VIDEO. Cine este Mugurel Laviniu Poinar, polițistul-șef de la Oradea, despre care Recorder afirmă că s-ar afla într-o „strânsă relație de prietenie” cu nașul lui Marian Godină. A fost protagonistul unui incident înfiorător: comisarul-șef al BCCO Oradea și prietenul cu care ieșise la „suc” s-au tăiat pe față și mâini cu cioburi de pahar


VIDEO. Cine este Mugurel Laviniu Poinar, polițistul-șef de la Oradea, despre care Recorder afirmă că s-ar afla într-o „strânsă relație de prietenie” cu nașul lui Marian Godină. A fost protagonistul unui incident înfiorător: comisarul-șef al BCCO Oradea și prietenul cu care ieșise la „suc” s-au tăiat pe față și mâini cu cioburi de pahar

În investigația Recorder privind cazul polițistului de la Oradea care își acuză colegii că au accesat ilegal datele sale personale și ale familiei pentru a le oferi unui „influent” om de afaceri din oraș, Marius Dronca, cu a cărui soție avusese un conflict pe un loc de parcare apare la un moment dat menționat (și chiar i se solicită lămuriri telefonice) și comisarul-șef al  Brigăzii de Combaterea a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea, Mugurel Laviniu Poinar. 

De ce este atât de relevant numele acestuia încât și Recorder revine asupra lui - făcând o conexiune cel puțin interesantă care poate arăta potențiale multiple straturi de cârdășii și interese în Poliția Română -  în precizarea către polițistul Marian Godină (care a acuzat public, într-o postare pe Facebook, că ancheta celor de la Recorder este slabă și părtinitoare, prezentând dezechilibrat punctele de vedere ale celor implicați)? 

Recorder pe siteul oficial: „Conform acestor surse (documente și mărturii) Marius Dronca a sunat nu unul, ci doi amici din poliție pentru a căuta informații despre Paul Filimon. Al doilea, cel pe care Marian Godină a dorit probabil să îl omită se numește Mugurel Laviniu Poinar și este șeful Brigăzii de Combaterea a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea. Acesta admite, în declarația din dosar, că are o relație veche de prietenie cu Marius Dronca. Cei doi au vorbit la telefon de trei ori înainte ca soția omului de afaceri să ajungă la sediul poliției și să fie așteptată la ușă de șeful Serviciului de Proximitate. Dacă aflase numărul de telefon al polițistului de la un vecin și nu voia altceva decât ca soția sa să depună plângere la Poliție, ca orice cetățean, ne întrebăm cu ce scop i-a sunat Marius Dronca, de mai multe ori, pe prietenii săi din Poliție. L-am întrebat și pe el, dar a refuzat să comenteze.

Totodată, îl rugăm pe Marian Godină să ne spună dacă Mugurel Laviniu Poinar, șeful BCCO Oradea și prieten bun cu Marius Dronca, se află sau nu într-o strânsă relație de prietenie și cu unul dintre nașii săi. Și dacă asta i-a influențat în vreun fel investigația efectuată din concediu”. Mai multe detalii AICI

După ce Godină califică acestă parte de răspuns a jurnaliștilor de la Recorder drept „insinuare abjectă”, Recorder revine cu noi precizări (lăsate într-un comentariu la o postare a lui Godină): „Insinuarea absolut abjectă cu privire la nașul meu“ este o mărturisire pe care chiar nașul a făcut-o în cartea pe care a publicat-o acum câțiva ani. Acolo îl pomenește pe șeful BCCO Oradea cu formula „bunul meu prieten Mugur Poinar“. Am vrut să aflăm dacă această prietenie l-a influențat pe Marian Godină în virulența atacurilor sale”. 

Nașul la care face referire Recorder este, cel mai probabil, Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, fost șef de cabinet al fostului ministru de Interne, Marcel Vela, autorul volumului „Radiografia unei mârșăvii judiciare” unde descrie cea mai neagră perioadă din viața sa de polițist când „sistemul” s-a coalizat împotriva sa cu liderii crimei organizate pentru a-l îndepărta din fruntea BCCO Alba Iulia.

Fostul comisar Berbeceanu nu a avut o poziție publică față de cazul prezentat de Recorder, nici după insinuările publicației de investigații privind o potențială legătură între poziția exprimată de Marian Godină și Mugur Poinar. 

Aroganța agresivă cu care răspunde comisarul Poinar întrebărilor adresate de Recorder în legătură cu cazul polițistului Paul Filimon poate fi urmărită de la minutul 8.00 în reportajul Recorder. Video mai jos. 

Poinar, care în 2006 era desemnat Poliţistul anului” în judeţul Bihor, a fost, în 2017, protagonistul unui incident de o violență șocantă. Ziarele locale au scris la vremea respectivă că, pe fondul consumului de alcool, comisarul, la acel moment șef al BCCO Timișoara, s-a luat la bătaie cu prietenul cu care ieșise la un „suc” la o cârciumă din oraș. 

Tion.ro (mai 2017): „Mugurel Laviniu Poinar, șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara a mers, joi seară, într-un local din apropierea Stadionului Dan Păltinișanu, cu un prieten, spun surse din cadrul IPJ Timiș. Cei doi ar fi fost însoțiți de două femei, iar la un moment dat, după ce s-au îmbătat bine, au început să se certe. Prietenul polițistului a sărit la bătaie și l-a tăiat pe față cu un pahar spart pe omul legii, povestesc cei care au fost de față la incident. Polițistul, povestesc tot martorii, nu s-a lăsat și l-a tăiat și el la mână pe prietenul său”. 

Voceatimisului.ro (mai 2017): „Conduce Crima Organizată din Timişoara, însă, se poartă mai rău ca interlopii. Vorbim despre Mugurel Laviniu Poinar, şeful structurii, care, ieri, s-a încins la o bătaie desprinsă parcă din filme.

Poliţistul a ieşit la băut la o terasă din spatele Stadionului 1 Mai cu prietenul său Vasile Sas, administratorul unei companii de curierat, şi cu două tinere. Cei doi s-au luat la bătaie, fiind extrem de beţi, spun sursele noastre. Motivul?

Cele două tinere care îi însoțeau. După ce Vasile Sas a spart un pahar şi l-a lovit în faţă pe Poinar, acesta i-ar fi băgat lui Sas o sticlă în mână. Șeful de la Crimă Organizată a ajuns şi la spital, acolo unde a primit îngrijiri medicale”. 

Vasile Sas este și el, așadar, după cum relatează presa locală, tot om de afaceri. 

Poinar este, așa cum arată și Recorder, un apropiat al altui om de afaceri controversat din zonă - Victoraș Micula, căruia comisaru-șef i-a emis o adeverință de informator pentru a-i folosi la micșorarea pedepsei în procesul în care acesta este judecat la Tribunalul Bihor alături de patru poliţişti acuzaţi care l-ar fi „cooptat” ilegal într-o acţiune, furnizându-i datele altor persoane şi chiar lăsându-l să acceseze bazele de informații ale MAI...

Publicația ebihoreanul.ro scrie că, potrivit documentului semnat de Poinar, Victoraș Micula ar fi furnizat informaţii poliţiştilor Antidrog din cadrul BCCO Oradea și „cu sprijinul informațiilor furnizate de dvs. s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc”. Contactat pentru a lămuri dacă informaţiile din actul pe care l-a semnat sunt veridice, şeful BCCO Oradea, Laviniu Poinar, s-a rezumat doar să confirme, fără să ofere alte detalii.

Bihoreanul a mai aflat că cei doi traficanţi au şi fost trimişi în judecată, iar ulterior condamnaţi. În rechizitoriul întocmit de DIICOT Oradea, însă, ancheta apare că a pornit „ca urmare a sesizării din oficiu” a poliţiştilor, fără să se facă vreo referire la Micula jr., ca denunţător, martor ori colaborator, în condițiile în care, potrivit Legii 682/2002 privind protecţia martorilor, astfel de persoane sunt „bonificate” cu înjumătățirea limitelor de pedeapsă pentru propriile belele penale dacă denunţă şi facilitează dovedirea unor fapte grave.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.