Austria și Ungaria, cei mai importanți „idioți utili” ai regimului criminal de la Kremlin. Miliarde de euro au pompat cele două țări UE în „pușculița de război” a lui Putin de la începutul războiului


Austria și Ungaria, cei mai importanți „idioți utili” ai regimului criminal de la Kremlin. Miliarde de euro au pompat cele două țări UE în „pușculița de război” a lui Putin de la începutul războiului

Austria este unul dintre marii „idioți utili ai lui Putin”, Viena continuând nu doar să importe gaz rusesc, ci și semnând contracte, pe termen lung, în acest sens cu Rusia, arată The Economist.

Contractele energetice favorabile Moscovei vor continua să fie în vigoare încă 17 ani, mai scrie publicația arătând că, de la începutul războiului, Austria a achitat în conturile Gazprom 7 miliarde de euro. 

De aceea țara este plasată pe locul doi după Ungaria în clasamentul The Economist al „idioților utili ai lui Vladimir Putin”.

Publicația dă drept exemplu un scandal pe care cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat să-l mușamalizeze după atacul rusesc asupra Ucrainei, scrie postul public german ARD.

Austria a anunțat că a reușit să facă ceva ce nimeni nu credea posibil. „Ne-am redus dependența de gazul rusesc de la 80% la începutul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei la 20%”, a anunțat Nehammer cu puțin timp înainte de Crăciun.

Totuși, această scădere s-a datorat încercării lui Putin de a șantaja Viena prin închiderea temporară a robinetului de gaze. Exact asta explică și scăderea la 20 la sută. Însă în momentul de față cota de gaze rusești este din nou ridicată - 60%, amintește televiziunea publică germană.

„În ciuda tuturor declarațiilor politice, dependența Austriei de gazele naturale nu a scăzut semnificativ de la începutul războiului”, explică Wolfgang Müller de la Institutul de Istoria Europei de Est de la Universitatea din Viena, citat de ARD. Austria nu a făcut încă ceea ce a reușit Germania - să reducă importurile de gaze din Rusia de la 55% la zero. Asta înseamnă că din Germania către Moscova nu mai plătim cu euro sau ruble pentru facturile de gaze.

Cu toate acestea, Austria continuă să plătească, iar Mueller comentează că acest lucru este de două ori „benefic” pentru Putin. Expertul explică că situația face ca Austria să fie dependentă și predispusă la șantaj. El notează că Viena „desigur, finanțează și casieria militară a unui agresor”. 

ARD subliniază că cele 7 miliarde de euro ale Austriei către Moscova de la începutul războiului ar putea să nu pară o sumă impresionantă față de profitul total de 390 de miliarde de euro pentru Moscova din exporturile de petrol și gaze în aceeași perioadă. Wolfgang Müller estimează însă că în Austria e vorba de 590 de euro pe cap de locuitor pentru casieria militară a lui Putin.

Analistul rezumă ceea ce este evident: agresorul primește mult, iar victima puțin. Până acum Viena a oferit Ucrainei un miliard de euro, care nu includ însă ajutorul pentru persoanele care fug din țara atacată și multe alte lucruri. 

Austria are o reputație proastă de a fi un refugiu de lux pentru oligarhii internaționali, mai amintește ARD. Iar compania austriacă OMV are un contract cu Gazprom, care este extrem de profitabil pentru partea rusă. Austria se angajează să ia anual din Rusia 6 miliarde de metri cubi de gaz. Așa-zisa clauză „take or pay” din contract, valabilă până în 2040, obligă Austria să plătească Gazprom pentru cantitățile convenite, indiferent dacă dorește sau nu acest gaz rusesc.

Contractul a fost prelungit în prezența fostului cancelar Sebastian Kurz, membru al Partidului Popular Austriac. Vladimir Putin a zburat la Viena special pentru asta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.