Sindromul ”Prigojin”. Ce anunță eliberarea rapidă a satului Robotyne de către trupele ucrainene? O nouă TRĂDARE printre mercenarii lui Putin. De data asta e vorba despre gruparea neonazistă ”Rusich”, construită după chipul și asemănarea PMC Wagner. Motivele


Sindromul ”Prigojin”. Ce anunță eliberarea rapidă a satului Robotyne de către trupele ucrainene? O nouă TRĂDARE printre mercenarii lui Putin. De data asta e vorba despre gruparea neonazistă ”Rusich”, construită după chipul și asemănarea PMC Wagner. Motivele

Eliberarea satului Robotyne din sudul Ucrainei, la sfârșitul lunii august, a marcat străpungerea primei linii de apărare a Rusiei și câștigarea unui important punct strategic în rețeaua rutieră și feroviară care duce spre Crimeea. Meritul aparține, fără îndoială, forțelor ucrainene, dar se pare că acest avans a fost făcut posibil și de intenția anunțată a unui grup de mercenari ruși de a opri lupta în primele linii ale satului Robotyne.

Mercenarii grupului paramilitar rus neo-nazist Rusich, staționat la linia frontului lui Robotyne, amenințaseră de pe 25 august că vor depune armele întrucât unul dintre comandanții și membrii fondatori ai grupului, Yan Petrovsky, a fost reținut în Finlanda și se confrunta cu extrădarea în Ucraina, iar Moscova nu a acționat pentru eliberarea lui, conform France 24. 

Petrovsky, care a co-fondat grupul Rusich în 2014, pentru a lua parte la ocuparea Donbasului, se confruntă cu diverse acuzații legate de terorism în Ucraina și riscă să fie condamnat la 20 de ani de închisoare dacă va fi extrădat. 

O serie de mesaje de pe rețeaua Telegram arată că mai mulți membri ai Rusich și-au exprimat frustrarea față de tratamentul pe care îl au din partea autoritățile ruse, într-unul dintre aceste mesaje, un mercenar revoltat întrebându-se rhetoric:  „Dacă țara nu-și poate proteja cetățenii, de ce ar trebui cetățenii să-și protejeze țara?” 

După eliberarea satului Robotyne nu a existat nicio confirmare oficială – nici de la Rusich, nici de la ministerul rus al apărării – că luptătorii grupului ar fi încetat să lupte, dar potrivit expertului militar Jeff Hawn de la Institutul New Lines din Washington DC, acesta este un scenariu foarte credibil. „Există o posibilitate foarte mare ca mercenarii să fi depus armele, ceea ce ar fi contribuit probabil la căderea satului Robotyne”, a explicat expertul american, preluat de France 24. 

Hawn a adăugat că revolta mercenarilor ar avea probabil mai puțin de-a face cu detenția liderului grupului decât cu o pierdere a motivației în rândul luptătorilor mercenari ruși în general, în paralel cu incapacitatea crescândă a Moscovei de a-i ține sub control dupa revolta eșuată a PMC Wagner și uciderea lui Prigojin. 

„Acești băieți probabil caută doar o scuză pentru a ieși”, a spus el. „Își dau seama că Ucraina nu va renunța. Nu m-ar surprinde dacă unii dintre aceștia se vor pocăi și se vor alătura brusc Legiunii Ruse Libere, mai ales dacă sunt plătiți în dolari”, a punctat el, referindu-se grupul de luptători ruși pro-Kiev care a susținut că a organizat mai multe atacuri anul acesta în regiunea Belgorod din Rusia. 

„Cred că incidentul din Robotyne este semnificativ și că este un semn că mai multe lucruri vor urma”, a mai spus Hawn, conform France 24 – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.