Gorghiu îl trimite pe Ciolacu să învețe procedurile în contextul discuțiilor referitoare la corectarea legii privind tăierea pensiilor speciale: "E atributul Parlamentului să o reexamineze! Ministerul Justiției își manifestă, însă, disponibilitatea de a sprijini cu expertiză"


Gorghiu îl trimite pe Ciolacu să învețe procedurile în contextul discuțiilor referitoare la corectarea legii privind tăierea pensiilor speciale: "E atributul Parlamentului să o reexamineze! Ministerul Justiției își manifestă, însă, disponibilitatea de a sprijini cu expertiză"

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, îi explică premierului Marcel Ciolacu o serie de aspecte procedurale, după ce acesta anunțase pe Facebook că în cursul săptămânii viitoare va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară "pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR", adăugând că îi solicită ministrului Justiției "ca până atunci să formuleze amendamentele la reglementările contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților".

În acest context, Alina Gorghiu a precizat că Ministerul Justiției "va formula propuneri de amendamente care să răspundă rigorilor CCR", dar procedural "e atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR".

Declarația Alinei Gorghiu: "Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu a adresat public Ministerului Justiției invitația de a «formula amendamentele contestate de CCR cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților».

Este atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR. Parlamentul are manifestarea de voință politică pentru îndeplinirea acestui obiectiv.  

Potrivit legii, Guvernul poate transmite Parlamentului propuneri de amendamente, prin intermediul SGG.  

Ne manifestăm, însă, disponibilitatea de a sprijini cu expertiză Ministerul Muncii, cel care este titularul acestei reforme conform PNRR.  

Pentru că înțelegem contextul deosebit de complicat și sensibilitatea publică generată de tema pensiilor de serviciu, Ministerul Justiției va veni în întâmpinarea Ministerului Muncii și va formula propuneri de amendamente care să răspundă rigorilor CCR, după ce vom vedea motivarea publicată în Monitorul Oficial.

Pentru aceste propuneri de amendamente vom consulta, ca de fiecare dată, CSM, ICCJ și Ministerul Public.  

De asemenea, Ministerul Justiției este disponibil să îmbunătățească constant legislația care intră în domeniul propriu de competență (Codurile din domeniul justiției, legile justiției etc.), lucru de care până acum s-a achitat cu succes".

Postarea premierului Ciolacu: "Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.  

Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele la reglementările contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților.  

Este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din #PNRR.  

Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!".

Amintim că CCR a admis miercuri sesizarea formulată de ÎCCJ împotriva legii privind tăierea pensiilor speciale. Președintele CCR Marian Enache a explicat că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.