EXCLUSIV corespondență de RĂZBOI: De ce amenință Rusia cu o nouă ofensivă asupra regiunii Harkov. Ce pregătesc Prigojin și PMC Wagner în Belarus. Grupaj FOTO – distrugere și moarte / Anna Neplii


EXCLUSIV corespondență de RĂZBOI: De ce amenință Rusia cu o nouă ofensivă asupra regiunii Harkov. Ce pregătesc Prigojin și PMC Wagner în Belarus. Grupaj FOTO – distrugere și moarte / Anna Neplii

O parte semnificativă a regiunii Harkov a fost ocupată încă de la începutul invaziei rusești la scară largă. Cu toate acestea, ca urmare a contraofensivei ucrainene din septembrie 2022, cele mai multe așezări din regiune au fost eliberate, numeroase așa-zise administrații militare-civile de ocupație fiind eliminate. În prezent, doar o mică parte slab populată a regiunii Harkov (mă refer la fâșia de graniță cu regiunea Lugansk și Federația Rusă) a rămas ocupată. 

Deși centrul regional din Harkov nu a fost niciodată capturat, orașul s-a aflat în mod constant sub foc, fiind bombardat și lovit cu rachete lansate din orașul rus Belgorod, situat la 81 km de Harkov. 

(Sursa foto: arhiva Podul.ro)

Distrugere și moarte 

Principala amenințare a fost și rămâne sistemul de rachete antiaeriene C-300. Inițial, acest sistem a fost folosit strict pentru apărarea antiaeriană, lansând rachete sol-aer. Odată cu începutul invaziei la scară largă, rușii au transformat sistemul într-un eficient angrenaj de atac, folosind rachete balistice. Aceste rachete zboară la altitudini joase, ceea ce le permite să ocolească sistemele ucrainene de apărare aeriană. Până acum, numai sistemul de rachete antiaeriene MIM-104 Patriot poate contracara C-300, însă, din păcate, Patriot rămâne un ”lux” pentru Ucraina. Prin urmare, orașele care se situează la distanțe de până la 300 de kilometri de liniile rusești suferă numeroase lovituri cu C-300. 

(Sursa foto: arhiva Podul.ro)

Cele mai mari orașe din regiunea Harkov eliberate în toamna anului trecut sunt Izyum, Balakliya, Vovchansk și Kupyansk. Când regiunea a fost readusă sub controlul Ucrainei, au fost descoperite gropi comune în care fuseseră aruncate cadavre ale civililor ucraineni. Potrivit probelor și mărturiilor bine documentate, ocupanții ruși au exercitat presiuni fizice și morale, amenințând, bătând și torturând civili ucraineni. 

(Sursa foto: arhiva Podul.ro)

Înțelegând teroarea impusă la Izyum, deopotrivă cu crimele de război săvârșite acolo, puteți înțelege ”politica” pe care rușii o aplică pretutindeni unde își întind ocupația. Locuitorii orașului Izyum relatează că folosirea șocurilor electrice, bătăile brutale, perchezițiile constante, intimidarea și amenințările cu execuția au reprezentat dominantele sistemice ale ocupației rusești. A se nota că invadatorii au luat cu forța bunuri și proprietăți, iar cei care s-au opus au fost împușcați. La Izyum au fost descoperite aproximativ 500 de cadavre ale unor civili asasinați de ruși. 

(Sursa foto: arhiva Podul.ro)

În plus, multe orașe din regiunea Harkov, în special Izyum, au fost aproape complet distruse. Multe sate au fost șterse de pe fața pământului – de exemplu, Velyka Komyshuvakha, care a fost scena unor încleștări sângeroase. Rușii au bombardat așezările cu toate armele posibile – sisteme de lansare cu rachete multiple, obuziere, sisteme de artilerie, mortiere, obuze cu fosfor, muniții cu dispersie, tancuri etc. În timpul retragerii rusești, trupele ucrainene au capturat tunuri de artilerie autopropulsate 2S7 Pion, capabile să distrugă fortificații, tancuri T-72 și T-90, sisteme de rachete etc. Toate acestea au fost folosite împotriva orașelor pașnice din regiunea Harkov. 

(Sursa foto: arhiva Podul.ro)

De asemenea, rușii au folosit în mod activ mine anti-personal, majoritatea câmpiilor și așezărilor abandonate rămânând minate. Va dura mai bine de 5 ani pentru ca aceste zone să fie curățate și să redevină sigure. 

Eliberată aproape în totalitate, regiunea Harkov e încă supusă unor bombardamente puternice inițiate de pe teritoriul Federației Ruse și din regiunea ocupată Luhansk. Zonele ce se învecinează cu regiunea Luhansk sunt bombardate cu obuze de artilerie. Distrugerea și moartea civililor sunt inevitabile. 

Rușii atacă din nou regiunea Harkov 

În prezent, armata rusă încearcă din nou să atace regiunea Harkov în direcția Lymano-Kupyansk. La 20 iulie, în urma unor bătălii crâncene, apărătorii ucraineni au reușit să se impună și să ia inițiativa în direcția Kupyansk. 

Până în prezent, tactica principală a rușilor sunt atacurile masive de artilerie pe linia frontului. În special pe 20 iulie, invadatorii au folosit un număr record de sisteme de artilerie, lovind de 908 ori. 

În timp ce dumneavoastră citiți aceste rânduri, 100.000 de militari ruși și peste 900 de tancuri se mișcă în direcția Lymano-Kupyansk. Deși tancurile în cauză sunt relicve sovietice, numărul lor este suficient de mare pentru a permite reluarea ofensivei în această regiune. 

Rușii încearcă să găsească breșe în linia de apărare. În ultimele săptămâni s-au îndesit operațiunile de asalt pe zone mici, iar dacă nu au rezultatul scontat, încearcă mai la stânga sau mai la dreapta, colportând informațiile pe care le dețin. În acest stadiu, linia de apărare ucraineană rezistă. 

În iulie, în cursul încleștărilor ce au avut loc în direcția Kupyansk, Ucraina a folosit oficial pentru prima oară muniții cu dispersie. Trupele noastre au instalat mine anti-personal și mine anti-tanc, astfel că înaintarea rușilor întâmpină obstacole serioase.  

A se remarca faptul că, reluarea ofesivei rusești asupra regiunii Harkov reprezintă o încercare de a forța retragerea trupelor ucrainene din zona Bakhmutului, unde invadatorii continuă să sufere pierderi grele. Cu toate acestea, situația din regiunea Donețk rămâne una extrem de dificilă. Mai mult, există riscul ca acolo să apară în curând noi mercenari pregătiți în Belarus. 

PMC Wagner antrenează trupe în Belarus?

Se presupune că mercenarii PMC Wagner, care au trecut prin războaiele din Siria și Africa, pentru ca mai apoi să activeze aproape doi ani în Ucraina, pe cele mai sângeroase fronturi, acumulând experiență în operațiuni de luptă activă, sunt folosiți acum pentru antrenarea unor unități de luptă în Belarus. Este posibil ca această acțiune să se soldeze cu aruncarea pe fronturilor din Ucraina a circa 100.000 de noi combatanți, care pot fi transportați în loturi mici în regiunea Donețk, astfel încât această suplimentare de trupe să nu fie vizibilă imediat, dar să asigure o afectare semnificativă a situației operaționale.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.