Experții și analiștii financiari atrag atenția că măsurile propuse de PSD-PNL sunt un adevărat măcel fiscal pentru mediul privat! Nu vor tăia pensiile speciale și alte privilegii, în schimb vor acoperi „gaura din buget băgând din nou mâna în buzunarele puținilor oameni care mai muncesc pe bune în țara asta” / Pentru PFA-uri se anunță vremuri imposibile


Experții și analiștii financiari atrag atenția că măsurile propuse de PSD-PNL sunt un adevărat măcel fiscal pentru mediul privat! Nu vor tăia pensiile speciale și alte privilegii, în schimb vor acoperi „gaura din buget băgând din nou mâna în buzunarele puținilor oameni care mai muncesc pe bune în țara asta” / Pentru PFA-uri se anunță vremuri imposibile

Măsurile propuse, pe repede înainte de liderii coaliției PNL-PSD, menite să aducă economii de șase miliarde de lei, plus venituri de alte șase miliarde, dar care lasă neatinse o serie de privilegii suportate din bani publici (pensiile speciale, sporurile și numărul uriaș de locuri de muncă în supraîncărcatul aparat de stat), reprezintă un adevărat măcel fiscal în opinia analistului financiar Adrian Negrescu.

Într-o intervenție la RFI, Negrescu a precizat că ”asistăm la un adevărat măcel fiscal, în care victimele de serviciu sunt microîntreprinderile și oamenii care au curajul și tupeul, între ghilimele, de a face tranzacții imobiliare, de a-și cumpăra o casă, pentru că acolo vedem niște surprize neplăcute. Crește taxa pe tranzacțiile imobiliare la 5% din valoarea acesteia, asta pe lângă TVA-ul datorat statului, care crește de la 5% la 9%. Practic, tăiem orice șansă pentru românii de rând de a-și cumpăra o casă mai ieftină, un apartament cu două camere. Legat de microîntreprinderi, din păcate, se anunță vremuri extrem de dure, pentru că din cele 600.000 de microîntreprinderi din România, cred că mai mult de 60% vor fi nevoite să treacă la impozitul pe profit, iar asta va însemna o lovitură puternică pentru bruma de afaceri pe care acești oameni încearcă s-o dezvolte în România”.

În opinia sa, ”sunt măsuri de disperare fiscală, pentru că nu au nici o justificare economică în momentul de față, au doar rolul de a aduna mai mulți bani la buget, rapid, acum și fără nici un fel de predictibilitate, să le dai oamenilor de afaceri un răgaz de șase luni, așa cum spune Codul Fiscal, pentru a-și așeza afacerile, în așa fel încât să poată plăti aceste taxe. Mă aștept ca ritmul de neîncasare a statului din taxe și impozite să crească în perioada următoare, altfel spus economia subterană, evaziunea fiscală, să atingă noi culmi în România”.

După ce PSD și PNL și-au clarificat listele de propuneri pentru scăderea cheltuielilor statului, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat, fiecare pe contul său de facebook, lista măsurilor care să îndeplinească acest deziderat:

Printre măsurile propuse de liderii coaliției se numără „eliminarea” celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut, tăierea unor ”sporuri nejustificate”, comasări și desființări de instituții, reducerea numărului de funcții de conducere în sistemul public și plafonarea îndemnizațiile de conducere la societățile de stat.

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;

b) 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 300.000 lei;

2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Draftul cu măsurile propuse îl găsiți AICI

Valentina Saygo, expert contabil și consultant fiscal cu experiență de peste 20 de ani, fost secretar de stat în ministerul Economiei din mandatul lui Claudiu Năsui: „Să nu vă mai aud că vreți PFA! CASS 10% la total venit si nedeductibil (adica nu se scade din baza de impozitare). Plus CAS 25% cu plafon la 6/12/24/36 (treizecisisase) salarii minime pe economie (probabil intre 3.300 lei si 3.700 lei). Plus impozit 10%. RIP PFA.”

„Te-a pus necuratul să ai profitabilitate mai mare de 30% pe praful asta? Dă-o încoace, că știe guvernu Ciolacu ce să facă cu ea!”, mai scrie Valentina Saygo într-o altă postare pe pagina sa de Facebook.

Claudiu Năsui, vicepreședine al USR, fost ministru al Economiei: „2023 va fi cunoscut ca anul în care PSD și PNL au dat cea mai mare lovitură mediului privat din istoria lor. Am mai spus-o: Marcel Ciolacu este cel mai mare pericol la adresa României”. 

Solistul formației Trooper, Alin Dincă, care este și antreprenor, a comentat măsurile propuse de Guvern, arătând că Executivul vrea „să acopere gaura din buget băgând din nou mâna în buzunarele puținilor oameni care mai muncesc pe bune în țara asta” și că se gândește să-și mute firmele în altă țară pentru că nu vrea ca 45% din munca lui să meargă către un stat care nu oferă nimic contribuabililor.

Redăm mai jos opinia lui Alin Dincă: 

„Postare lungă. Nici nu trebuie să vă obosiți să o citiți. O las aici ca să-mi aduc aminte peste un an cât de sclav sunt.

Am văzut un draft al noilor măsuri fiscale. Mizerabilii vor să acopere gaura din buget băgând din nou mâna în buzunarele puținilor oameni care mai muncesc pe bune în țara asta. 

Mă gândesc să văd exact cum se pot muta niște firme în altă țară. Nu vreau sub nicio formă să cotizez 45% din munca mea către stat. Este aberant să plătesc pentru nimic. Înțeleg să plătesc atunci când primesc ceva în schimb. Însă doar să arunc bani... nu, mulțumesc.

Dacă măsurile astea vor rămâne ca în documentul actual... nici nu vreau să mă gândesc. Nu știu cine gândește planul ăsta de "redresare", însă clar nu a terminat liceul. O să ne facem toți "combinatori". Acolo se fac și bani, ai și multe zile libere pe an, nu plătești taxe și impozite, nici nu e obligatoriu să ai un angajat. 

Aș vrea să scriu așa de multe lucruri, însă nu fac decât să mă enervez tot mai rău. Repet: aș da 45% dacă am avea autostrăzi, săli de concerte, școli, spitale, respect în instituțiile de stat etc. Dar nu vedem decât borduri, pensii speciale, sporuri pentru hemoroizi și stres la computer, analfabeți în posturi publice, instituții de stat conduse în familie, panseluțe de 50 de lei firul etc. Pentru ce să plătim?

Nu au fost în stare nici să atragă fondurile din PNRR! Și când scriam aici că au depus proiecte greșite, sau cu întârziere, săreau niște deștepți să-mi explice că exagerez eu. Nu am exagerat cu nimic! Sunt idioți! Nu sunt în stare să facă nimic, iar oamenii angajați (tot pe relații) să scrie proiecte sunt niște prăpădiți. Nu vrem banii din PNRR, însă ne împrumutăm cu dobândă de 7%! 

Gaura de miliarde din buget trebuie acoperită de cei 5,7 milioane de angajați. Adică suntem "datori" 6500 de lei pentru acoperirea mizeriilor făcute de givernanți. Să nu uit: tot cei 5,7 milioane trebuie să acopere și cele 4,7 milioane de pensii - unele mai speciale decât altele. 

Vreți să vorbim și despre achizițiile făcute de stat în perioada asta? Despre scaunele de 124.000 de euro? Despre noile mașini? Vorbim despre orice vreți voi. 

Deci vor să crească "dările". Fix cum făceau regii cu ceva anișori în urmă. Avem nevoie de bani? Simplu! Îi luăm de la ăia care muncesc. Și așa trebuie să ne fie recunoscători că îi lăsăm să trăiască pe aceste plaiuri! 

După cum bine a spus ieri cineva - toate măririle astea vin în țara în care ieri o femeie a născut pe bordură în fața unui spital. Să cotizăm, zic! Avem pentru ce!

P.S. pentru cei care nu au înțeles din cauza felului în care am scris: nu vorbesc de cei aproape 45% pe care îi dăm la stat când plătim un salariu. Vorbesc despre 45% dați la stat înainte de orice altă plată!”

Liderul USR, Cătălin Drulă, susține că "PSD-PNL au dat drumul la mașina de fum în speranța că nu suntem atenți la portofele".

„Marcel Ciolacu tot <taie> de câteva luni la cheltuieli, de le-a luat naiba. De fapt, au ajuns mai mari ca niciodată. Ca să vedem dimensiunea dezastrului: 280 de miliarde de lei pe primele 6 luni ale anului. Anul trecut erau 240 mld și acum doi ani doar 210 mld, pe aceeași perioadă a anului. Tăierile sunt doar pe hârtie. Creșterile de taxe sunt însă în realitate. Realitatea oamenilor care muncesc, a salariaților, a antreprenorilor. În loc să arunce praf în ochi, dl. premier Ciolacu să își aducă aminte că are obligația legală ca astăzi, cel târziu, să publice raportul semestrial cu privire la situația economică și bugetară", scrie Drulă într-o postare pe Facebook.

El reamintește despre Legea responsabilității fiscal-bugetare și îl întreabă pe Marcel Ciolacu dacă aceasta îi spune ceva.

"Art. 42 Până la sfârșitul lunii iulie a fiecărui an, Ministerul Finanțelor Publice va publica pe site-ul propriu un raport semestrial cu privire la situația economică și bugetară

Ia uitați ce mai zice la art. 25: "În cazul în care raportul semestrial privind situația economică și bugetară constată o deteriorare a soldului previzionat al bugetului general consolidat față de ținta avută în vedere la aprobarea bugetului anual cu mai mult de 0,5% din produsul intern brut luat în considerare la elaborarea bugetului anual și această deteriorare nu se datorează înrăutățirii semnificative a prognozei macroeconomice, Guvernul are obligația de a pune în aplicare măsuri adecvate pentru îndeplinirea țintei privitoare la soldul bugetului general consolidat.”

„Și mai sunt niște articole pe care le-ați putea aprofunda despre datoria publică sărită de 50% PIB. Am verificat pe site-ul Finanțelor, mai devreme, e ultima zi din iulie, dar nu era nimic la secțiunea Rapoarte semestriale. Dar ce mai înseamnă pentru voi PSD și PNL o lege încălcată și să vă comportați în continuare IRESPONSABIL fiscal-bugetar?", a mai scris acesta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.