Rareș Bogdan avertizează PSD: "Vom fi extrem de duri! S-a încheiat cu binele! Dacă vor să părăsească guvernarea, pot s-o facă!". Liniile roșii trasate de PNL în privința asumării răspunderii pe măsurile fiscale


Rareș Bogdan avertizează PSD: "Vom fi extrem de duri! S-a încheiat cu binele! Dacă vor să părăsească guvernarea, pot s-o facă!". Liniile roșii trasate de PNL în privința asumării răspunderii pe măsurile fiscale

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a explicat luni că, din rațiuni ce țin mai ales de criza de securitate din Europa, formațiunea politică pe care o reprezintă va rămâne la guvernare, dar va adopta o linie mult mai dură în relația cu PSD. Acesta a dat de înțeles că PNL va rămâne la guvernare chiar și în situația în care PSD va decide să rupă coaliția. 

Rareș Bogdan: Au fost voci ieri, în ședința de la Vila Lac cu președinții de filială și apoi cu grupurile parlamentare, respectiv astăzi, în ședința Biroului Permanent Național, care au exprimat și această posibilitate. Dar au fost voci izolate. Nu este un curent în cadrul partidului, iar acele voci erau, la rândul lor, doar exasperate de o relație tensionată cu PSD în teritoriu și nu priveau serios această opțiune (de ieșire de la guvernare - n.red.). Deci PNL nu părăsește guvernarea. Nu părăsește corabia atunci când e greu, în plină furtună. Ne-am asumat guvernarea în timpul pandemiei, ne-am asumat guvernarea în timpul începutului războiului din Ucraina și în vremurile extrem de complicate ale crizei energetice. Nu avem niciun motiv să părăsim guvernarea, dar vom fi extrem de duri începând de acum și trebuie să fim tratați pe picior de egalitate, pentru că nu mai acceptăm niciun fel de atac și niciun fel de încercare de a izola Partidul Național Liberal sau de a pune la colț primarii noștri, președinți de consilii județene sau reprezentanții noștri din teritoriu. Deci nu părăsim guvernarea. Nu se pune această problemă. Suntem responsabili, avem o asumare clară în fața românilor. Dacă alții vor să părăsească guvernarea, pot s-o facă. Noi vom guverna în continuare. Dar în ultimele luni nu am fost pe picior de egalitate. PSD a încercat să domine această coaliție și să-și impună punctele de vedere. Iar noi am arătat eleganță și un spirit pentru a păstra această coaliție - pentru stabilitatea României și pentru că suntem cei care am promis atât partenerilor euro-atlantici în contextul războiului din Ucraina, cât și partenerilor noștri de la Bruxelles și românilor, că nu vom produce în niciun caz cutremure la nivelul României într-o zonă unde vedeți că Ungaria se îndepărtează de la ceea ce înseamnă stat de drept și democrație, Turcia este într-o veșnică mișcare între autocrație și democrație, Balcanii sunt în vrie, așadar doar de România ar mai fi nevoie pentru a crea o furtună perfectă la nivelul acestei zone. Deci noi suntem conștienți de asta, avem responsabilitate și suntem oameni cât se poate de raționali, numai că așa nu se mai poate. Deci lucrurile nu mai merg ca până acum. S-a încheiat cu partea de răbdare. Am lăsat prea mult capul plecat, am fost mult prea răbdători cu cei care - în momentul în care au văzut că ne dorim foarte mult ca românii să nu sufere și să guvernăm pentru România înainte de orice și nu pentru interesul unui partid sau a unui lider politic - au crezut că este o formă de slăbiciune. Vă asigur că nu suntem deloc slabi. Am fost băieții mult prea cuminți din coaliție. Vom deveni băieți extrem de agresivi, extrem de duri și extrem de radicali. S-a încheiat cu binele! 

Reporter: Această duritate, această sancționare a PSD-ului despre care vorbiți cum se va manifesta?

Rareș Bogdan: Printr-o poziție clară. În momentul în care este atacat un prim-vicepreședinte ca Dan Motreanu de către personaje marginale, care consideră că pot să crească atacând un lider de talia lui sau a lui Emil Boc sau a lui Ilie Bolojan sau al lui Nicolae Ciucă, vom reacționa cu supramăsură. În momentul în care va fi atacată Raluca Turcan sau Cătălin Predoiu sau Alina Gorghiu sau Gheorghe Flutur sau Rareș Bogdan, nu vom mai tăcea și ne vom lăsa gurile de foc să reacționeze pe loc. Noi știm să respectăm, dar trebuie să fim respectați!

Rareș Bogdan a prezentat totodată care sunt liniile roșii pe care PNL le-a trasat în privința asumării răspunderii de către Guvernul Ciolacu pe noile măsuri fiscale. 

Rareș Bogdan: Credeam că vreți să vorbim despre măsurile fiscale, despre cele de restrângere a cheltuielilor și despre combaerea evaziunii fiscale. Vă informez că radarele din vămi încă nu funcționează și în România intră tiruri întregi de marfă care se vinde fără acte în zona de legume, de fructe, de petrol, iar lucrurile astea trebuiesc combătute. Înainte de a lua măsuri fiscale care vor afecta într-un mod sau altul - chiar dacă ele au fost mult ajustate prin contribuția PNL și prin amprenta PNL față de cele anunțate în spațiul public de către dumneavoastră prin drafturile scurse din Ministerul Finanțelor sau din clădirea Guvernului - lucrurile clar că vor pune o parte din greutățile acestei perioade pe mediul de afaceri.

Reporter: Care sunt aceste măsuri care pot dăuna? 

Rareș Bogdan: Deci sunt multe măsuri care vor dăuna, dar în același timp trebuie să ne uităm care este reversul medaliei. Reversul medaliei e să pierdem fondurile europene. Avem până la ora asta angajate contracte semnate de 17 miliarde din bani din PNRR, avem 9,8 miliarde atrași deja din PNRR. Sunt bani pe care trebuie să îi plătim, deci acești bani trebuie atrași. Pentru a atrage acești bani este nevoie de reforme, pentru că Comisia Europeană dă banii, dar e nevoie de reforme. Banii nu-i iei fără să oferi ceva în schimb. De asemenea, la fondurile structurale, situația este similară și nu vrem să ne trezim în situația în care Comisia Europeană, care a trimis deja două scrisori către România, să ajungă la o sancționare a celor buni platnici și a celor care folosesc banii europeni pentru dezvoltarea comunităților, fie că sunt din Cluj, din Oradea, din Sibiu, din Alba, din Sinaia sau din Constanța.

Reporter: Comisia Europeană spune că firmele mici, microîntreprinderile ar trebui să fie taxate mai mult decât sunt în prezent. Totuși, liberalii susțin actuala taxare.

Rareș Bogdan: Sunt câteva linii roșii pe care Partidul național Liberal, astăzi, în Biroul Permanent Național și le-a asumat. Nu suntem de acord și nu vom trece în actul de asumare - care va fi unul emis de către Ministerul Finanțelor, condus de PNL, dar asumat de către Guvernul Ciolacu - cu creșterea impozitului pe dividende mai mult de 8%. Deja este o creștere de la 5% la 8% făcută în urmă cu un an. Deci 8% impozit pe dividente este suficient. Nu sunt de acord cu creșterea de 10% sau 14%. Totodată, nu suntem de acord cu scăderea plafonului la microîntreprinderi de la 500 de mii de euro. Plafonul trebuie să rămână la 500 de mi de euro chiar dacă, sigur, până în 2017, vă amintiți că plafonul la microîntreprinderi era la 100 de mii de euro. Plafonul de 500 de mii de euro ajută microîntreprinderile. Vorbim de 360 de mii de microîntreprinderi în România, care se încadrează în acest plafon. De asemenea, nu suntem de acord - pentru că este un atac direct la proprietate, iar acest lucru nu putem să-l concepem în anul de grație 2023 - cu impozitarea cu 1% a proprietăților cumulate. Putem discuta pentru imobile, strict pentru imobile, nu cumulate, deci nu pentru două-trei-patru imobile, ci pentru cele care depășesc valoarea de 500 de mii de euro și nu sunt cu credit bancar. Pentru valoarea care depășește, putem să acceptăm o plată de 0,3%. Sunt unul dintre cei care sunt direct loviți de această măsură. Nu este absolut nicio problemă, o aplaud, deși nu este cea mai liberală și capitalistă măsură.

Reporter: Ce impozit ați plăti dumneavoastră dacă s-ar aplica?

Rareș Bogdan: Mult mai mare, pentru că am o proprietate în care locuiesc, care valorează peste 500 de mii de euro.

Reporter: Cât valorează?

Rareș Bogdan: Vreo 700-800 de mii de euro. Deci plătesc fără nicio problemă impozitul pentru cei 300 de mii de euro care depășesc pragul de 500 de mii de euro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.