Washingtonul pedepsește sever Budapesta, restricționând programul Visa Waiver pentru Ungaria. Ce îi impută SUA lui Viktor Orban


Washingtonul pedepsește sever Budapesta, restricționând programul Visa Waiver pentru Ungaria. Ce îi impută SUA lui Viktor Orban

Într-un comunicat, citat de News.ro, Ambasada SUA la Budapesta a anunţat că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă, incepand de marti, de la doi ani la un an şi doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu şi cele multiple.

Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalţi 39 de participanţi la Programul Visa Waiver şi că sunt "unice pentru Ungaria”. 

Budapesta a acordat cetăţenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 şi 2020 - majoritatea etnici maghiari care locuiesc în statele vecine - "fără să existe măsuri de securitate adecvate pentru verificarea identităţii lor", „unele dintre ele pentru infractori care reprezintă o amenințare și care nu au nicio legătură cu Ungaria”,  a mai precizat ambasada americană.

Acordarea cetăţeniei a fost o mişcare politică a premierului Viktor Orban care i-a adus voturi la alegerile ulterioare.

Restricţiile au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziţie pentru a vota cu privire la candidatura Suediei la NATO. Votul nu a avut loc în cele din urmă.

Suedia şi-a depus anul trecut cererea de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar obiecţiile Turciei şi Ungariei au întârziat ratificarea candidaturii.

În 2014, Statele Unite au interzis intrarea în SUA a şase maghiari, ca avertisment pentru guvernul anterior al lui Orban de a promova politici care ameninţau să submineze valorile democratice.Printre cei care au primit cetățenia ungară în ultimii 10 ani se află și mulți etnici maghiari din România.

Președintele executiv al Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), Krisztina Sándor, declara în 2021 că, din cele 1,2 milioane de maghiari din România, peste 550.000 de persoane au reușit să dobândească cetățenia ungară prin procedura simplificată. În opinia Krisztinei Sándor, în Transilvania există încă multe persoane care ar putea să dobândească cetățenia maghiară.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.