Zeci de extremiști germani luptă alături de trupele rusești ce invadează Ucraina


Zeci de extremiști germani luptă alături de trupele rusești ce invadează Ucraina

Zeci de germani etichetați ca extremiști de stânga ori de dreapta au mers în Ucraina pentru a se alătura trupelor ruse ori ucrainene, conform Ministerului Federal de Interne (BMI), care a prezentat informația la cererea publicației WELT AM SONNTAG. 

Deși numărul celor plecați să lupte în Ucraina este mult mai mare, unii fiind foști militari formați anterior în Bundeswehr, autoritățile germane de securitate au urmărit plecarea în Ucraina a doar 61 de persoane „care au o legătură cu extremismul sau criminalitatea motivată politic”

Deocamdată ar exista indicii că, dintre cei 61 urmăriți, doar 39 de cetățeni germani au plecat „cu intenția de a participa la operațiuni de luptă” - 27 pro-ruși și 12 pro-ucraineni

Participarea cetățenilor germani la operațiuni de luptă din Ucraina nu este pedepsită, a spus o purtătoare de cuvânt a Ministerului Federal al Justiției, „atâta timp cât aceștia nu acționează că mercenari, ci ca membri ai forțelor armate regulate sau ai unor corpuri și miliții echivalente de voluntari”, cum ar fi Legiunea Internaționala din cadrul armatei ucrainene, cărora i s-au alăturat mai mulți foști militari germani, ori atâta timp cât nu comit crime de război. 

Vicepreședintele Comisiei parlamentare de control (PKGr), Roderich Kiesewetter, a criticat reticența procurorilor de a desfășura proceduri corespunzătoare împotriva celor care au plecat să lupte în Ucraina de partea rusă. 

„Extremiștii care se alătură voluntar forțelor armate ruse sau grupărilor teroriste pentru a lua parte la atacul asupra Ucrainei trebuie să fie urmăriți penal după întoarcerea lor în Germania”, pentru că se poate presupune că acești luptători „au fost implicați sistematic în crime de război și crime ale drepturilor omului”,  a declarat Kiesewetter pentru WELT AM SONNTAG - sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.