Devenit apărător de corupți, „specialul” Augustin Zegrean critică dur decizia CJUE și îndeamnă magistrații să nu țină cont de ea / „Justiția să-și vadă de treaba ei și să judece după legile din România”


Devenit apărător de corupți, „specialul” Augustin Zegrean critică dur decizia CJUE și îndeamnă magistrații să nu țină cont de ea / „Justiția să-și vadă de treaba ei și să judece după legile din România”

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean, devenit avocat între timp, apreciază că decizia Curţii de Justiţei a Uniunii Europene privind prescripţia este inadmisibilă atâta vreme cât instanța europeană le-ar indica judecătorilor din România să nu respecte deciziile Înaltei Curţi.

„Este inadmisibil ca CJUE să spună judecătorilor din România nu respectaţi deciziile Înaltei  Curţi, câtă vreme legea îi obligă să le respecte”, a declarat Angustin Zegrean, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, citat de news.ro. 

Consultat și de Newseek România, Augustin Zegrean a opinat că România ar trebui să-și vadă de treaba ei și să judecedupă legile proprii. 

„Decizia este foarte interesantă și ciudată, după părerea mea, nu e în regulă. Adică nu putea, n-are voie de Curtea Europeană de Justiție să dea porunci Justiției din România.

Practic, le spune judecătorilor: „nu aplicați deciziile Curtii Constituționale”. Este decizia Înaltei Curți. Legea spune că deciziile Înaltei Curți sunt obligatorii pe pentru judecătorii români. 

Nu vor veni ei să spună că nu e în regulă și să nu asculte judecătorii de ICCJ. Dacă un judecător din România ar spune asta altui judecător, să nu asculte de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, ar fi băgat la pușcărie. Deci nu e deloc în regulă”, a opinat Augustin Zegrean.

„România ar trebui să-și vadă de treabă, să-și vadă Justiția de treaba ei și să judece după legile României pentru că nu am renunțat la suveranitate, unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene”, a subliniat fostul președinte al CCR.

Zegrean, fost președinte al CCR, beneficiar de pensie specială (de cel puțin 4000 de euro pe lună), s-a întors de câțiva ani la avocatură, fiind prezent, în sala de judecată, toamna trecută, pentru a-i acorda o mână de ajutorul penalului Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului1, trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție în dosarul „diamantelor”, speță în care este acuzat, alături de fosta sa parteneră de viață, de complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

Recent, el a apărut și la Curtea de Apel București ca avocatul al doi inculpați acuzați de evaziune fiscală, comercianți de fier vechi care au folosit firme „fantomă” și facturi în alb pentru a nu plăti taxe către stat.

În vârstă de 69 de ani, Zegrean a fost la începutul anilor 90 senator din partea FSN, iar apoi deputat al Partidului Democrat desprins din FSN și condus inițial de Petre Roman, iar apoi de Traian Băsescu. În 2007 este numit judecător la CCR, pentru un mandat de nouă ani, de către președintele de la acea vreme, același Traian Băsescu. În 2010 este ales președinte al CCR, instituție în fruntea căreia rămâne până în 2016.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.