Economia Ungariei se prăbușește dramatic, ajungând într-o situație comparabilă cu cea din 1996. În pofida acestor realități, guvernul de la Budapesta se declară optimist


Economia Ungariei se prăbușește dramatic, ajungând într-o situație comparabilă  cu cea din 1996. În pofida acestor realități, guvernul de la Budapesta se declară optimist

Economia Ungariei a ajuns într-o situație comparabilă cu cea din 1996, potrivit index.hu, după ce a scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv și s-a contractat cu 2,4% anual în al doilea trimestru, așa cum arată o primă lectură a datelor publicate miercuri de Biroul Central de Statistică (KSH) – sursa AICI.

KSH a spus că industria și serviciile bazate pe piață, în principal transportul, depozitarea și comerțul, au contribuit cel mai mult la declin, în timp ce scăderea ar fi fost amortizată de performanța agriculturii. 

Un economist al Erste Bank, János Nagy, a explicat că, datele lunare de producție au arătat deja o scădere care a avut loc pe majoritatea fronturilor în perioada aprilie-iunie, de la comerțul cu amănuntul la industrie și construcții, care au evoluat destul de slab în perioada în cauză. 

Ministrul Economiei, Márton Nagy, a declarat că al doilea trimestru a fost, într-adevăr, cel mai afectat de recesiune, dar în trimestrele 3 și 4 ar fi de așteptat o creștere rapidă, potrivit index.hu. 

Comentând datele, Ministerul Finanțelor a declarat că „fundamentele economiei (maghiare) sunt stabile” și că este de așteptat ca economia maghiară să își revină la creștere în a doua jumătate a anului, putându-se descurca mai bine decât media UE anul viitor, în ciuda războiului din Ucraina, a stagnării economiei germane și a „sancțiunilor de la Bruxelles”

Declarația Ministerului Finanțelor a menționat între atuurile economiei maghiare ocuparea record a forței de muncă și o rată a șomajului printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, la care se adaugă performanța din agricultură, exporturile și scăderea inflației.

 Ministerul a subliniat veniturile reale mai mari și consumul, creșterea în industrie și o îmbunătățire a balanței comerțului exterior între factorii care ar stimula economia, în timp ce datorită măsurilor guvernamentale este de așteptat că inflația să scadă la o singură cifră înainte de sfârșitul anului. 

Între timp, rata investițiilor maghiare, de 28 la sută, „este în prezent cea mai mare din Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Finanțelor de la Budapesta. 

Cu toate acestea, comunicatele foarte optimiste ale guvernului maghiar ar putea fi rapid contrazise dacă s-ar repeta situații precum închiderea fabricii IBM din Vác, de săptămâna aceasta, care avea mai multe sute de angajați si care va fi mutata la Guadalajara în Mexic – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.