Dezmăț bugetar în cel mai sărac județ: pesediștii din Vaslui au cheltuit sume colosale cu un festival „internațional” de hore la care participanții au prestat pe gratis. Printre invitați și o țară care nu există


Dezmăț bugetar în cel mai sărac județ: pesediștii din Vaslui au cheltuit sume colosale cu un festival „internațional” de hore la care participanții au prestat pe gratis. Printre invitați și o țară care nu există

În timp ce două liceene din județ, plecate să lucreze sezonier la mare, au fost protagonistele unei situații dramatice la Mangalia, Vasluiul petrecea de mama focului la un festival de dansuri populare organizat de autoritățile locale cu un efort financiar deloc neglijabil în contextul găurii bugetare colosale pe care coaliția habar nu are cum s-o cârpească.

Festivalul „Hora din Străbuni”, desfășurat între 2-6 august, a reunit formații folclorice dansatoare din 11 țări care au prestat gratuit, primind în schimb cazare și masă de aproximativ 800.000 de lei (peste 163.000 de euro). În afara faptului că aproximativ 900 de spectatori cu bilete sau abonamente plătite s-au delectat patru seri la rând cu spectacole de muzică și dans tradiționale, festivalul nu a generat niciun avantaj important pentru județul Vaslui: nici de imagine, nici din punct de vedere financiar, încasările produse de eveniment fiind efectiv ridicole comparativ cu sumele cheltuite de la buget.

Mic calcul. Având în vedere capacitatea Teatrului de vară din Vaslui, unde s-a derulat evenimentul, organizatorii au pus în vânzare în jur de 900 de bilete și abonamente.

Cele 500 de abonamente vândute de organizatori contra a 30 de lei fiecare au generat în jur de 15000 de lei, iar restul de 400 de locuri pentru care s-au vândut bilete a câte 10 lei bucata e posibil să le fi adus în jur de 16.000 de lei (pentru cele 4 zile de festival), presupunând că s-au vândut toate și nu au fost date gratuit pe la cunoștințe și obligații. Așadar, totalul încasărilor ar putea fi undeva la 31.000 de lei, sumă ridicolă care nu acoperă nici măcar o zi de festival. 

Mai mult, fiecare seară de festival s-a încheiat cu o petrecere grandioasă la care au participat în special bugetarii PSD, din gașca primarului Vasile Pavăl și a baronului Dumitru Buzatu (foto sus și jos - alături de Lucian Onciu, directorul Centrului Cultural Vaslui), chiolhanurile monstruoase ținând adesea până în zori, potrivit siteului știriest.ro. Aceeași publicația preia și comentariile mai multor vasluieni nemulțumiți de risipă care se arată indignați că o serie de clădiri publice valoroase din oraș stau să cadă, în vreme ce festivalierii PSD se pregătesc de un alt eveniment dansant, organizat tot din bani publici - „Zilele Vasluiului” (13-1g august). 

În centrul acestui tablou vasluian se află -  în sacou gri -Dumitru Buzatu, eternul baron al județului Vaslui, încadrat de Lucian Onciu (stânga imaginii) și Vasile Pavăl (dreapta img)

Și un consilier local din opoziție atrage atenția că evenimentul „Hora” este mai degrabă unul electoral, confiscat de PSD în scop de promovare și sifonare, cheltuielile din bugetul local nefiind făcute transparent. 

De asemenea, beneficiul adus întregii comunității nu este nici el prea clar atâta vreme cât nu generează turism și nici nu are rol sau efect de promovare a județului Vaslui, publicațiile centrale neacordând nicio atenție evenimentului. 

TVR Iași a asigurat transmisiunea în direct pe perioada evenimentului, dar a făcut-o contra cost, primind de la organizatori în jur de 70.000 de lei. 

Redăm mai jos precizările consilierului local Mihaela Bohotineanu (USR) care a semnalat, de altfel, și prezența la festival a unei formații sub steagul Ciprului de Nord, formațiune statală care nu este recunoscută internațional decât de Turcia invadatoare:

„Este ultima zi a Festivalului Internațional de Folclor Hora din Străbuni, un eveniment de care vasluienii s-au bucurat, dar care a și stârnit discuții aprinse despre cheltuirea banului public. (...)

Deși ar fi fost normal să fim invitați la recepția organizată în prima zi de festival, am aflat doar din presă că evenimentul a fost unul dedicat exclusiv PSD, am primit această invitație pentru vineri, la Poligonul Paiu.

În jur de ora 23.00 am ajuns la locul cu pricina, iar presupunerile mele s-au dovedit cu totul modeste având în vedere: numărul  extraordinar de mare de invitați; participarea unor cetățeni care nu aveau absolut nicio legătură cu desfășurarea acestui festival.

Ar fi fost de înțeles dacă ar fi fost o petrecere pentru voluntarii implicați în buna desfășurare a festivalului, dar totul a fost cu mult peste orice imaginație.

În ședința ordinară  din 27 iulie,  am aprobat anumite cheltuieli legate de acest eveniment și vă invit să urmăriți rezumatul discuției consemnată în Procesul-verbal al Comisiei Buget, unde s-au cerut lămuriri în legătură cu costurile și cu numărul de persoane, urmând a se face un amendament în plen.

Amendamentul era pentru reducerea sumei de 320 lei la 270 lei, dar nu l-am mai propus având în vedere nivelul acestui festival și ca să nu se spună despre această comunitate „It's a small town", așa cum am auzit la o refugiată ucraineană, în scurtul răgaz petrecut împreună în așteptarea unui tren.

Pentru că asta suntem, un oraș mic, dar care se distrează pe bani mulți. 

În condițiile în care în această  toamnă GUVERNUL CIOLACU DĂ CU O MANĂ ȘI IA CU ȘAPTE:

- suprataxarea va pune la grea încercare mediul privat;

- va împinge acest sector până la limita legalității; 

- pachetul de austeritate va face pentru noi toți viața mai scumpă;

- sunt puse în așteptare:

     - reforma în administrație;

     - reforma salariilor;

     - reforma pensiilor,

este absolut obligatorie cheltuirea cu responsabilitate a banului public.

A fost un festival scump, 70.000 lei a costat spațiul de emisie pe TVR Iași și cred că, de asemenea, avem obligația să primim răspuns și la aceste întrebări:

Pe termen scurt este un eveniment frumos, care a oferit posibilitatea interacțiunii cu valori culturale din diverse locuri de pe mapamond, dar pe termen lung în ce mod putem valorifica organizarea acestui festival?

Este promovat suficient?

Este inclus într-un circuit/program/pachet turistic?

Se urmărește obținerea maximului de beneficii?

Sau se oprește doar aici, în local? 

Sunt întrebări la care trebuie să ne răspundem cu toții și trebuie să vorbim și de *OPORTUNITATE* dar și, mai ales, în cazul acestor sindrofii, de *MORALITATE*, astfel încât expresia „dar a și făcut" să nu mai mulțumească pe absolut nimeni.

În baza Legii 544 privind accesul la informațiile de interes public, cer oficial detalierea cheltuielilor ocazionate de acest eveniment, pentru a se lămuri dacă organizarea aduce beneficii economice comunității, dacă există posibilitatea regândirii organizatorice a festivalului, astfel încât, cei 800.000 lei cheltuiți pentru organizarea lui să aducă beneficii întregii comunități”.

„NU EXISTĂ CIPRU DE NORD, fiind recunoscut  doar de Turcia! 

Ce a însemnat invazia turcă din 1974? Desigur încălcări ale dreptului omului și crime împotriva umanității.

În Nicosia se află linia verde militarizată, patrulată de forțe ale Națiunilor Unite, linie marcată  de sârmă ghimpată, iar pe unele străzi, trotuarele  se află în state diferite , drapelele  Greciei și  al Turciei fiind arborate față în față, la distanță de câțiva metri.

Cine a făcut invitația către  acest grup care reprezintă un stat nerecunoscut internațional?

"România este țară membră UE, iar organizatorii festivalului dacă ar fi avut cunoștințe de bază, de istorie sau geopolitică, nu ar fi trebuit să  accepte așa  zișii delegați din Cipru de Nord.

O țară europeană recunoaște un teritoriu ocupat prin invazie, ca țară independentă.

Acest act arată  încă o dată  neglijența organizatorilor și felul în care înțeleg  să-și  facă datoria. 

Nu există  Northern Cyprus."

Da, în Cipru încă se doarme cu arma încărcată la cap, în timp ce cea de vânătoare  se află  sub cheie.

Serviciul militar este obligatoriu,  durează 24 de luni, și  excepțiile sunt cu adevărat  rare.

Poporul cipriot nu a uitat rănile provocate de o invazie care a lăsat în urma multă  suferință și trăiește încă  cu teama ca istoria ar putea să repete...”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.