Radio Free Asia: mai mulți comentatori online din China compară uciderea lui Prigojin cu mai vechile reglări de conturi din cadrul Partidului Comunist Chinez


Radio Free Asia: mai mulți comentatori online din China compară uciderea lui Prigojin cu mai vechile reglări de conturi din cadrul Partidului Comunist Chinez

În China a apărut un val imens de discuții online legate de uciderea șefului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, mulți comentatori făcând comparații între maniera rusă de rezolvare a problemelor legate de luptele interne pentru preluarea conducerii statului cu cea din trecutul nu atât de îndepărtat al Partidului Comunist Chinez, a relatat Radio Free Asia. 

Știrea despre moartea șefului Wagner a apărut la miezul nopții în China. Imediat, numeroși bloggeri chinezi au încărcat videoclipuri în care au discutat implicațiile uciderii lui Prigojin. Unii internauți au creat sondaje precum „Cine se află în spatele prăbușirii avionului lui Prigojin?”

Printre altele, uciderea lui Prigojin a fost numită „versiunea rusă a incidentului Lin Biao”, făcându-se referire la un lider de top al Partidului Comunist Chinez, odinioară succesor ales al lui Mao Zedong, despre care se crede că a murit în 1971, când avionul său s-a prăbușit în Mongolia. 

Narațiunea oficială chineză este că Lin a plănuit să-l asasineze pe Mao și atunci când complotul său a eșuat, acesta a încercat să fugă de la Beijing către Moscova, dar având combustibil insuficient pentru a finaliza zborul. 

„Cetățenii chinezi acordă atenție acestui lucru din cauza relației strânse dintre Xi și Puțin. Dacă cineva se opune lui Putin, soarta lui este pecetluită, la fel cum, dacă cineva i s-ar opune lui Xi, ar putea avea soarta lui Lin Biao”, a punctat profesorul Yang Haiying de la Universitatea Shizuoka din Japonia. 

Dar Hu Ping, editor onorific al revistei Beijing Spring din New York, a apreciat că relația dintre Prigojin și Putin nu poate fi comparată direct cu cea a lui Lin Biao și Mao Zedong, adăugand că accidentul lui Lin Biao a fost șocant, în timp ce moartea lui Prigojin a fost una dramatică, provocând o mulțime de discuții și scenarii. 

„Pentru Partidul Comunist Chinez, acest lucru nu este sensibil din punct de vedere politic, întrucât este vorba doar despre un eveniment extern, chiar dacă unul dramatic”, a spus Hu. 

Unii comentatori chinezi online au remarcat însă corect riscul inerent de a înfrunta autocrații din ceea ce unii dintre ei au îndrăznit să numească state „totalitare”

„Prigojin, șeful mercenarilor, în mod clar nu înțelegea politica. Nu s-a uitat la House of Cards? A făcut greșeala de a se răzvrăti împotriva lui Putin”, a scris bloggerul Yojia Fleet. 

Yu Sui, profesor la Centrul Chinez pentru Studii Mondiale Contemporane, a concluzionat –  „Conflictul dintre mercenari și armata rusă este doar vârful icebergului cu privire la contradicțiile inerente în societatea rusă” – sursa AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.