pro-ruși.

De altfel, în 2010, Tandyr a fost numit în funcția de judecător al Tribunalului Districtual Makarivsky prin decretul președintelui de atunci, pro-rusul Viktor Ianukovici.

Fratele mai mic al lui Oleksiy Tandyr, Dmytro Tandyr, lucrează ca avocat. Iar din 2018 el a fost acuzat de participare la un caz de corupție. Cu toate acestea, din 2021, nu a mai avut loc nicio întâlnire în care să fie analizat cazul. 

Un fapt interesant este că Dmytro Tandyr e avocatul lui Oleg Yurchenko (el fiind în prezent avocatul lui Oleksiy Tandyr) într-un caz de corupție care nu a fost încă soluționat din 2013.

Al doilea avocat al lui Oleksiy Tandyr, Irina Bovnegra, are și ea un trecut vag, cu excepția faptului că în trecut a fost anchetatoare de poliție și a fost supusă lustrației. În 2019, ea a fost avocata lui Mykhailo Zolotov, suspectat că a ucis un om de afaceri. Zolotov se ascunde în prezent de oamenii legii.

Oleksiy Tandyr însuși s-a remarcat în cariera sa apărând șoferii beți. Potrivit Registrului Unificat de Stat al hotărârilor judecătorești, din 2011 până în 2023, Tandyr a avut aproximativ 200 de dosare cu șoferi în stare de ebrietate. Doar din 2018 până în 2020, a închis 80 din 85 de cazuri în temeiul articolului relevant din legislație. 

Printre "clienții" lui Tandyr s-au numărat deputați, oficiali, respectiv oficiali de rang înalt ai partidului pro-rus OPZJ. De asemenea, în 2021, l-a ajutat pe judecătorul tribunalului districtual Kyiv-Svyatoshynsky Dmytro Usatov să evite responsabilitatea pentru un accident comis în stare de ebrietate.

Mai interesant, pe 20 octombrie 2022, Tandyr a închis un caz asemănător cu cel în care e vizat în prezent. În satul Gavronshchyna, un șofer în stare de ebrietate a lovit un soldat al Gărzii Naționale la un punct de control. Judecătorul a clasat cauza "în lipsa dovezilor că șoferul a lovit o persoană". Și în temeiul articolului privind condusul în stare de ebrietate a emis o amendă de 17 mii de grivne (aproximativ 500 de dolari). Asta în ciuda faptului că șoferul cu pricina mai fusese adus în judecată pentru conducere în stare de ebrietate.

În plus, trebuie adus în atenție Spitalul Districtual Central Makarivska, unde au fost efectuate examinări privind sobrietatea deținuților. Spitalul cu pricina este mai mult un purgatoriu pentru păcătoși. Suspect de des în această instituție medicală, angajații resping mărturiile polițiștilor cu privire la starea de ebrietate a șoferilor, pretându-se de altfel la diverse fraude cu documente.

Un alt caz de nedreptate față de militari îl reprezintă ședința de judecată în cazul lui Svyatosha (Yuri Horovets), desfășurată pe 14 iulie.

Horovets era comandantul unui grup de sabotaj și a murit în noaptea de Crăciun în timpul unei operațiuni în regiunea Bryansk.

Dar el este judecat postum sub acuzația că a avut un conflict cu un angajat al canalului prorus Nash TV deținut de politicianul prorus Evgheni Muraev.

Cazul continuă în justiție în ciuda faptului că acest incident a avut loc pe 4 februarie 2021. Iar înainte de începerea invaziei rusești la scară largă, canalele TV ale lui Muraev au fost interzise ca pro-ruse, însă iată că armata suferă în continuare repercusiuni, chiar și după decesul soldatului. 

Avocații au depus de două ori o cerere de respingere a rechizitoriului. Dar procuratura le-a refuzat de două ori acest lucru.

Mai mult, la ultimul termen, procurorul a declarat în batjocură că va renunța la acuzații dacă soldatului i se va acorda titlul de erou al Ucrainei. Între timp, următorul termen în dosarul Horovets a fost programat pentru 12 septembrie.

La un moment dat, Rada Supremă a făcut apel la președintele Ucrainei cu o propunere de a-i acorda lui Horovets și altor militari din grupul Bryansk titlul de Eroi ai Ucrainei. Dar încă nu există vreun răspuns în acest sens. 

Pe 17 iulie, societatea a fost cutremurată de o altă veste uluitoare despre moartea unui soldat din brigada 95 cu indicativul Fizruk, care a apărat țara de la începutul invaziei rusești la scară largă. 

Un soldat a fost ucis în incinta Spitalului Clinic nr. 4 din Kyiv, unde fusese tratat. Potrivit unui camarad din armată, Daria Ziyadze, care se afla la rândul său în spital, Fizruk fusese bătut de mai mulți agenți de securitate și lăsat pe stradă, unde a stat aproximativ patru ore. Când Ziyadze și-a găsit prietenul, acesta a început să cheme ajutor, iar în cele din urmă a fost nevoit să cheme o ambulanță de la o altă unitate medicală.

După aceea, militarul rănit a fost adus la spital, dar nu a fost internat la terapie intensivă. După 16 ore, a fost anunțată oficial "moartea subită" a militarului. Cu toate acestea, Ziyaze are fotografii și videoclipuri ale prietenului decedat, unde sunt vizibile urme de bătăi.

Acum se efectuează o examinare medico-legală pentru a stabili cauza finală a morții soldatului.

Și, pe final, voi vorbi despre problemele nerezolvate referitoare la statutul voluntarilor militari. Este vorba despre militarii care au mers voluntar să apere țara și au fost înscriși ca mobilizați. La un moment dat, Cabinetul de Miniștri a adoptat o rezoluție privind echivalarea voluntarilor militari cu statutul de "civili".

Potrivit acestui decret, în cazul decesului unui militar, rudele acestuia trebuie să caute cel puțin doi martori cu privire la împrejurările morții ori mărturia comandantului. Totuși, în condiții de război, rudelor decedatului le este greu să facă asta. Iar alte dovezi ale participării la operațiuni de luptă, cum ar fi videoclipuri din lupte, echipamente, îndeplinirea sarcinilor de luptă, și așa mai departe, nu sunt luate-n calcul. 

Dar în loc să echivaleze militarii voluntari cu personalul militar, Cabinetul de Miniștri a introdus o nouă terminologie - "un civil care a murit în luptă cu inamicul". Acest decret nu oferă informații cu privire la interpretarea decesului sau a situațiilor în care voluntarul e rănit, respectiv nu acordă beneficii familiilor voluntarilor. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.