"Aveți pe cineva care a spus «am văzut această explozie»?". Generalul Virgil Bălăceanu contestă că o dronă ar fi căzut pe teritoriul României


"Aveți pe cineva care a spus «am văzut această explozie»?". Generalul Virgil Bălăceanu contestă că o dronă ar fi căzut pe teritoriul României

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat marți, 5 septembrie, în emisiunea Politica Zilei de la B1TV, moderată de jurnalista Ioana Constantin, de ce nu consideră plauzibil că o dronă de-a trupelor ruse, de proveniență iraniană, a căzut pe teritoriul României în urma atacurilor efectuate în ultimele zile de Rusia asupra porturilor ucrainene Reni și Ismail. 

Concret, Virgil Bălăceanu a precizat că explozia unei astfel de drone ar fi fost observată de localnici. De asemenea, generalul a menționat că resturile dronei "ar fi trebuit să fie găsite până acum". 

Virgil Bălăceanu: Mă uitam la fotografie, iar dacă fotografia este reală și drona a căzut - deci nu vorbim despre resturi de dronă - pe malul drept al fluviului Dunărea, atunci a căzut în zona Plauru (comuna Ceatalchioi). Ei bine, lucrul acesta ar fi fost observat. În momentul în care încep atacurile asupra porturilor dunărene, cetățenii nu cred că mai dorm în continuare și sunt destul de atenți. Or, dincolo de ceea ce ne spune Ministerul Apărării, că nu a existat nicio amenințare la adresa României - o amenințare din punct de vedere militar - n-am auzit nicio declarație. La un moment dat, primarul ne spunea despre posibile resturi care ar fi în zonă. O probabilitate, dar și pe asta o putem exclude, pentru că resturile ar fi trebuit să fie găsite până acum. Însă repet, cred că lucrul cel mai concludent este următorul: o asemenea explozie, în condițiile în care portul Ismail era atacat cu intensitate cu drone Kamikaze Shahed 136, nu ar fi fost observabilă? Un asemenea glob luminos datorat exploziei se vede de la mulți kilometri. Or, Plaurul este la 200-300 de metri de malul Dunării. Cum ne-am putea explica un asemenea lucru? Aveți pe cineva care a spus "am văzut această explozie"? Deocamdată nu a spus nimeni. Iar ei își întemeiază datele pe ceea ce au comunicat cei de la Garda de Frontieră Ucraineană. Și noi avem Poliției de Frontieră în zonă, pe lângă sistemul de monitorizare. În mod sigur traiectoriile de zbor ale dronelor Shahed 136 - chiar dacă zboară pe ultima parte a traiectului la o altitudine foarte mică, sistemele de monitorizare pe care le are România, respectiv NATO dislocate în România, ar putea să vadă că un asemenea traiect s-ar îndrepta spre România, ținând seama că o dronă Shahed 136 nu merge cu mai mult de 180 km la oră. Ca atare, mi-e cam greu să dau crezare la ceea ce spune ministrul ucrainean de Externe. 

Ioana Constantin: De acord. Noi știm cu toții și românii știu asta, mai ales cei care locuiesc acolo. Întrebarea noastră e alta. De ce face Ucraina astfel de declarații și continuă? L-am văzut pe Kuleba cu acel zâmbet ironic, spunând: "noi știm, avem aceste dovezi, dar ei, românii și polonezii, respectiv toți ceilalți nu vor, pentru că nu vor să vină în acest conflict". Adică NATO nu vrea să vină în acest conflict. Care e jocul de fapt? 

Virgil Bălăceanu: Ucraina nu a recunoscut decât după ce americanii au insistat că racheta S-300 care a căzut pe teritoriul Poloniei este a lor. Și atunci avem un alt exemplu destul de concludent. Sigur că ei vor să întrețină următoarea stare: agresivitatea Federației Ruse care se poate extinde și asupra statelor din NATO, asupra NATO în sine, pentru că este nevoie în continuare - iar aici e o nevoie obiectivă - de sprijin occidental. În rest, declarațiile le putem cataloga într-un război informațional, iar când este vorba de război informațional și când e vorba de propagandă de război, nu mai vorbim de adevăr, pentru că îți aperi țara și folosești pentru apărarea țării orice mijloace, chiar dacă dintr-o anumită perspectivă, a deontologiei jurnalistice, ar apărea ca imorale.

Ioana Constantin: Noi punem întrebările pe care oamenii și le pun, dar nu în ideea că au căzut dronele aici, ci în ideea jocului pe care-l face Ucraina cu toate aceste declarații și cu această forțare efectivă. Ei ne spun nouă că au văzut clar niște drone în România. 

Virgil Bălăceanu: Adică nu le-au văzut cetățenii din Ceatalchioi, nu le-au văzut cei din Plaurul, nu le-a văzut nimeni, dar le-au văzut ei. Cum de le-au văzut fără ca noi să aven vrei informație? E credibil comunicatul Ministerului Apărării (de la București - n.red.).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.