Răzvan Nicolescu: "De ce nu cerem convocarea Consiliului NATO? Așteptăm să avem morți?". Continuă controversa privind drona despre care Kyiv susține că a căzut pe teritoriul României


Răzvan Nicolescu: "De ce nu cerem convocarea Consiliului NATO? Așteptăm să avem morți?". Continuă controversa privind drona despre care Kyiv susține că a căzut pe teritoriul României

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, declară miercuri că România trebuie să convoace Consiliul NATO pentru a se consulta cu țările aliate, dat fiind faptul că Rusia continuă să atace sistematic porturile ucrainene aflate în imediata apropiere a țării noastre. 

Mesajul acestuia vine în contextul în care Kyivul continuă să susțină că una dintre dronele armatei ruse de proveniență iraniană a căzut și explodat pe teritoriul României în data de 4 septembrie, chestiune infirmată ieri de președintele Klaus Iohannis. 

"Nu cunosc dacă o dronă a căzut accidental pe teritoriul României sau nu. În astfel de momente este bine să credem autoritățile care, totuși, spun că au căzut la câteva sute de metri de teritoriul nostru.

Oare nu este amenințată securitatea țării de lupta lui Putin cu țintele civile și grâul ucrainian ce trebuie să ajungă la cei care mor de foame în Africa? Este suficient să monitorizăm? Așteptăm să avem morți?

De ce nu cerem convocarea Consiliului NATO și consultări cu țările aliate asupra acestei situații în baza art. 4 din Tratatul Atlanticului de Nord?", spune Răzvan Nicolescu într-o postare pe Facebook. 

Răzvan Nicolescu avertiza din data de 16 august asupra riscului unor lovituri militare asupra teritoriului României, intenționate sau nu. În acest sens, acesta transmitea, printre altele, că autoritățile de la București ar trebui să întărească de urgență sistemul anti-aerian al României în proximitatea porturilor ucrainene dunărene, respectiv să ceară NATO "declararea de «no fly zone» în jurul spațiului aerian românesc". 

Riscul ca, accidental sau planificat, o drona sau o racheta sa loveasca teritoriul romanesc la Gurile Dunarii este real. 

Autoritatile ar trebui sa nu doarma in speranta ca nu se va intampla. Comunicati corect ceea ce faceti. Daca se intampla pe fond de «capul la cutie» oamenii isi vor pierde increderea si se va instala panica.

1. Cereti NATO declararea de «no fly zone» in jurul spatiului aerian romanesc.  

2. Comunicati partilor beligerante ca veti dobora orice obiect zburator neindentificat care intra in spatiul aerian romanesc

3. Intariti imediat sistemul anti-aerian intre Sulina si Galati, inclusiv cu sisteme Ghepard care s-au dovedit eficiente impotriva dronelor si rachetelor

4. Cereti tarilor NATO imprumut rachete sol-aer de tip Stinger sau similar si sisteme anti-drona.

5. Achizitionati second hand sau luati in leasing de la alte tari NATO nave rapide, inclusiv nave împotriva minelor si submarinelor.  

6. Comandati imediat drone anti-nava si anti-mina la producatorii autohtoni.  

Nu mai visati la bazaconii de genul F35 pentru ca nu e timp si nici nu sunt bani de asa ceva.

Comunicati activ si corect pentru a preveni panica. Frazele care nu spun nimic nu ajuta in astfel de situatii. Niciodata nu am avut in istoria noastra garantii de securitate mai puternice. Unele lucruri tin insa si de noi", preciza Răzvan Nicolescu într-o altă postare pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.