Ministrul chinez al Apărării începe o vizită în Rusia şi Belarus / Vladimir Putin ar urma să ajungă și el, toamna asta, în China


Ministrul chinez al Apărării începe o vizită în Rusia şi Belarus / Vladimir Putin ar urma să ajungă și el, toamna asta, în China

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, se va deplasa în Rusia în perioada 14-19 august pentru a participa la a 11-a conferinţă de la Moscova privind securitatea internaţională şi va efectua o vizită în Belarus, potrivit lui Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, citat de Agerpres.

Pe lângă un discurs pe care îl va rosti la conferinţă, Li va avea de asemenea discuţii cu responsabili ai apărării din Rusia.

„În timpul vizitei sale în Belarus, el va avea întâlniri şi discuţii cu lideri naţionali şi militari belaruşi şi va vizita unităţi militare din Belarus", a precizat purtătorul de cuvânt.

Legăturile dintre Beijing şi Moscova au rămas strânse în ultimii ani, în ciuda invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia din februarie 2022.

Luna trecută, consilierul diplomatic al preşedintelui rus Vladimir Putin a indicat că acesta din urmă intenţionează să se ducă în China în octombrie, ca răspuns la invitaţia omologului său Xi Jinping, care a vizitat Moscova în martie.

Ar fi prima călătorie a lui Putin în China de la începutul ofensivei militare ruse în Ucraina. Cu câteva săptămâni înainte de începutul ofensivei, el s-a dus la Beijing cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă organizate de vecinul său chinez.

Cele două ţări împărtăşesc o dorinţă comună de a contracara ceea ce ele prezintă drept hegemonie americană.

Ele menţin relaţii strânse care s-au consolidat în ultimii ani, în domeniul militar dar şi în cel economic, mai ales după declanşarea ofensivei Kremlinului în Ucraina şi ploaia de sancţiuni occidentale care au lovit Rusia.

China a cerut respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, ceea ce implică şi Ucraina, dar nu a condamnat niciodată în mod explicit şi public invazia rusă. Ea intenţionează, în paralel, să joace un rol de mediator in conflict. 

Încă din iunie 2022, Statele Unite au cerut Chinei să nu mai sprijine invazia rusă din Ucraina, pentru a evita să se plaseze „de partea greșită a istoriei”. 

„La mai bine de trei luni de la invazia brutală, China este încă de partea Rusiei. Continuă să răspândească propaganda rusă în întreaga lume. Continuă să protejeze Rusia în organizațiile internaționale, sustrăgându-se de la responsabilitățile care-i revin ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, și încă neagă existența atrocităților comise de Rusia în Ucraina, sugerând, în schimb, că acestea ar fi niște înscenări”, a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Acesta a avertizat că țările care se aliniază de partea președintelui rus, Vladimir Putin, se vor plasa, în mod inevitabil, de partea greșită a istoriei. „Este timpul ca liderii lumii să vorbească clar împotriva agresiunii flagrante a președintelui Putin și să fie alături de poporul ucrainean”, conchidea diplomația americană.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.