EXCLUSIV Alecu Reniță pune punctul pe i: "Fără NATO, rușii ar dansa cazacioc și la București și la Berlin și la Paris și la Lisabona. Nu există niciun caz de-a lungul istoriei în care rușii să fi ocupat un teritoriu și să fi adus prosperitate!"


EXCLUSIV Alecu Reniță pune punctul pe i: "Fără NATO, rușii ar dansa cazacioc și la București și la Berlin și la Paris și la Lisabona. Nu există niciun caz de-a lungul istoriei în care rușii să fi ocupat un teritoriu și să fi adus prosperitate!"

Fără protecția NATO, întreaga Europă ar fi fost ținta imperialismului rusesc, a subliniat ex-deputatul Alecu Reniță, semnatar și votant al Declarației de Independență a Republicii Moldova, scriitor și jurnalist, în ediția din data de 29 august a emisiunii #raport, realizată la Chișinău de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația Podul.md. 

În acest context, Alecu Reniță a invocat, printre altele, o declarație imperialistă făcută de Boris Elțîn din poziția de președinte al Rusiei. 

Totodată, Alecu Reniță a subliniat că rușii, de-a lungul istoriei, au făcut prăpăd în orice teritoriu pe care l-au ocupat. 

Alecu Reniță: Fără NATO, rușii ar dansa aici cazacioc. Nu aici la Chișinău, că aici dansează demult, ci și la București și la Berlin și la Paris și la Lisabona. Am citit ceea ce îi spunea Elțîn, dacă nu mă înșel în 1993, președintelui SUA: "Da, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, dar voi, americanii, trebuie să înțelegeți că Europa este a noastră, a Rusiei. Voi trebuie să ne lăsați pe noi să administrăm Europa". Acestea sunt chestiuni foarte serioase. Rușii au privit întotdeauna la Europa ca la o parte a imperiului rusesc. Nu în zadar aveau Zidul Berlinului acolo unde și-l stabiliseră. Luaseră trei sferturi din Europa dacă o iei la modul serios.  

Nicolae Chicu: Iar toată partea pe care au administrat-o era mult mai săracă decât partea administrată de americani.  

Alecu Reniță: Exact. Nu există niciun caz de-a lungul istoriei în care rușii să fi ocupat un teritoriu și să fi adus prosperitate. Oriunde au intrat ei, au făcut prăpăd. Întotdeauna a fost sărăcie, corupție, jaf, insultarea și batjocura față de om. Uitați-vă la Putin cât a măcelărit. Un sfert de milion de tineri i-a băgat în Ucraina și i-a ucis.  

Nicolae Chicu: Mașină de tocat.

Alecu Reniță: Mașină de tocat. Iar el exact ca Stalin spunea că nu vede diferență cu 1 milion în plus sau în minus. 1 milion de oameni pe care i-a ucis e o statistică. Noi am simțit pe pielea noastră că viața omului nu are absolut nicio valoare în Uniunea Sovietică. Dacă voia venea, te aresta, te ucidea și erai dispărut pentru totdeauna. Și nu o persoană, ci popoare întregi, cum a fost cu tătarii din Crimeea sau cum au luat de aici din Basarabia familii întregi. Deci viața omului nu are valoare. În capul rușilor este o singură idee fixă și anume că statul are valoare, iar omul nu are nicio valoare.  

Vedeți video de la 1:28:00



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.