Lovitură de proporții pentru Putin: armata ucraineană a descoperit cum să influențeze și să prăbușească dronele kamikaze rusești / Anna Neplii


Lovitură de proporții pentru Putin: armata ucraineană a descoperit cum să influențeze și să prăbușească dronele kamikaze rusești / Anna Neplii

Dincolo de incontestabila și ampla putere de foc a artileriei Rusiei, a devenit evident că dronele de atac rusești reprezintă cea mai semnificativă amenințare de pe fronturile ucrainene. Asta cu atât mai mult cu cât, treptat, războaiele contemporane tind să se transforme în războaie ale UAV-urilor, punându-se un accent din ce în ce mai mare pe războiul electronic. Drept urmare, atât Rusia cât și Ucraina se dezvoltă intens în această direcție.

Războiul dronelor 

În Rusia, producția de drone și modernizarea acestora este un proces ce se desfășoară non-stop. Complexul militar-industrial rusesc duduie la propriu. Folosind vechea metodă stalinistă, în fiecare oraș important, inginerii sunt adunați și forțați să asambleze UAV-uri. Toate modelele sunt testate imediat după finalizare, cele eficiente fiind produse în serie, în timp ce dezvoltatorii dronelor rebut sunt sancționați drastic, inclusiv cu trimiterea pe front. Piesele de schimb pentru drone sunt importate în cantități uriașe, în special din China comunistă. 

Având în vedere actualul război de uzură, extinderea și intensificarea producției de drone în Ucraina reprezintă un imperativ categoric. Dronele ajută la salvarea vieților a numeroși militari, totodată provocând mari daune trupelor rusești și logisticii acestora. Producția de drone e ieftină, dar în același timp este extrem de eficientă, întrucât UAV-urile distrug echipamente militare de zeci de ori mai scumpe. 

Dar cum vom face față valurilor de drone rusești, în condițiile în care numărul acestora crește exponențial în fiecare zi? Există deja un răspuns la această întrebare. 

Dezvăluirile lui Robert ”Magyar” Brovdi

Mai exact, armata ucraineană a învățat să intercepteze semnalul UAV-urilor de atac rusești. Acest lucru va permite eliminarea unui număr semnificativ de drone înainte ca acestea să-și lanseze loviturile. 

În urmă cu numai câteva zile, pe 3 septembrie, comandantul unității de recunoaștere aeriană ”Birds of Magyar” – l-am numit pe Robert Brovdi, care poartă indicativul ”Magyar” – a postat pe canalul său de YouTube (detalii AICI) un videoclip ce prezintă rezultatele unității sale în lupta cu invadatorii ruși. Pe același canal puteți viziona și un videoclip ce prezintă lovituri pe care dronele ucrainene le-au administrat trupelor rusești, precum și imagini inedite cu interceptarea și distrugerea dronelor rusești. 

Robert Brovdi a explicat că unitatea sa a învățat repede cum să distrugă marea majoritate a dronelor de atac lansate de ruși de-a lungul liniei frontului. 

”Fără o unitate specializată, fără teste și fără vreun studiu prealabil, am început un experiment în urmă cu 10 zile. Am identificat trei echipaje cu stații de monitorizare la sol, iar acest lucru ne-a permis să detectăm tot ce zboară pe pistă, putând să influențăm acele piste. Am aplicat acest mecanism în 92 de cazuri, iar în 61 am avut succes”, a relatat Robert Brovdi.

Cele mai multe drone rusești Sudnogo dnya folosesc un sistem de comunicație video analogic care este atât de nesecurizat încât oricine poate monitoriza întregul spațiu înconjurător dacă deține un sistem analog de receptare a semnalului video. În consecință, cel care interceptează semnalul vede în direct tot ce vede pilotul rus când trimite drone împotriva pozițiilor ucrainene. 

Potrivit lui Robert Brovdi, este necesar să se organizeze o interacțiune clară cu unitățile de război electronic pentru a monitoriza constant banda fiecărei unități sau brigadă în parte. Acest lucru va face posibilă, explică el, ”o reducere critică a sosirilor de succes ale dronelor kamikaze rusești”.  

Brovdi a menționat că banda fiecărui batalion poate fi închisă de trei echipaje a câte trei soldați, aceștia monitorizând continuu întregul spațiu, totodată comunicând în permanență cu unitățile de război electronic învecinate.  

Nu în ultimul rând, Robert Brovdi a anunțat că este gata să împărtășească un model de stație de monitorizare a semnalului radio analogic la sol cu toți militarii interesați care nu dețin echipamentul necesar. Această stație de sol este fabricată de un producător ucrainean. La 5 septembrie, tot pe canalul său de YouTube, Brovdi a specificat că producătorul a primit deja peste 250 de comenzi din partea a diverse echipe pentru echipamente care ajută la interceptarea semnalului dronelor FPV rusești pe timp de zi. 

Ucraina așteaptă 20.000 de drone kamikaze 

În iunie 2023, Brovdi a început o strângere de fonduri pentru ”dronele Narodni” (dronele poporului), obiectivul campaniei fiind asigurarea unui fond de 350 milioane de grivne. Cu acești bani e planificată achiziționarea a 20.000 de drone kamikaze F7 și a 200 de aripi repetitoare.  Fiecare dintre aceste drone poartă 1 kilogram de explozibil. Aripa repetitoare îmbunătățește semnificativ caracteristicile tehnice ale dronelor, permițând atacarea inamicului pe o distanță de trei ori mai mare decât o fac dronele convenționale.  

Drone de numai 500 de dolari pot distruge tancuri rusești în valoare de 3-5 milioane de dolari 

Pe 5 septembrie, în cadrul unei emisiuni, viceprim-ministrul pentru Inovare, Educație, Știință și Tehnologie – l-am numit pe Mykhailo Fedorov – a anunțat că începe cu luna iunie a anului curent, dronele ucrainene au distrus nu mai puțin de 1.200 de echipamente rusești. Ceea ce e echivalentul a sute de milioane de dolari. ”Avem multe cazuri când drone de 500 de dolari au distrus tancuri rusești în valoare de 3-5 milioane de dolari”, a punctat ministrul. Potrivit lui Mykhailo Fedorov, în cursul acestui an e planificată o creștere de peste 100 de ori a producției de UAV-uri a Ucrainei. 

Amintim că, pentru această iarnă, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei – Valery Zaluzhny – a ordonat înființarea a cel puțin 60 de companii de UAV-uri destinate atacului. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.