Gravisim! Pe teritoriul unei țări NATO, un diplomat rus conectat la GRU organizează regulat parade în cinstea Rusiei


Gravisim! Pe teritoriul unei țări NATO, un diplomat rus conectat la GRU organizează regulat parade în cinstea Rusiei

De la începutul invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei, pe teritoriul unei țări NATO, în Norvegia, s-au organizat câteva parade pentru cinstirea militarilor ruși, ultima având loc cu câteva zile în urmă, de Ziua Marinei Ruse, așa cum a informat publicația TheBarentsObserver.

Paradele din apa Grönfjord-ului, de lângă Barentsburg, au început să se țină după numirea lui Andrey Chemerilo - suspectat de legături cu serviciile militare de informații ale Rusiei - în postul de consul general la Spitsbergen, în Svalbard. Insula Spitsbergen, care este cel mai nordic teritoriu al Norvegiei, are un regim economic reglementat de un tratat internațional din 1920, conform căruia Rusia e angajată în exploatarea cărbunelui, care a rămas mai mult o amintire după zecile de ani de exploatare.  

La paradă au participat nave civile decorate cu steaguri rusești, care nu aveau însă arborat și steagul de curtoazie norvegian, ce ar trebui să fie ridicat alături de steagul național în apele teritoriale norvegiene, în semn de respect pentru țara gazdă.  

În fruntea flotilei, formată din bărci, șlepuri și bărci cu motor, s-a aflat barca consulului Chemerilo, despre care jurnaliștii companiei de televiziune norvegiană NRK și ai Dossier Center au afirmat că anterior a fost înregistrat la Moscova la adresa Academiei Diplomatice Militare din subordinea Ministerului Apărării, specializată în pregătirea ofițerilor de informații militare, printre altele. Evident, Chemerilo neagă această informație și faptul că ar fi de fapt asociat cu informațiile militare - Direcția Principală a Statului Major General al Ministerului Apărării, cunoscută anterior ca GRU.

Canalul Telegram al Consulatului General spune că parada de la Barentsburg se ține deja "tradițional, după ce au mai avut loc de două ori evenimente similare - pe 9 mai, pentru Parada Victoriei, iar în urmă cu un în cinstea Zilei Marinei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.