Dilema lui Zelensky


Dilema lui Zelensky

Parlamentul Ucrainei va vota zilele astea pentru extinderea stării de urgență până la 15 noiembrie. Asta înseamnă că nu vor mai avea loc alegerile parlamentare la termen, ar fi trebuit să fie la sfârșitul lunii octombrie.

Dacă în noiembrie mai are loc o prelungire a stării de urgență în Ucraina înseamnă că vor fi amânate și alegerile prezidențiale care ar fi trebuit să aibă loc în martie 2024.

Știri de tipul ăsta nu prea vedem prin presa de la noi, cu atât mai puțin o interpretare a ceea ce înseamnă. În acest moment Zelensky și partidul lui domină fără drept de apel scena politică din Ucraina, au toate pârghiile sub control – asta aparent, pentru că în realitate nu toată lumea este mulțumită de modul în care este dus războiul, nu toată lumea susține continuarea războiului etc. Este o mare diferență între realitate și comunicarea publică a regimului de la Kiev.

O campanie electorală în acest moment ar fi dezastruoasă pentru Zelensky și partidul lui, cel puțin o campanie electorală în care să existe un minim de libertate de exprimare. Multe decizii dinainte de începerea și din timpul războiului vor fi întoarse pe toate părțile și vor fi căutați vinovați – iar singurii care iau decizii de un an și jumătate în Ucraina sunt Zelensky și oamenii lui. Despre situația economică nu are rost să vorbim.

Dilema lui Zelensky este că pentru a putea conduce Ucraina în fața invaziei ruse are nevoie de puteri cvasi-dictatoriale (în accepțiunea clasică a termenului, vedeți în manualul de clasa a V-a ce însemna dictatura în vremea Republicii Romane). Plasându-se pe el și partidul său în poziția de unici decidenți au devenit concomitent și unicii responsabili – ceea ce este o slăbiciune totală în cazul unei campanii electorale. Singura ieșire din această dilemă pentru Zelensky este o victorie majoră împotriva Rusiei, ceea ce nu se vede la orizont. (Și nici o victorie majoră nu-i oferă garanții electorale lui Zelensky, vezi cazul lui Winston Churchill).

Amânarea alegerilor parlamentare și prezidențiale nu reprezintă o problemă imediată pentru regimul de la Kiev, este ceva normal în vreme de război. Semnificația este alta: se depășește un prag, iar orizontul de timp al lui Zelensky se îngustează. Câte amânări ale alegerilor vor mai putea fi? (În paralel, la Moscova se fac pregătiri pentru alegerile prezidențiale din martie 2024, unde nu ne așteptăm la surprize, deși orice e posibil, dar acolo controlul asupra comunicării publice este la un cu totul alt nivel, e o altă poveste acolo).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.